Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

13.11.2024 | Yleinen

Päihderiippuvuus on sairaus, jota kukaan ei valitse

Kokemusasiantuntija Pekalla päihderiippuvuudesta toipumisessa Helsingin A-kilta ja vertaistuki ovat olleet suuressa roolissa. Lue Pekan kokemustarina päihderiippuvuuteen liittyvästä stigmasta ja sen vähentämisestä.

Stigma tarkoittaa ihmiseen tämän taustan, olemuksen, toiminnan tai sairauden vuoksi liitettyä kielteistä mielikuvaa (STM 2023). Päihderiippuvaiset ihmiset kohtaavat arjessaan syrjintää, ennakkoluuloja ja kielteistä leimaamista muita ihmisiä yleisemmin.

Riippuvuuksiin liittyvän stigman tunnistaminen ja vähentäminen on tärkeää, sillä stigma ja syrjintä muun muassa lisäävät ahdistuneisuutta ja masennusta sekä estävät avun piiriin hakeutumista. Kokemustarinat riippuvuuksista ja niistä selviytymisestä ovat yksi keino vähentää stigmaa.

A-klinikkasäätiön Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminta tuotti kolme kokemusasiantuntijavideota Sellon kirjastossa järjestettyä Päihde- ja mielenterveystyön kansalaistapahtumaa varten. Tapahtuman teemana oli erityisesti riippuvuusongelmiin liittyvän stigman vähentäminen.

Kolmannella videolla Helsingin A-Killassa kokemusasiantuntijana työskentelevä Pekka kertoo kokemuksiaan päihderiippuvuuteen liittyvästä stigmasta ja sen vähentämisestä. Videon keskeiset sisällöt on tiivistetty tähän artikkeliin.

Päihdekuntoutuksen kautta löytyi Helsingin A-Kilta

Pekalla päihderiippuvuus alkoi nuoruuden kokeiluista. Iän myötä juominen lisääntyi, kunnes Pekka joi itsensä kadulle. Sen jälkeen Pekka on mennyt ensimmäiseen päihdehoitoon, ja sitä kautta saanut myös asunnon.

Aluksi Pekalla oli ajatuksena kohtuukäyttö, mutta se ei onnistunut. Vuonna 2010 Pekka joutui sairaalaan pahan vatsahaavan takia, jolloin lääkäri totesi, että hänellä olisi vuosi elinaikaa niillä elintavoilla. Pekalla oli itsemurhayrityksiä alla ja aluksi hän ajattelikin, että nyt hän pääsee helpolla, tarvitsee vain jatkaa juomista niin on henki pois.

Pekka löysi kuitenkin elämänkipinän ja pääsi päihdekuntoutukseen. Päihdekuntoutuksen kautta hän löysi myös Helsingin A-Killan, jossa alkoi kuntoutuksen jälkeen käymään päivittäin. Nykyään Pekka työskentelee Helsingin A-Killassa kokemusasiantuntijana.

”Päihdekuntoutuksessa en ole kokenut stigmaa”

Pekka kertoo, että työelämässä hän on aina saanut potkut, kun on jäänyt juomisesta kiinni. Juomisen takia Pekalla meni myös ihmissuhteet, sillä kukaan ei jaksanut katsoa jatkuvaa juomista.

Lisäksi Pekka kertoo, että tapa, jolla päihdeongelmista kärsivistä ihmisistä puhutaan, on usein hyvin halveeraavaa. Ihmiset unohtavat, että kaiken takana on aina ihminen.

”Yritettäis ymmärtää, et siellä on oikeasti ihminen kaiken takana, et se ei oo se sairaus, vaan siellä on kaiken takana ihminen.”

Vaikka Pekka on kokenut stigmaa päihdeongelmaansa liittyen, on hänellä myös hyviä kokemuksia kohdatuksi tulemisesta ilman stigmaa. Pekka kertoo, että julkisessa terveydenhuollossa hänet on kohdattu hyvin eikä hän ole kokenut stigmaa päihdekuntoutuksessa.

Myöskään A-Killassa Pekka ei ole kokenut stigmaa:

”A-Kilta on semmonen paikka et siel on saanu olla täysin oma ittensä ilman, että kukaan tuomitsee.”

Sairauden takana on aina ihminen

Pekka toivoo, että työelämässä työnantajien puolelta tulisi paremmin hoitoon ohjausta ja puuttumista päihdeongelmiin. Potkujen sijaan tulisi pyrkiä auttamaan.

Lisäksi julkisessa keskustelussa olisi Pekan mielestä tärkeää puuttua halveksuvaan keskusteluun ja lisätä tietoa siitä, että riippuvuudet ovat sairauksia, joita kukaan ei valitse. Lisäksi Pekka pitää tärkeänä, että lisättäisiin ymmärrystä siitä, että kaiken takana on ihminen. Oli ihmisellä mikä tahansa sairaus, niin aina sen sairauden takana on ihminen, joka tulisi myös kohdata ihmisenä.

”Sairauden takana on kumminki aina ihminen, on se sairaus sitten mikä hyvänsä”

Pekalle myös oma ystäväpiiri on erittäin tärkeä. On tärkeää, että on ystäviä ympärillä, jotka luottavat. Ystävät tuovat Pekalle luottamusta, uskoa ja toivoa siihen, että hän pärjää elämässä.

Lisäksi toivoa luo se, kun näkee muilla onnistumisen kokemuksia, Pekka kertoo. Hän myös muistuttaa, että hyvin pienetkin asiat voivat olla erittäin merkityksellisiä. Esimerkiksi se, että saa tehdä jonkun pienenkin asian vapaaehtoisena tai joku kysyy, miten voit, voi osoittaa ihmiselle hänen olevan tärkeä ja ettei häntä ole unohdettu.

Katso Pekan kokemustarina YouTubessa

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.
Pekan kokemustarina: Päihderiippuvuus on sairaus, jota kukaan ei valitse

Tutustu myös

Blog
Jouko Vidgren Rahapelaajan häpeä -videolla.
Rahapelaajan häpeä

Kokemusasiantuntija Jouko Vidgren kertoo, että rahapelaajan häpeäleima alkaa vähenemään silloin, kun hakee apua ja toipuminen alkaa.

Blog
Kokemusasiantuntija Jarin video päihdeongelmiin liittyvästä stigmasta Päihde- ja mielenterveystyön kansalaistapahtumassa Sellon kirjastossa.
Päihdeongelmiin liittyvän stigman vähentäminen: Kohtele toisia niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan

Kokemusasiantuntija Jari kertoo, että päihdeongelmiin liittyvä stigma, häpeä ja syyllisyys estävät ihmistä elämästä vapautuneesti ja rennosti.

Lisätietoa

STM (2023) Suosituksia mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen

Tutustu myös Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämiseen.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon