
Kun vanhemman päihteiden käyttö varjostaa lapsuutta
Suomessa kymmenet tuhannet lapset elävät perheissä, joissa päihteiden käyttö aiheuttaa turvattomuutta. Miten yhteiskunta voi tukea heitä paremmin?
Työmme lähtökohtana on hyvinvointialueilla toteutettava kysely, jolla selvitämme sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä sivistystoimen työntekijöiden päihde- ja riippuvuustyön osaamisen ja yhteistyön kehittämistarpeita. Teemme kyselyjemme tuloksista hyvinvointialuekohtaisia raportteja sekä välitämme niistä tietoa sote-palveluiden kehittämisen tueksi. Kyselyjen tulokset käynnistävät alueellisen kehittämistyön. Tutustu kyselytuloksiin (pdf). Lisätietoa päihdetyön toimintaympäristötiedon analysoinnista löydät täältä.
Kehitämme yleishyödyllisten päihde- ja riippuvuusalan järjestöjen ja hyvinvointialueiden yhteistyötä kunkin alueen päihde- ja mielenterveysalan järjestöjen sekä sote-toimijoiden kanssa. Näistä eri toimijoista kokoamme kehittämistyöryhmiä, joiden tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Mukana on tällä hetkellä toistakymmentä järjestöä, joiden edustus hyvinvointialueilla vaihtelee. Lue lisää yhteistyön kehittämisen tärkeydestä täältä.
Järjestämme päihde- ja riippuvuusalan teemapäiviä kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja sote-keskuksissa. Teemapäivissä välitämme kansalaisille tietoa järjestöjen tarjoamista apu- ja tukimuodoista sekä teemme kansalaiskyselyjä, joissa palveluiden käyttäjät voivat kertoa palvelukokemuksistaan, mahdollisista palveluvajeista ja kehittämisehdotuksista. Tutustu kansalaiskyselyiden tuloksiin täältä.
Yhteinen tavoitteemme on tuoda yleishyödylliset päihde- ja riippuvuusalan järjestöt luontevaksi osaksi päihteistä ja riippuvuuksista haittoja kokevien palvelupolkuja hyvinvointialueilla. Tämän vuoksi tarjoamme päihde- ja riippuvuusalan järjestöjen tukea alueiden palvelupolkujen kehittämiseen. Tuotamme palvelupolkuihin täydennykseksi tietoa alueella toimivista järjestöistä ja siitä, minkälaista apua ja tukea niistä on saatavilla. Lisätietoa päihde- ja riippuvuusalan eri toimijoista löydät tästä infograafista (jpeg).
Vahvistamme sote- ja sivistyspalveluiden työntekijöiden päihdetyön osaamista ja yhteistyötä kyselytulosten pohjalta. Välitämme esimerkiksi päihde- ja mielenterveysalan järjestöt tutuiksi -webinaareissa tietoa alueella toimivista järjestöistä sote- ja sivistyspalveluiden työntekijöille. Lue lisää webinaareista täältä. Puheeksioton perusteet -verkkokurssilla sote-alan ammattilaiset pääsevät vahvistamaan puheeksioton osaamistaan. Lisäksi esihenkilöille on tarjolla verkkokurssi, joka antaa työkaluja työhyvinvoinnin kehittämiseen sekä päihteiden käytön ja riippuvuuksien puheeksiottoon työpaikalla.
Koordinoimme sote-alan toimijoista ja järjestötoimijoista koostuvaa stigmatyöryhmää, joka vastaa ajankohtaisiin tarpeisiin stigman ja syrjinnän vähentämiseksi. Teemme suunnitelman stigmojen vähentämisen yhteistyöstä ja toimenpiteistä kansallisten suositusten pohjalta yhteistyössä järjestöjen ja hyvinvointialueiden kanssa. Järjestämme vuosittain myös stigmatyön foorumin, jonka tavoitteena on välittää tietoa ja lisätä osaamista stigmojen ja syrjinnän vähentämiseksi.
Päihdetyön kehittämisen uutiskirje tarjoaa ajankohtaista tietoa päihdetyöstä järjestötoiminnan ja palveluiden kehittämisen tueksi. Uutiskirjeessä julkaistaan tietoa päihde- ja mielenterveystyöhön liittyvistä ajankohtaisista ilmiöistä, alan tapahtumista sekä toimiviksi havaituista käytännöistä.
08.04.2025 – 08.04.2025
10.04.2025 – 10.04.2025
07.05.2025 – 07.05.2025
12.05.2025 – 12.05.2025
19.05.2025 – 19.05.2025
27.05.2025 – 27.05.2025