06.05.2024 | Yleinen
Stigmatyön kick off -tapahtumassa tuotettiin stigman ja syrjinnän vähentämisen palvelulupaus
Stigmatyön kick off -tapahtumassa Itä-Uudellamaalla sote-alan ammattilaiset, järjestötoimijat ja Kumppanuustalo Myötätuulen kävijät kokoontuivat pohtimaan, miten stigmaa ja syrjintää voidaan ehkäistä ja vähentää.
Ihmisiin, joilla on päihde- ja riippuvuusongelmia, kohdistuu paljon stigmaa, ennakkoluuloja ja syrjivää kohtelua. Stigma vaikuttaa vahvasti sen kohteeksi joutuvien ihmisten lisäksi heidän läheistensä elämään.
Viime syksynä STM julkaisi suosituksia mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen. Suosituksissa esitellään tavoitteita, jotka toteutuessaan purkavat stigmaa.
STM:n suositukset ohjaavat A-klinikkasäätiön Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminnan koordinoiman stigmatyöryhmän toimintaa. Työryhmä vastaa ajankohtaisiin tarpeisiin stigman ja eriarvoisuuden vähentämiseksi.
Lisäksi teemme suositusten pohjalta suunnitelmaa stigmojen vähentämisen yhteistyöstä ja toimenpiteistä yhteistyössä järjestöjen ja hyvinvointialueiden kanssa.
Järjestimme yhteistyössä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa Stigmatyön kick off -tapahtuman huhtikuun alussa Kumppanuustalo Myötätuulessa Porvoossa. Kumppanuustalosta saa usean eri toimijan tarjoamaa tukea matalla kynnyksellä. Toiminta ja palvelut perustuvat Neljän tuulen toimintamalliin.
Minkälainen kohtaaminen, viestintä ja osallisuus vähentää stigmaa?
Stigmatyön kick off -tapahtumassa sote-alan ammattilaisia, järjestötoimijoita ja Kumppanuustalo Myötätuulen kävijöitä kokoontui yhteen pohtimaan, miten Kumppanuustalo Myötätuulessa voitaisiin vähentää stigmaa ja syrjintää.
Osallistujat pohtivat työpajoissa stigmaa ja syrjintää ehkäisevää kohtaamista, puhetta ja viestintää sekä osallistamisen keinoja.
Minkälainen kohtaaminen ehkäisee stigmaa ja syrjintää? Työpajatyöskentelyssä keskeisinä teemoina nousi esiin kohtaaminen kerrallaan ja ilman ennakko-oletuksia sekä kohtaaminen aidosti ja tietoisesti. Lisäksi tärkeänä nähtiin jokaisen hetken arvostaminen.
Stigmaa ja syrjintää ehkäisevän viestinnän ja puheen nähtiin olevan rehellistä ja tunneherkkää puhetta ihmiseltä ihmiselle. Arkisista asioista tulee viestiä arkikielellä ilman häpeää. Lisäksi asemasta riippumatta tulisi puhua yhteistä kieltä.
Entä millaiset osallistamisen keinot ehkäisevät stigmaa ja syrjintää? Työpajassa esiin nostettiin kaikille osallistumisen mahdollistaminen omista lähtökohdista ja mahdollisuus olla osa yhteisöä omalla panoksella. Tärkeänä pidettiin myös kohtaamista kumppaneina toisiaan voimaannuttaen.
”Olet juuri nyt oikeassa paikassa”
Työpajatyöskentelyn pohjalta tuotettiin Kumppanuustalo Myötätuulen stigman ja syrjinnän vähentämisen palvelulupaus:
Tule sellaisena kuin olet
- Tarjoamme jokaiselle mahdollisuuden olla osa yhteisöä ja osallistua omista lähtökohdista.
Olet juuri nyt oikeassa paikassa
- Me kohtaamme jokaisen tässä hetkessä arvostavasti ilman ennakko-oletuksia, aidosti ja tietoisesti.
Kohtaamme toisemme kumppaneina
- Me puhumme rehellisesti ja tunneherkästi asemasta riippumatta ja viestimme asioista arkikielellä ilman häpeää.
Tykkää, jaa