02.07.2020 | Yleinen
Tarja Virolainen
Koordinoinnilla saatiin lisää tehoa jalkautuvaan työhön
Koronakeväänä matalan kynnyksen palvelut siirtyivät kaduille. Helsinkiin perustettiin nopeasti jalkautujien verkosto, jossa jalkautumista koordinoidaan ja jossa tieto ja tarvikkeet liikkuvat.
Koronakevät 2020 on ollut monella tavalla vaikeaa aikaa. Päihteitä käyttävien ihmisten matalan kynnyksen toimipisteitä joutui sulkemaan ovensa tartuntojen välttämiseksi. Kun ne olivat tarjonneet mahdollisuuden saada ruokaa, apua ja paikan levähtää ja peseytyä, tämä mahdollisuus katosi. Moni toimija siirsi painopistettä kaduille, jalkautuvaan työhön.
Helsingin haittoja vähentävän päihdetyön kentällä tehtiin hieno innovaatio, kun Helsingin kaupungin päiväkeskus Symppiksen johtava sosiaaliohjaaja Linda Brown ja osastonhoitaja Elli Peltola käärivät hihat, kokosivat kaikki keskeiset toimijat yhteen ja perustivat uuden verkoston. Helsingin haittoja vähentävään päihdetyöhön syntyi jalkautujien verkosto, jota he ryhtyivät koordinoimaan.
Koordinoinnista ovat hyötyneet ennen kaikkea jalkautuvan työn asiakkaat.
Jalkautuvien verkostoon kuuluvat eri toimipisteet ja hankkeet, joiden katto-organisaatioita ovat muiden muassa Helsingin kaupunki, A-klinikkasäätiö, Sininauhasäätiö, Diakonissalaitos, Tukikohta ry, Kipinä ry, VVA ry ja Vihreä keidas.
Hyötyjiä ovat olleet ennen kaikkea jalkautuvan työn asiakkaat, huonosti voivat ihmiset, joilla ei aina ole muuta paikkaa mennä kuin katu.
”Kadulla kohdatut asiakkaat ovat olleet todella kiitollisia ja kiitelleet toimintaa. Heillä on ollut monenlaista hätää, puutetta ja epätietoisuutta”, sanoo kehittämissuunnittelija Hede Laasonen A-klinikkasäätiön ja Tukikohta ry:n Osiksesta.
Kyse on ollut perustarpeista: ravinnosta, suojasta, turvallisuudesta ja toimeentulosta. Monella on ollut kova nälkä, ei ole ollut lepopaikkoja ja aineiden saatavuuden vähentyessä väkivallan uhka on kasvanut. Kelan asioinnin siirryttyä digitaaliseksi toimeentulotuen saamisessa on ollut ongelmia. Häätöjäkin on tullut.
”Se on ollut ihan täyttä kaaosta”, Hede Laasonen kuvaa.
Jalkautumisalueet ja -ajat jaetaan toimijoiden kesken Teams-palavereissa. Näin vältetään päällekkäistä työtä.
Yhteistyötä on tehty saumattomasti yli organisaatiorajojen. Symppiksen Linda Brown ja Elli Peltola ovat pitäneet joka toinen viikko Teams-palavereja, jossa jokaiselle toimijalle on jaettu jalkautumisalue ja -aika. Näin on vältetty päällekkäistä työtä.
”Aiemmin saattoi käydä niin, että esimerkiksi Malmilla toisiinsa törmäsi kolme jalkautunutta työparia, eikä vaikkapa keskustassa ollut ketään”, Hede Laasonen sanoo.
Jalkautumista on saatu laajennettua myös iltoihin, öihin ja viikonloppuihin.
Samoin jos esimerkiksi työparista toinen on ollut sairaana, yksikseen jäänyt työntekijä on voitu liittää johonkin toiseen työpariin.
Koordinoinnin ansiosta jalkautumista on saatu laajennettua myös iltoihin, öihin ja viikonloppuihin. Sitä ovat ottaneet vastuulleen Helsingin kaupungin Etsivän lähityön, Diakonissalaitoksen Tukialuksen ja A-klinikkasäätiön Katuklinikan työntekijät, joille jalkautuminen on perustyötä. Päiväsaikaan muut toimijat ovat ottaneet enemmän vastuuta jalkautumisesta.
Jalkautuvaa työtä tekevät kertovat kaduilla havaituista ilmiöistä työvuorojen lopuksi Teamsiin tehtävissä raporteissa. Havainnoista puhutaan myös Teams-tapaamisissa. Näin on saatu Symppiksen kautta tietoa Helsingin päihdepalveluihin, jolloin palvelutarpeisiin on voitu reagoida mahdollisimman nopeasti. Tästä yhteistyöstä on ollut valtavasti hyötyä asiakkaille.
Touko-kesäkuun vaihteessa huomattiin, että Subutex on loppunut kadulta.
”Esimerkiksi touko-kesäkuun vaihteessa huomattiin, että Subutex on loppunut kadulta. Ihmisillä oli kovia vieroitusoireita, joka loi painetta päästä katkolle”, Hede Laasonen kuvaa.
Työntekijöiden käytössä on ollut myös Whatsapp-ryhmä, jossa on oltu yhteydessä reaaliaikaisesti. Jalkautuvat työntekijät ovat voineet jakaa asiakkaille kaupungin kautta saatuja eväspaketteja ja Helsingin Katuklinikan keräämiä makuupusseja jaettavaksi ulkona nukkuville asunnottomille. Jos näistä on tullut yhtäkkiä pulaa, Whatsapp-viestillä on saatu helposti täydennystä.
”Minusta tämä on ollut aika mieletön innovaatio. Näin nopeasti on saatu aikaan kattava verkosto, jossa on mukana kaupunki ja muut toimijat. Homma on ollut hienosti organisoitu. Elli ja Linda ovat varsinaisia supernaisia”, sanoo Hede Laasonen.
Teksti: Hede Laasonen & Auli Saukkonen
Kuvat: jalkautuvat tiimit
A-klinikkasäätiössä jalkautuvaa ja etsivää työtä tekevät Katuklinikka Helsingissä, Tampereella ja Oulussa, Osis Helsingissä (yhdessä Tukikohta ry:n kanssa) sekä etsivän nuorisotyön tekijät Turussa ja Salossa.
Völjy tukee tiiviisti asiakkaita poikkeusoloissakin
Katuklinikka ennen ja jälkeen koronan
Helsingin Katuklinikka keräsi yli 250 makuupussia asunnottomille
Tykkää, jaa, kommentoi