Julkaisusarjat
A-klinikkasäätiön sähköiset julkaisusarjat tarjoavat tutkimustietoa yhteiskunnallisen keskustelun tueksi. Tutkimussarja- ja Katsauksia ja näkökulmia -julkaisusarjojen tarkoitus on vahvistaa päihde- ja mielenterveystyön yhteiskunnallista merkitystä. Julkaisusarjoissa keskitytään päihde- ja mielenterveyteen sekä järjestöjen toimintaan liittyviin teemoihin. Julkaisusarjat ovat vapaasti luettavissa (open access) ja tarjoavat nopean julkaisuprosessin artikkelikäsikirjoituksille.
Julkaisusarjat tarjoavat:
- Tutkijoiden ja järjestötyöntekijöiden käyttöön kanavan julkaista artikkeleita
- Päihde- ja mielenterveystyön kehittämistä tukevia tutkimuksia
- Uutta tietoa päihde- ja mielenterveystyön kentältä
- Politiikkaan ja käytännön toimintaan suunnattuja ehdotuksia
A-klinikkasäätiön julkaisusarjojen kirjoittajana voi toimia yksittäinen tutkija tai yhteisen tutkimusintressin jakava tutkijaryhmä. Kirjoittajat vastaavat koko kirjoituksen sisällöstä ja kannanotoista. Kirjoitukset julkaistaan näillä sivuilla.
Julkaisusarjan toimituskunta: Jouni Tourunen (A-klinikkasäätiö, päätoimittaja), Kristiina Kuussaari (THL), Elina Virokannas (Lapin yliopisto), Jukka Valkonen (MIELI ry) ja Senja Peltola (A-klinikkasäätiö).
Tutkimussarja
Tutkimussarjassa julkaistaan alkuperäistutkimuksia, jotka perustuvat aiemmin julkaisemattomiin aineistoihin ja tutkimustuloksiin. Tutkimussarjan julkaisut käyvät läpi vertaisarvioinnin.
Tutkimussarjalle on myönnetty Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviointitunnus ja A-klinikkasäätiö on sitoutunut noudattamaan tunnuksen käytölle asetettuja ehtoja. Tietoa vertaisarviointitunnuksen käytön edellytyksistä löydät Tieteellisten seurain valtuuskunnan sivuilta.
A-klinikkasäätiö on myös sitoutunut Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ihmiseen kohdistuvan tutkimuksen eettisiin periaatteisiin (pdf). A-klinikkasäätiö: Tutkimussarja ISSN 2954-2804.
Tutkimussarja-julkaisut
Marjatta Martin & Kari Soronen. Mielenterveys- ja päihdetyössä kokemusasiantuntijana toimimisen merkitys omalle toipumiselle (pdf). A-klinikkasäätiö: Tutkimussarja 1/2023: 1–28.
Rissanen, P. & Jurvansuu, S. (2022): Parempia mielenterveys- ja päihdepalveluja? Suomalaisten näkemyksiä palvelujen ansaitsevuudesta Tietopuu: Tutkimussarja 2/2022: 1–21.
Kaila-Kangas, L., Joensuu, M., Laitinen, J. & Tuomivaara, S. (2022): Suomalaisten etätyöntekijöiden alkoholinkäyttö ennen koronapandemiaa. Tietopuu: Tutkimussarja 1/2022: 1–21.
Jurvansuu, S., Kaskela, T. & Tourunen, J. (2021): Pienoisetnografinen tutkimus osallisuuden ulottuvuuksista mielenterveyskuntoutujien kohtaamispaikassa (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 5/2021: 1-22.
Helfer, A., Laine, R., Uusimäki, V. & Pitkänen, T. (2021): Terveydentilan yhteydet kokemuksiin poikkeustilasta – verkkokysely sote-järjestöjen tavoittamille ihmisille valmiuslain aikana (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 4/2021: 1-23.
Kaskela, T., Jurvansuu, S. & Tourunen, J. (2021): Toimijaverkkoteoriaan pohjautuva pienoisetnografia päihteitä aktiivisesti käyttäville suunnatusta matalan kynnyksen kohtaamispaikasta (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 3/2021: 1-20.
Kivistö, M., Martin, M. & Hautala, S.: Ammattilaisten antamat merkitykset mielenterveys- ja päihdetyöhön integroidulle kokemusasiantuntijatoiminnalle toipumisen tukemisessa (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 2/2021: 1-18.
Soronen, K. Arvioivan katseen alla vai aitoa yhteistyötä? Kokemusasiantuntijoiden positioiden rakentuminen päihde- ja mielenterveystyössä (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 1/2021: 1-23.
Jurvansuu, S. & Rissanen, P. Toimijoiden osallistuminen ja aktiivisen kansalaisuuden tukeminen päihde- ja mielenterveysyhdistyksissä (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 2/2019: 1-17.
Rissanen, P. & Jurvansuu, S. ”Haluan olla hyödyllinen ja aktiivinen yhteisön ja yhteiskunnan jäsen”. Vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan suhde mielenterveys- ja päihdekuntoutujien hyvinvointiin (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 1/2019: 1-20.
Rissanen, P. & Jurvansuu, S. ”Haaveestani tehdä hyvää en ole luopunut”. Vapaaehtoistoimintaan liittyvät merkitykset mielenterveys- ja päihdejärjestöissä (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 2/2018: 1-16.
Jurvansuu, S. & Rissanen, P. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen vertais- ja vapaaehtoistoimijoiden väsymisen ja uupumisen tunteet (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 1/2018: 1-15.
Heinonen, M. & Pitkänen, T. Korvaushoitopotilaiden oheispäihteiden käyttö ja toimintakyky (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 3/2017: 1-16.
Kaskela T., Pitkänen T., Solin P., Tamminen N., Valkonen J. & Kaikkonen R. Psyykkinen kuormittuneisuus ja elämänlaatu 60–85-vuotiailla (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 2/2017: 1-15.
Jurvansuu S. & Rissanen P. Päihde- ja mielenterveysyhdistysten vapaaehtoistoiminta kolmannen sektorin hybridisaatio-kehityksen näkökulmasta (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 1/2017: 1-14.
Pitkänen, T., Perälä, J. & Tammi T. Huumeiden käyttäjiä on monenlaisia: kahdensadan helsinkiläisen huumeiden aktiivikäyttäjän elämäntilanne ja päihteiden käyttö (pdf). Tietopuu: Tutkimussarja 1/2016: 1-10.
Katsauksia ja näkökulmia
Katsauksia ja näkökulmia -sarjan artikkelit ovat Tutkimussarjaa vapaamuotoisempia, vertaisarvioimattomia tutkimusjulkaisuja. Niissä voidaan noudattaa perinteistä tutkimusartikkelin rakennetta tai esimerkiksi avata tutkimusten tuloksia yhteiskunnallisiksi puheenvuoroiksi, keskustelunavauksiksi tai kannanotoiksi. Kirjoitukset arvioi julkaisusarjojen päätoimittaja. A-klinikkasäätiö: Katsauksia ja näkökulmia ISSN 2954-3061
Katsauksia ja näkökulmia -julkaisut
Jurvansuu, S., Takala, J. & Tourunen, J. (2024): ”Tää kiinnittää arkeen ja elämään.” Osallisuutta ja pieniä onnistumistarinoita rikosseuraamusasiakkaiden ryhmämuotoisessa toiminnassa. A-klinikkasäätiö: Katsauksia ja näkökulmia 2/2024: 1-21.
Takala, J., Jurvansuu, S., Kuivalainen, K., Laukkanen, S. & Tourunen, J. (2024): Kun läheisen ongelmat yhdistävät. Järjestöjen vertaisryhmätoiminnan hyvinvointivaikutukset (pdf). A-klinikkasäätiö: Katsauksia ja näkökulmia 1/2024: 1-17.
Tourunen, J., Jurvansuu, S. & Kaskela, T. (2023): ”Liepeillä”. Osallisuus kaikille avoimen kohtaamispaikan toiminnassa (pdf).A-klinikkasäätiö: Katsauksia ja näkökulmia 2/2023.
Jurvansuu, S., Takala, J. & Tourunen, J. (2023): Ryhmästä osallisuutta? Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien osallisuuden sekä toiminta- ja työkyvyn muutokset ryhmätoiminnan aikana (pdf). A-klinikkasäätiö: Katsauksia ja näkökulmia 1/2023.
Jurvansuu, S., Kaskela, T. & Tourunen, J. (2023): Arjen tukea, aktivoitumista, velvoittavuutta. Tutkimus päihde- ja mielenterveystyön kohtaamispaikkojen asiakaspoluista (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2023: 1–20.
Kauppila, E., Tourunen, J. & Jurvansuu, S. (2022): Ajatuksia, huolia ja toiveita hyvinvointialuevalmistelusta. Haastattelututkimus järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhdyspinnoista (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 2/2022:1–14.
Jurvansuu, S., Laukkanen, S. & Tourunen, J. (2022): ”Jos ei saa hoitoa, niin miten ne läheiset voi saada mitään?” Päihteidenkäyttäjien läheisten kokemuksia palvelujärjestelmästä. (pdf) Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2022:1–18.
Kaskela, T., Jurvansuu, S. & Tourunen, J. Biljardia pienellä porukalla – sitova ja yhdistävä sosiaalinen pääoma paikallisen A-killan toiminnassa (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 3/2021:1-18.
Jurvansuu, S. Kaskela, T. & Tourunen, J. Kun kohtaamispaikka suljettiin. Kävijöiden ja työntekijöiden kokemuksia koronapoikkeustilan vaikutuksista (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 2/2021:1-14.
Helfer, A. & Pitkänen, T. Kun uupumus oli arkea muutenkin: koronapoikkeustila väsymysoireyhtymää sairastavien kertomana (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2021:1-15.
Jurvansuu, S., Helfer, A., Tourunen, J. & Pitkänen, T. Muutokset järjestöjen tavoittamien ihmisten päihteidenkäytössä koronapoikkeustilan aikana. Toukokuussa 2020 toteutetun verkkokyselyn tuloksia (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 4/2020: 1-13.
Jurvansuu, S., Kaskela, T. & Tourunen J. Lähipalveluista sähköisiin etäpalveluihin. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen työntekijöiden kokemuksia koronapoikkeustilan aikana (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 3/2020: 1-11.
Seppälä, T., Grönlund, H. & Mukkila, S. Katsaus helsinkiläiseen kaupunkiköyhyyteen ja kaupunkiköyhyystutkimukseen (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 2/2020:1-18.
Jurvansuu, S. & Ringbom, H. Mielenterveys- ja päihdeomaisten saama sosiaalinen tuki ja sen yhteydet mielen hyvinvointiin (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2020:1-13.
Ringbom, H. Yleisen hyvinvoinnin parantaminen edistävän ja ehkäisevän työn ytimessä. Mielenterveys- ja päihdejärjestöjen työntekijöiden kuvauksia työstään (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 8/2019. 1-18.
Ringbom, H. & Jurvansuu, S. Rakkautta, vihaa, pelkoa ja toivoa – mielenterveys- ja päihdeomaisten tunteet läheistään kohtaan (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 7/2019: 1-15.
Järvelin, R. Kokemusasiantuntijuus ja kohtaamisen mahdollisuudet verkossa – katsaus KokeNet -neuvontapalvelun viestiketjuihin (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 6/2019: 1-17.
Järvelin, R., Nahkuri, J., Kankaanpää, A., Gunnar, T., Kajos, M. & Kaskela, T. Huumausaineiden todellinen sisältö ja tiedon vaikutus käyttöpäätöksiin jäämänäytetutkimuksen valossa (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 5/2019: 1-19.
Ilomäki, T. Palkkioiden merkitys vertaisille ja kokemusasiantuntijoille (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 4/2019: 1-14.
Jurvansuu, S. Päihde- ja mielenterveysyhdistysten rahoitus ja siihen liittyvät haasteet (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 3/2019: 1-13.
Jurvansuu, S. & Nieminen, N. Kolmannen sektorin autonomia. Päihde- ja mielenterveysyhdistysten johdon näkemyksiä rahoittajaohjauksesta (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 2/2019: 1-13.
Valkonen, J. Huumori hyvinvoinnin edistäjänä (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2019: 1-10.
Ringbom, H. & Valkonen, J. Vapaaehtoisten mielen hyvinvointi ja sitä edistävät tekijät (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 4/2018: 1-14.
Valkonen, J. & Ringbom, H. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaan osallistuvien koherenssin tunne (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 3/2018: 1-18.
Jokelainen, S., Holm, M., Ahonen J. & Pitkänen, T. Tartuntatautitietoutta huumeiden käyttäjille: kokemuksia Street -hankkeesta 2015 -2016 (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 2/2018: 1-10.
Jurvansuu, S. & Rissanen, P. Vertais- ja kokemusasiantuntijatoiminnan laajuus päihde- ja mielenterveysyhdistyksissä ja yhdistysten toimijoille tarjoama tuki (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2018: 1-11.
Valkonen, J. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen järjestölähtöisessä päihde- ja mielenterveystyössä (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 5/2017: 1-14.
Kuussaari, K., Tourunen, J., Knuuti, U., Lind, H. & Ämmälä, A-J. Rikosseuraamusyksiköiden päihdeasiakkaiden tausta, päihteidenkäyttö ja heille annetut palvelut (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 4/2017: 1-19.
Nieminen, N. & Jurvansuu, S. Tutkimustiedon hyödyntäminen järjestötoiminnassa – esimerkkinä A-Kiltojen Liitto ry (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 3/2017: 1-7.
Jurvansuu, S. & Rissanen, P. Päihde- ja mielenterveystyön yhdistäminen: sektorirajat ylittävä toiminta päihde- ja mielenterveysyhdistyksissä (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 2/2017
Pitkänen T., Jokelainen S., Sironen J. & Glad T. Matalan kynnyksen kohtaamispaikat edistävät hyvinvointia (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2017
Elovainio M., Pitkänen T., Hakkarainen P. & Simojoki K. Itsehoitoa ja riskitietoutta – Puoli miljoonaa Päihdelinkin AUDIT-testiä vuosina 2003-2016 (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 3/2016
Jurvansuu S. & Rissanen P. Omaiset ja omaistyö päihde- ja mielenterveysyhdistysten toiminnassa (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 2/2016: 1-11.
Pitkänen T. & Tourunen J. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tavoittamien kansalaisten hyvinvoinnin vajeiden tutkiminen (pdf).
Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2016: 1-16.
Pitkänen T. & Tourunen J. Asiakkaiden kokemus päihdehoidon palveluista ja elämäntilanteestaan (pdf). Tietopuu: Katsauksia ja näkökulmia 1/2015: 1-6.
Tykkää, jaa