Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Oikeus Hiv-testiin

Hivpointin ja A-klinikkasäätiön yhteisen kehittämishankkeen tavoitteena on saada hiv-testauksen puheeksiotto sekä testien tarjoaminen terveydenhuollon piirissä rutiininomaiseksi ja säännölliseksi. Kolmivuotisen Oikeus hiv-testiin -hankkeen rahoittaa STEA.
Tarja Virolainen / A-klinikkasäätiö

Oikeus Hiv-testiin kuuluu kaikille

Vuosina 2020–2022 pistämällä päihteitä käyttävillä todettujen hiv-tartuntojen määrä on ollut kasvussa erityisesti pääkaupunkiseudulla.

”Uusien hiv-tartuntojen lisääntyminen herätti välittömästi huolen, että hiv-testeihin pääsy ei ole kaikille yhteiskuntamme jäsenille kynnyksetöntä ja helposti saavutettavaa. Alustavien selvitystemme perusteella tämänhetkiset palvelurakenteet ja resurssit eivät välttämättä vastaa palveluiden käyttäjien tarpeisiin”, kertoo hankesuunnittelija Jenny Kaasinen-Wickman.

Pistämällä huumeita käyttäviä ihmisiä kohtaavat ammattilaiset erilaisissa palveluissa kaipaavat lisää tietoa hivistä ja hiv-testauksen puheeksiotosta. Oikeus hiv-testiin -hanke kartoittaa testauksen esteitä ja etsii niihin ratkaisuja yhdessä eri toimijoiden ja palveluja käyttävien ihmisten kanssa. Hankkeessa tehdään yhteistyötä muun muassa päiväkeskusten, asumisyksiköiden ja kadulla liikkuvien yksiköiden kanssa.

Monet hivin ennaltaehkäisyyn suunnatut toimenpiteet, kuten säännöllinen testaus ja seksuaaliterveysneuvonta auttavat myös muiden tartuntatautien, kuten hivin lisäksi muiden seksin välityksellä tarttuvien tautien ja hepatiittien ennaltaehkäisyssä.

”Hiv-testaus ja seksuaaliterveydestä puhuminen tulisi olla vahvemmin osa muuta terveysneuvontatyötä pistämällä huumeita käyttävien ihmisten palveluissa. On tärkeää kouluttaa palveluita tuottavien yksiköiden työntekijöitä. Testauksen normalisoiminen ja oikea tieto hivistä vähentävät stigmaa ja madaltavat myös testiin hakeutumista,” toteaa hankekoordinaattori Sanna Salo.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa kullekin toimintayksikölle pääkaupunkiseudulla sopiva toimintasuunnitelma, jossa hiv-testauksen puheeksi otto ja testien tarjoaminen olisi rutiininomaista ja säännöllistä muun toiminnan ohessa. Suunnitelman tekemiseen osallistuvat yhteistyökumppaneiden henkilöstö, asiakkaat sekä asukkaat ja kokemustoimijat.

”Meille tässä työssä on kyse yhdenvertaisuudesta, stigman purkamisesta ja ihmisoikeuksien toteutumisesta”, sanovat Sanna ja Jenny.

Hanke pähkinänkuoressa

Nimi

Oikeus hiv-testiin

Perusajatus

Kaikilla ihmisillä on oikeus hiv-testiin. Hiv- ja muihin tarpeen mukaisiin testeihin tulisi päästä mahdollisimman matalalla kynnyksellä.

Slogan

Minulla on oikeus hiv-testiin, niin on sinullakin. Pitämällä itsestämme huolta pidämme samalla huolta myös muista ihmisistä.

Hankkeessa työskentelevät asiantuntijat ovat haittoja vähentävän työn ja seksuaaliterveyden asiantuntijoita.

Sanna Salo, hankekoordinaattori, Hivpoint, Oikeus Hiv-testiin -hanke
[email protected]
040 860 7988

Oikeus hiv-testiin -hankkeen suunnittelija Jenny Kaasinen-Wickman potretissa

Jenny Kaasinen-Wickman

suunnittelija

040 487 5093

Sähköposti