13.03.2025 | Näkökulma
Tarja Virolainen
”Kansa tyrmää alkoholin kotiinkuljetuksen – iso herätys hallitukselle”
”Alkoholin kotiinkuljetuksen salliminen voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin väestötasolla. Poliittisen päättäjän tulisi aina pitää mielessä yhteiskunnan korkein intressi. Vanha sanonta siitä, että valtionjohtaja ajattelee tulevia sukupolvia, poliitikko vain seuraavia vaaleja, pitää paikkansa myös alkoholipolitiikassa”, toimitusjohtajamme Hannu Jouhki kirjoittaa.
Kyselytutkimuksemme tulokset osoittavat, että hallituksen on viimeistään nyt vedettävä jarrut pohjaan alkoholipolitiikan uudistamisessa: 62 prosenttia suomalaisista ei kannata alkoholin kotiinkuljetusta.*
Kansalaisten mielipiteen on syytä olla iso herätys hallitukselle. Tutkimustulos kertoo selkeästi, että suomalaiset eivät kaipaa muutoksia nykyisiin alkoholin myyntiä ja anniskelua koskeviin säädöksiin.
Olemme siis tilanteessa, jossa hallitus ja kaupanala ovat aktiivisesti lisäämässä alkoholin saatavuutta, vaikka ihmiset eivät sellaista kaipaa.
Kun päättäjien toimet ovat näin ristiriidassa kansalaisten toiveiden kanssa, herää kysymys, kenen etua alkoholin kotiinkuljetus todella palvelee. Yksi on varmaa, ei ainakaan lasten ja nuorten.
Lasten ja nuorten hyvinvointi on elinkeinopolitiikan hyötyjä tärkeämpää
Kyselytutkimukseemme vastanneista 69 prosenttia arvioi, että alkoholin kotiinkuljetus pahentaa lasten kokemia ongelmia, jotka johtuvat aikuisten alkoholinkäytöstä. Tutkijat ja asiantuntijat ovat täysin samaa mieltä, sillä suomalaiset käyttävät alkoholia yleisimmin kotona.
Yhtälön tulisi olla päättäjillekin jo selkeä: riskit lapsille ja nuorille kasvavat, jos alkoholin saatavuutta helpotetaan kotiinkuljetuksella.
THL:n vuoden 2024 rekisteritutkimuksen mukaan Suomessa on 89 000 alaikäistä lasta, joiden toisella tai molemmilla vanhemmilla on todettu vakava päihdeongelma ennen lapsen täysi-ikäisyyttä. Luku on kasvanut merkittävästi tietojen tarkentuessa: vuoden 2015 tutkimuksessa lasten lukumääräksi arvioitiin 65–70 000.
Vaalien alla poliitikoilla saattaa olla kiusaus kannattaa uusia vapauksia kuluttajille, mutta poliittisen päättäjän tulisi pitää mielessä yhteiskunnan korkein intressi. Kansalaisten, erityisesti lasten ja nuorten, terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät seikat on aina laitettava näennäisten elinkeinopoliittisten hyötyjen yli.
Alkoholiin liittyvät maksasairaudet ja kuolleisuus kasvussa
Vapaamman alkoholipolittikan kannattajat puolustautuvat usein sillä, että alkoholin kokonaiskulutus on laskenut vuosien saatossa. On oleellista muistaa, että merkittävät poliittiset muutokset, kuten alkoholin saatavuuden lisääminen, saattavat hidastaa positiivista kehitystä, pysäyttää sen tai saada kulutuksen kasvuun.
Jos alkoholin käyttö vähenee nykytahtiin, THL:n tuoreen skenaarion mukaan voimme odottaa noin 56 000 uutta alkoholista aiheutuvaa sairastumista tulevan kymmenen vuoden aikana. Jos käyttö puolestaan pysyy vuoden 2024 tasolla, sairastumisia arvioidaan olevan noin 5 000 enemmän. Mikäli alkoholin käyttö sen sijaan kasvaa, sairastumisten määrä voi nousta jopa 11 000:lla. Alkoholinkäyttöä vähentävillä toimilla on kiistatta suuri positiivinen vaikutus kansanterveyteen.
Huomionarvoista on sekin, että alkoholiperäiset haitat kuten sairastavuus ja kuolleisuus eivät ole laskeneet kokonaiskulutuksen vähentyessä. THL:n tilastot kertovat, että vuoden 2018 alkoholilakiuudistus, jossa kauppoihin ja kioskeihin tuotiin 5,5-prosenttiset alkoholijuomat, vaikutti haitallisesti suomalaisten terveyteen. Erityisesti miesten alkoholiperäiset maksasairauskuolemat lisääntyivät: vuodesta 2017 vuoteen 2019 määrä kasvoi 12 prosenttia ja vuoteen 2020 mennessä 22 prosenttia. Tästä tutkimustiedosta huolimatta ruokakaupoissa myydään nyt 8-prosenttisia alkoholijuomia.
Korkea työttömyys ja alhainen talouskasvu voivat vaikuttaa alkoholinkäyttöön
Alkoholi on laaja yhteiskunnallinen ilmiö, joka koskettaa monia eri väestöryhmiä ja kietoutuu usein muiden addiktioiden ympärille. Alkoholiriippuvuus on hitaasti ja salakavalasti etenevä sairaus, johon alkoholin saatavuuden helpottaminen vaikuttaa kiistatta negatiivisesti.
Alkoholin kotiinkuljetus voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin väestötasolla. Varmaa on vain se, että alkoholin kotiinkuljetuksesta syntyvät myyntivoitot hyödyttävät juomia myyviä ja kuljettavia yrityksiä.
Inhimillisen kärsimyksen maksaa riippuvainen ja hänen läheisensä. Taloudellisen laskun puolestaan hoitaa yhteiskunta.
Suomi on parhaillaan korkean työttömyyden ja alhaisen talouskasvun tilassa, ja vaikeat ajat voivat lisätä alkoholin käyttöä. Hyvinvoiva kansanosa ei aina kykene näkemään niitä ongelmia, jotka eivät kosketa heitä. Maamme päättäjien tulisi kuitenkin pystyä katsomaan kokonaiskuvaa – erityisesti tässä maailman ajassa. Todellinen johtajuus edellyttää kykyä nähdä ja toimia kansakunnan etujen hyväksi pitkällä tähtäimellä – tämä vaatii rohkeutta tehdä myös sellaisia päätöksiä, joita oma äänestäjäkunta ei kannata.
Addiktiokysely 2025
Addiktiokyselyn 2025 toteutti Verian A-klinikkasäätiön toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1 016 suomalaista 14.–19.2.2025. Tulokset on vakioitu vastaamaan sukupuoli- ja ikäjakaumaa sekä puoluekannatusta.
Tulokset osoittavat, että suomalaiset eivät kaipaa isoja muutoksia alkoholin myynnin ja anniskelun rajoituksiin:

- 62 % vastaajista ei kannata alkoholin kotiinkuljetusta.
- 69 % on sitä mieltä, että alkoholin kotiinkuljetus lisää lasten kokemia ongelmia, jotka johtuvat aikuisten alkoholinkäytöstä.
- 73 % vastaajista katsoo, että julkisuudessa ei liioitella aikuisten alkoholin käytön lapsille aiheuttamia ongelmia.
- 67 % ei halua ruokakauppoihin väkevämpiä alkoholijuomia.
- 91 % vastaajista kannattaa sitä, että alkoholin myymisen ja anniskelun ikärajat tulee säilyttää nykyisellään.
Ajankohtaisia näkökulmia alkoholista
Ole mukana rakentamassa inhimillisempää yhteiskuntaa
Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja laajenna ymmärrystäsi addiktioista. Saat ajankohtaista tutkimustietoa, oivaltavia näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat luomaan välittävämpää yhteiskuntaa.
Tykkää, jaa