13.08.2024 | Yleinen
Järjestökysely: Eri toimijoiden palveluista tarvitaan lisää tietoa
Millaisia päihde- ja riippuvuustyön yhteistyöhön liittyviä kehittämistarpeita järjestöissä esiintyy? A-klinikkasäätiön toteuttama kysely osoittaa, että keskeisiä kehittämistarpeita ovat järjestötoimijoiden tiedon lisääminen eri toimijoiden tarjoamista palveluista sekä yhteistyön lisääminen julkisten sote-palveluiden kanssa.
A-klinikkasäätiön Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminnan toteuttaman järjestökyselyn tavoitteena oli kerätä tietoa eri toimialoilla toimivien järjestöjen päihde- ja riippuvuustyön osaamisesta ja yhteistyön kehittämistarpeista. Aiemmin vastaavia kyselyitä on tehty julkisissa palveluissa työskenteleville sosiaali-, terveys- ja sivistyspalveluiden ammattilaisille.
Kyselyyn kerättiin vastauksia syksyllä 2023 sekä keväällä 2024. Kyselyyn vastasi 149 järjestön toiminnassa aktiivisesti mukana olevaa ja järjestön kohderyhmää kohtaavaa henkilöä. Suurimpia vastaajaryhmiä olivat mielenterveys-, päihde-, ja riippuvuusalan järjestöt (33 %), lapsi- ja perhetyön järjestöt (15 %) sekä sairaus- ja vammaisjärjestöt (13 %).
Keskeisinä yhteistyön kehittämistarpeina kyselystä nousee esiin tiedon lisääminen eri toimijoiden tarjoamista palveluista ja yhteistyön lisääminen julkisten sote-palveluiden kanssa.
83 % tarvitsee lisää tietoa eri toimijoiden tarjoamista palveluista päihteitä käyttäville
Järjestökyselyyn vastanneista 77 prosenttia kertoi, että tietää, minne voi ohjata päihteitä käyttävän tai riippuvuuksista haittoja kokevan, jos ei voi itse auttaa häntä.
83 prosenttia koki kuitenkin, että tarvitsee lisää tietoa siitä, minkälaisia palveluita eri toimijat (julkiset palvelut ja järjestöt) tarjoavat päihteitä käyttäville tai riippuvuuksista haittoja kokeville.
74 % tuntee alueellaan toimivia päihdealan järjestöjä
Suurin osa kyselyyn vastanneista (82 prosenttia täysin tai jokseenkin samaa mieltä) tiesi yhteistyötahoja, joiden kanssa voi tehdä yhteistyötä, jotta päihteitä käyttävä tai riippuvuuksista haittoja kokeva saisi parhaan mahdollisen avun.
Oman alueen päihdealan järjestöjä tunnettiin myös hyvin. 74 prosenttia vastaajista oli tietoisia alueellaan toimivista päihdealan järjestöistä ja siitä, missä asioissa he voivat auttaa ihmisiä, joilla on ongelmia päihteiden käytön tai riippuvuuksien kanssa.
64 prosenttia vastaajista kertoikin tekevänsä yhteistyötä päihdealan järjestöjen kanssa.
45 % tekee yhteistyötä julkisten sote-palveluiden kanssa
Julkisten sote-palveluiden kanssa tehtiin yhteistyötä harvemmin kuin järjestöjen kanssa. 45 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi tekevänsä yhteistyötä julkisten sote-palveluiden, kuten päihdepalveluiden kanssa.
Ne, jotka yhteistyötä tekivät, kuvasivat yhteistyön sujuvan pääosin hyvin. Yhteistyön haasteina tuotiin esiin pitkät jonot ja palveluihin pääsyn vaikeus. Palvelujärjestelmä koettiin myös sekavaksi ja vastaajat eivät aina tienneet, mistä palveluista apua voisi saada.
”Usein julkisella puolella avunsaantia joutuu odottamaan, jolloin motivaatio hoitoon voi laskea. Lisäksi epäselvää, mitä kukakin toimija tarjoaa päihteidenkäyttäjille.”
Yhteistyöltä toivottiin ennen kaikkea tietoa olemassa olevista palveluista, palveluohjauksesta ja hoitopoluista sekä yhteistyön tiivistämistä ja tehostamista.
”Toivoisin tiiviimpää yhteistyötä ja verkostoitumista yleensäkin ja sitä kautta yhteistä ymmärrystä siitä, että me kaikki toimijat tehdään työtä samojen asioiden ympärillä.”
Lisätietoa
Järjestökysely on jatkoa sote- ja sivistyspalveluiden ammattilaisille suunnatuille kyselyille, joita on toteutettu tähän mennessä kuudella hyvinvointialueella. Lisätietoa sote- ja sivistyspalveluiden työntekijöille suunnatusta kyselystä löydät täältä. Tutustu myös Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoimintaan.
Tykkää, jaa