Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

11.12.2024 | Yleinen

”Miten ottaa päihteet puheeksi ja säilyttää asiakkaan luottamus?”

Neuvolan työntekijät kaipaavat tukea päihteiden käytön puheeksiottoon niin asiakkaan kuin heidän läheistensä kanssa. A-klinikkasäätiön toteuttama kysely osoittaa, että haastavaksi koetaan tilanteet, joissa luottamuksellinen suhde vaarantuu, esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen teon vuoksi.

”Luottamus meni asiakkaaseen ja samalla hänellä minuun, en uskonut asiakasta.”

Kiteyttää neuvolan työntekijä haastavaa asiakastilannetta päihteitä käyttävän vanhemman kanssa.

Lainaus on poimittu A-klinikkasäätiön järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminnan toteuttamasta kyselystä. Luottamus eri muodoissa korostui useassa neuvolan työntekijän vastauksessa:

”Miten keskustella niin, että luottamus ja ammatillisuus säilyvät asiakassuhteessa?”

”Mitä jos epäilee, ettei vanhempi vastaa päihdekyselyyn totuudenmukaisesti?”

”Entä jos vanhemmasta täytyy tehdä lastensuojeluilmoitus?”

”Neuvolatyössä keskeistä on tuki, ei kontrolli”

Luottamus on pohja neuvolatyölle. Jos luottamusta puolin ja toisin ei ole, muuttuu työskentely asiakkaan kanssa vaikeaksi.

Moni kyselyyn vastannut neuvolan työntekijä pohtikin, miten luottamusta pystyy ylläpitämään, kun täytyy ottaa puheeksi päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvät asiat.

Myös onnistumisen kokemukset liittyivät luottamukselliseen asiakassuhteeseen:

”Onnistuneet kokemukset liittyvät siihen, kun asiakassuhteessa on ollut luottamus ja molemmin puolinen ymmärrys siitä, että neuvolatyössä keskeisenä on tuki ja psykoedukaatio, ei kontrolli”

Luottamuksellisen suhteen ylläpitäminen voi olla kuitenkin haastavaa, jos asiakas ei uskalla puhua rehellisesti omasta tilanteestaan tai pelkää mahdollisia seurauksia. Tästä syystä työntekijät kokivat esimerkiksi lastensuojeluilmoituksen teon haastavaksi:

”Huomaan itse kamppailevani lastensuojeluilmoituksen tekemisen kanssa usein ja se on se mikä katkaisee asiakkaan yhteistyöhalun usein. Tähän kaipaisin tukea.”

Osa vastaajista oli myös epävarma siitä, kuinka herkästi lastensuojeluilmoitus tulisi tehdä, jos epäilee perheessä päihteiden käyttöä. Tähän kaivattiin yhteisiä linjauksia ja ohjeistuksia.

”Ei ole tiedossa paikkaa, minne ohjata”

Neuvolan työntekijöiden vastaukset ovat osa A-klinikkasäätiön Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminnan vuodesta 2020 lähtien toteuttamaa kyselyä. Kyselyllä on selvitetty päihde- ja mielenterveystyön osaamisen ja yhteistyön kehittämistarpeita hyvinvointialueiden sote- ja sivistyspalveluiden työntekijöiden näkökulmasta.

Kyselyjä on toteutettu kuudella hyvinvointialueella ja kyselyihin on vastannut tähän mennessä 1772 työntekijää. Laaja aineisto mahdollistaa eri ammattiryhmien vastausten tarkastelun sekä kohdennettujen osaamisen ja yhteistyön kehittämistarpeiden tunnistamisen.

Luottamuksen lisäksi neuvolan työntekijöiden vastauksissa nousi esiin asiakkaan puolison päihteiden käyttöön ja varhaiseen puuttumiseen liittyvät haasteet:

”Mihin heitä ohjataan? Varsinkin, jos isä saa neuvolan Audit-kyselystä korkeat pisteet, ja vaikka ne tulee merkitä mm. raskauslähetteeseen ja äidin raskaudenseurantatietoihin, ainakaan sairaala ei puutu asiaan mitenkään, eikä neuvolastakaan ole oikein tiedossa paikkaa minne ohjata.”

Neuvoloissa tarvittaisiin sisäisten ohjeistusten lisäksi puheeksioton osaamisen vahvistamista sekä alueellisten palvelupolkujen selkiyttämistä.

Perustieto päihteistä ja riippuvuuksista sekä riippuvuuden kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä voi auttaa myös puheeksiottotilanteissa, kuten eräs neuvolan työntekijä huomauttaa:

”Minusta työntekijöiden pitäisi ymmärtää päihteiden käytön taustasyyt paremmin. Tuolloin asiakkaallekin tulisi tunne, että häntä ymmärretään, toisin kun usein silloin, kun lähdetään olettamaan asioita ja puututaan vaan nykytilanteeseen, eikä kokonaisuuteen.”

Lisätietoa kyselystä ja sen tuloksista (kaikkien ammattiryhmien osalta) löydät täältä (pdf).

Varmuutta rahapelaamisen ja päihteiden käytön puheeksiottoon saat A-klinikkasäätiön Puheeksioton perusteet -verkkokurssilta.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon