Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

12.04.2024 | Yleinen

Riippuvuuksien hoidosta kaivataan lisää tietoa sote-palveluissa

A-klinikkasäätiön toteuttamat kyselyt osoittavat, että sote-palveluissa ja järjestöissä tarvitaan lisää tietoa riippuvuuksista. Tietoa kaivataan erityisesti siitä, miten riippuvuudet syntyvät ja toimivat sekä siitä, miten niitä voidaan hoitaa.

A-klinikkasäätiön järjestölähtöinen päihdetyön kehittämistoiminta on tehnyt Päihde- ja riippuvuustyön osaamisen sekä yhteistyön kehittämistarve -kyselyä sote- ja sivistyspalveluissa jo kuudella hyvinvointialueella. Syksyllä 2023 laajensimme kyselyä myös järjestöihin.

Kyselyt osoittavat, että sote- ja sivistyspalveluiden ammattilaiset sekä järjestötoimijat tarvitsevat lisää tietoa riippuvuuksista. Tietoa riippuvuuksista kaivattiin erityisesti riippuvuuksista haittoja kokevan asiakkaan kohtaamisen tueksi.

Kohtaamisen tueksi toivottiin tietoa siitä, miten riippuvuus syntyy, vaikuttaa ja toimii. Lisäksi toivottiin tietoa riippuvuuksien hoidosta ja hallinnasta sekä toipumisen haasteista.

Riippuvuuksien hoito on tärkeää suunnitella yksilölliset tarpeet huomioiden. Ensisijaista hoidon onnistumisen kannalta on hoidon jatkuvuus ja hyvä yhteistyö. Riippuvuuksiin liittyy usein monia muitakin ongelmia ja sairauksia, jolloin onnistunut hoito voi edellyttää hyvin monialaista yhteistyötä. 

Tietoa kaivattiin myös riippuvuuksien tunnistamiseen sekä puheeksiottoon. Riippuvuudet voidaan ottaa puheeksi missä tahansa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteessä tai muissa palveluissa. Puheeksiottoa helpottaa, kun puheeksi ottamisen toimintamallit ovat yhteisesti sovittuja ja työntekijöillä on hallussa erilaiset kartoitusvälineet, mittarit ja menetelmät.

Jotta puheeksiotto olisi helpompaa, on tärkeää olla tiedossa, mihin palveluihin asiakkaan voi tarvittaessa ohjata. Myös alueen järjestöjen toiminnasta on hyvä olla tietoinen ja asiakkaan tilanteen mukaan ohjata myös järjestöjen apu- ja tukimuotojen piiriin.

Lisätietoa rahapelaamisen puheeksiotosta löydät täältä.

Tiedon tarve riippuvuuksista nousi esiin kyselyissä myös kysyttäessä, mistä päihdetyön aiheista erityisesti toivoisit lisätietoa tai koulutusta:

”Sellaisen yleismaailmallisen koulutuksen riippuvuuksista. Työssä ei tähän mennessä ole tullut kohtaamisia riippuvuuksista haittoja kokevien kanssa, mutta eihän sitä ikinä tiedä mitä tulee vastaan.”

Vastauksissa toivottiin tietoa muun muassa toiminnallisista riippuvuuksista. Kyselyyn vastanneet myös kertoivat kohtaavansa työssään monia erilaisia toiminnallisia riippuvuuksia, kuten netti-, some-, seksi- ja läheisriippuvuuksia.

Lisäksi vastauksissa nousi esiin toive ymmärtää riippuvuuksia ja niiden taustalla olevia tekijöitä kokonaisvaltaisemmin. Myös riippuvuuksien vaikutuksista lähipiiriin kaivattiin lisää tietoa.

On tärkeää muistaa, että riippuvuudet vaikuttavat aina myös lähipiiriin. Riippuvuuksista haittoja kokevien läheisille tulisi tarjota apua ja tukea jo varhaisessa vaiheessa. Peruspalveluissa onkin tärkeää ottaa myös läheisen hyvinvointi puheeksi ja tarjota apua.

Kattavasti tietoa ja tukea eri riippuvuuksista löydät Päihdelinkistä.

Lisätietoa

Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminta julkaisi loppuvuodesta 2023 raportin sote- ja sivistyspalveluiden ammattilaisille tehdyistä Päihdetyön osaaminen ja yhteistyön kehittämistarpeet -kyselyistä. Raporttiin on koottu tuloksia viidellä hyvinvointialueella tehdyistä kyselyistä. Käy tutustumassa kyselytuloksiin ja raporttiin täältä.

Keräämme järjestökyselyyn lisää vastauksia kevään 2024 aikana. Lue lisää ja käy vastaamassa kyselyyn täältä.