10.08.2022 | Näkökulma
Tarja Virolainen
Miten lähestyn päihteitä käyttävää ihmistä ja 11 muuta kysymystä vaparitoiminnasta
Kaduillamme elää tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä, jotka jäävät näkymättömiin tai heitä kohtaan on valtavasti ennakkoluuloja, pelkoja ja asenteita. Vapariväylä-hankkeemme vapaaehtoiset kohtaavat ihmisiä sellaisina kuin he siinä tilanteessa ovat. Vaparimme myös tarjoavat konkreettista apua, kuten jakavat ruokaa, vettä tai hygieniatarvikkeita.
”Kukaan ei ole koskenut muuhun ikuisuuksiin. Kiitos.”
Säätiömme Vapariväylän koordinaattori Pihla Putkonen vastasi yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin vaparitoiminnasta.
Mistä vapaaehtoistoiminnassa on kyse?
Menemme kaduille ja kohtaamme vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä. He saattavat kokea asunnottomuutta tai olla päihteiden ja mielenterveyden haasteiden takia vaikeassa elämäntilanteessa.
Vapaaehtoistoiminnan ytimessä on ihmisyys. Kohtaamme jokaisen siinä tilanteessa kuin hän sillä hetkellä on. Meillä ei ole valmiita ratkaisuja tai vaatimuksia. Olemme kanssakulkijoita ja tuomme esille jokaisen ihmisen arvokkuuden tässä maailmassa.
Kohderyhmämme saavat todella vähän positiivista kohtelua tai huomiota ympäristöstä. Me tarjoamme mahdollisuuden rauhalliseen keskusteluun ilman sen suurempia ennakko-oletuksia.
Emme voi koskaan tietää, mikä on se kohtaaminen, joka muuttaa ihmisen elämän suunnan. Ihmisyyttä ei tässä maailmassa ole liikaa. Miksi tämä kohderyhmä ei ansaitsisi auttamista yhtä lailla kuin joku muukin?
Kuulen säännöllisesti kohdattujen sanovan, ettei heillä ole ihmisarvoa. Meidän tehtävämme on luoda toivoa ja kertoa, että kyllä hänellä on. Yhdelläkin kohtaamisella on merkitystä!
Millaisia vapaaehtoistöitä on tarjolla?
Hyvin konkreettisia töitä. Jaamme esimerkiksi aamupalaa, leipiä, sukkia hygieniatarvikkeita. Lisäksi käymme siivoamassa käyttöroskia puistoista ja kaduilta käyttöroskia. Meillä on myös satunnaisissa talkoita tai muita tapahtumia, joihin voi tulla avustamaan. On myös mahdollisuus tehdä töitä Sekasin-chatin vapaaehtoisena.
Miten vapariksi pääsee?
Verkkosivuillamme on ilmoittautumislomake. Myös minuun voi olla suoraan yhteydessä ja kertoa kiinnostuksesta. Edellytyksenä on täysi-ikäisyys sekä vapaaehtoistoimintaan soveltuvat sosiaaliset taidot. Ensimmäisessä kertaa voi myös tulla ihan vain katsomaan, miten homma toimii. Kokemuksesta voin kertoa, että kun on uskaltautunut ensimmäistä kertaa, niin tulee mielellään myös uudestaan.
Miten lähestyn päihteitä käyttävää ihmistä?
Kohtaamme päihteitä käyttävän ihmisen ihmisenä. Menemme rauhallisesti kysymään mitä kuuluu ja voidaanko hetki jutella. Voimme myös kysyä maistuuko leipä tai aamupala. Saatamme olla ensimmäinen ihminen pitkiin aikoihin, joka edes huomaa toisen tai kysyy mitä hänelle kuuluu.
Miten vaparit työskentelevät käytännössä?
Liikumme työpareissa tai pienryhmissä, joissa on aina mukana kokenut vapaaehtoinen tai hanketyöntekijä. Lähdemme sovitusta paikasta ja jokainen saa pakata oman kassinsa jakotuotteita. Lähdemme ennalta sovittuun paikkaan, joka voi olla esimerkiksi asukkailta saatu vinkki kohteesta, minne he ovat toivoneet työntekijöidemme jalkautumista.
Miten paljon vapaaehtoistyö vie aikaa?
Teemme työvuorot kuukausi kerrallaan ja sieltä voi valita itselleen sopivan ajankohdan. Yleensä jalkautuminen vie pari tuntia kerrallaan ja sen jälkeen meillä on yhteinen loppupurku. Valitsemme yhdessä alueen, minne aina kulloinkin menemme ja kohtaamme kierroksen aikana yleensä noin 15–20 ihmistä.
Miten vapaaehtoistyöhön koulutetaan?
Järjestämme lyhyitä kuukausittaisia vapari-infoja Teamsilla, jossa kerromme perusteet mitä teemme ja miksi. Sen lisäksi meillä on tulossa pidempiä koulutuksia, joista ensimmäistä pilotoimme kesäkuussa.
Kenelle vapaaehtoistyö sopii?
Vapaaehtoistyö sopii kaikille täysi-ikäisille ihmisille, jolla on hyvät kohtaamistaidot ja kyky kuunnella. Tämä on myös hyvä väylä oppia, jos haluaa esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle.
Voimme myös yhdessä miettiä, millaista vapaaehtoistyötä voisi olla tarjolla. Otamme vastaan ideoita, joiden pohjalta haemme parhaan mahdollisen toteutustavan.
Missä kaupungeissa vaparit toimivat?
Tällä hetkellä toimimme Helsingissä ja Tampereella, syksyllä aloitamme myös Hämeenlinnassa.
Mitä vapaaehtoinen itse saa tästä työstä?
Moni vaparimme on sanonut, että tämä on niin konkreettista auttamista. Tulee hyvä fiilis, kun pääsee tekemään konkreettisesti toiselle ihmiselle hyvää ja saa positiivista palautetta.
Vapaaehtoistyössä oppii myös paljon ihmisyydestä. Meillä jokaisella on ennakkoluuloja: vaparitoiminta haastaa itseään ajattelemaan miksi joku ennakkoasenne on syntynyt. Kentälle pitäisi aina lähteä niin, että älä oleta mitään, koska et voi koskaan tietää mikä toisen ihmisen tarina on. Vapaaehtoistyössä tämän oppii kerta toisensa jälkeen.
Millaisia haasteita voi liittyä vapaaehtoistoimintaan?
Kohderyhmämme on herkkää ja monella on vaikea elämäntilanne. Se voi joskus aiheuttaa turhautumista, kun ei ole keinoja auttaa ja vapari voi kuulla rankkojakin tarinoita. On opeteltava hyväksymään, ettei voi pelastaa ihmisiä.
Meillä on purkukeskusteluja jokaisen jalkautumisen jälkeen, jossa käymme yhdessä läpi millaisia tunteita ja ajatuksia kyseinen kierros herätti. Jos myöhemmässä vaiheessa nousee ajatuksia, joita haluaa purkaa, niin myös se on mahdollista. Meidän ammattilaisten tuki on vapaaehtoisille aina saatavilla!
Millä muulla tavalla voin auttaa?
Ostamme kaiken kentällä jaettavan lahjoitusvaroilla. Saamme rahalahjoitusten lisäksi myös tuotteita, kuten hygieniatarvikkeita, kahvia, vettä tai sukkia. Otamme vastaan kaikkea sellaista, mistä voisi olla hyötyä tuolla kaduilla. Riittää, kun osaa asettua kohderyhmän asemaan: hyviä, siistejä, ehjiä vaatteita.
Lue Lisää:
Lähde mukaan vapaaehtoistoimintaan
Tykkää, jaa, kommentoi