Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

MIPA 2.0

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma (MIPA 2.0) toteuttaa järjestön yhteisiä tutkimushankkeita ja vahvistaa päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusyhteistyötä.
Käsi kädessä, apua ja tukea, MIPA 2.0

A-klinikkasäätiön koordinoima MIPA 2.0 on yhdentoista järjestön, Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan sosiaalityön tutkinto-ohjelman yhteinen hanke, jota rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Hankkeessa toteutetaan erilaisia tutkimushankkeita, työpajoja, tutkimusseminaareja ja #TUTKIMUStutuksi-tilaisuuksia. Tutkimusohjelman tavoitteena on vahvistaa järjestöjen tutkimusyhteistyötä ja tutkimustulosten hyödyntämisestä järjestöjen toiminnassa. Aiemmat tutkimukset ovat kohdistuneet mm. matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen toiminnan merkityksiin sekä järjestöjen arjen hallintaa ja toimintakykyä tukevien ryhmätoimintojen merkityksiin päihde- ja mielenterveyskuntoutujille ja rikosseuraamusasiakkaille sekä heidän läheisilleen. Meneillään olevat tutkimushankkeet kohdistuvat päihde- ja toiminnallisiin riippuvuusilmiöihin järjestötyön näkökulmasta, nuorten tavoittamiseen järjestöjen toimintaan sekä palkkatuettuun työhön osana mielenterveys- ja päihdekuntoutujien sekä rikostaustaisten ihmisten elämänkulkua.

Avoin kirjoituskutsu: Koukussa kännykkään, someen, päihteisiin, pelaamiseen, seksiin, syömiseen? Kerro meille, miten riippuvuus vaikuttaa elämääsi. Toivomme kirjoituksia kaikenikäisiltä ihmisiltä ja kaikenlaisista riippuvuuksista.

Pääset kirjoittamaan kokemuksesi tästä linkistä löytyvälle lomakkeelle 31.1.2025 saakka. Voit samalla vastata täysin nimettömästi myös lyhyeen riippuvuuksia koskevaan kyselyyn.

Jos haluat kirjoittamisen sijasta kertoa kokemuksistasi mieluummin haastattelussa, voit soittaa tai laittaa viestiä tutkijalle: [email protected], 040-1368058). Sovimme yhdessä haastattelun ajankohdan ja paikan.

Aineistoa käytetään luottamuksellisesti vain tutkimustarkoitukseen. Tutkimus raportoidaan siten, ettei kukaan yksittäinen henkilö ole tunnistettavissa. Tarinasi auttaa syventämään ymmärrystä riippuvuuksien kanssa elämisestä. Jokainen vastaus on arvokas. Kiitos ajastasi ja ajatuksistasi! 

Näillä sivuilta löydät tietoa hankkeen tapahtumista ja julkaisuista. MIPA-tutkimusohjelman uutiskirje kertoo hankkeen ajankohtaiset uutiset kaksi kertaa vuodessa. Tilaa uutiskirje. Tutkimusohjelmalla on julkinen Facebook-sivu MIPAverkosto. Tutkimusohjelman ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka.

Tulevia tapahtumia

Tapahtuma

14.05.2025 14.05.2025

Päihdepäivät 2025: Riippuvuusilmiöt muutoksessa – muuttuvatko käsitykset riippuvuudesta?

Päihdepäivien seminaarissa 14.5. pureudutaan mm. digiajan riippuvuuksiin, riippuvuuden aivosairausmalliin sekä eskapismin ja riippuvuuksien yhteyteen.

Osallistu
Tapahtuma

18.02.2025 18.02.2025

TUTKIMUStutuksi-tapaaminen: Assosiatiivinen stigma kuormittaa psyykkisesti sairastuneiden perheenjäseniä

Tapaamisessa kuulemme, mitä tutkimus kertoo assosiatiivisen stigman vaikutuksista perheenjäseniin.

Osallistu
Tapahtuma

30.01.2025 30.01.2025

TUTKIMUStutuksi-tapaaminen: Haavoittuvassa asemassa olevan osallisuuden kokemuksen muodostuminen

TUTKIMUStutuksi-tapaamisessa TtT Päivi Kirjavainen alustaa otsikolla ”Haavoittuvassa asemassa olevan osallisuuden kokemuksen muodostuminen. Kohtaamisia julkisessa palvelujärjestelmässä”. 

Osallistu

Ajankohtaista

Sivu
MIPA 2.0 -uutiskirje 2/2024 on ilmestynyt

Uutiskirjeestä löydät päihde- ja mielenterveysalan viimeaikaiset väitöskirjat ja muuta kiinnostavaa…

Uutiset
Riippuvuudet monimuotoistuvat ja niitä tunnistetaan yhä nuoremmilla

Kartoitimme A-klinikkasäätiön koordinoimassa Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmassa (MIPA 2.) keväällä…

Uutiset
Mies istuu sivuttain ikkunalaudalla ja katsoo kaukaisuuteen ikkunasta
Järjestöt kohtaavat moniriippuvaisia ja tarvitsevat tietoa riippuvuuksien hoitopalveluista

Päihde- ja mielenterveysjärjestöt kohtaavat toiminnassaan aineriippuvuuksien lisäksi monia toiminnallisia riippuvuuksia sekä näiden samanaikaisia yhdistelmiä. Työntekijät tarvitsevat työssään tietoa riippuvuuksien kanssa kamppailevien kohtaamiseen ja eri riippuvuuksien hoitopalveluihin liittyen, selviää Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma MIPA 2.0:n kyselyssä.

Uutiset
Huumeriippuvuuteen sairastuneen nuoren kädet ristissä
Kysely: ennaltaehkäisy ja palvelut ensisijaisia riippuvuushaittojen vähentämisessä

”Riippuvuushaittoja on pystyttävä ehkäisemään ennalta ja palveluja tulee olla saatavilla tarvittaessa. Rajoitusten ja kriminalisoinnin toimivuuteen uskoo harvempi etenkin nuoremmista työntekijöistä”, käy ilmi järjestötyöntekijöille teetetyssä kyselyssä.

Uutiset
Nuori naisoletettu katsoo ikkunasta ja koskettaa viimeistä auringonsädettä. Silhuettikuva, jossa ei näy kasvoja
Järjestötyöntekijät näkevät aineriippuvuudet leimaavampina kuin toiminnalliset riippuvuudet

Järjestötyöntekijöille tehdyn kyselyn mukaan erityisesti huume-, alkoholi- ja lääkeriippuvuuksiin liittyy edelleen voimakas stigma.

Uutiset
Tutkimus: Ryhmämuotoiseen toimintaan osallistuminen voi vahvistaa rikosseuraamusasiakkaiden osallisuuden kokemusta  

Yhdyskuntapalvelun suorittajat ja avovangit kertoivat haastattelututkimuksessa monenlaisia pieniä onnistumistarinoita osallisuutensa vahvistumisesta.

Uutiset
Tutkimus: Vertaisryhmiin osallistuminen tukee läheisten mielen hyvinvointia ja psykososiaalista toimintakykyä

Eläminen päihteidenkäyttäjän tai mielenterveyden ongelmia omaavan ihmisen läheisenä voi olla kuormittavaa. Vertaisryhmiin osallistuminen vahvistaa läheisten positiivista mielen hyvinvointia ja psykososiaalista toimintakykyä.

Lisätietoja

Jouni Tourunen

tiimipäällikkö

0401368058

Sähköposti

Sari Jurvansuu

tutkija

Sähköposti

A-klinikkasäätiön tutkija Taina Heinosen potretti

Taina Heinonen

tutkija

040 809 5949

Sähköposti