Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

18.06.2021 | Yleinen

Tarja Virolainen

Tule meille vapaaehtoiseksi

A-klinikkasäätiön vapaaehtoistoiminta keskittyy auttamaan heikossa asemassa olevia konkreettisin teoin. Toiminta on monipuolista ja siihen voi osallistua matalalla kynnyksellä. 

Tämä herättää tunteen, että on saanut konkreettisesti tehtyä jotain hyvää!” (vapaaehtoinen)

A-klinikkasäätiön Stea-rahoitteinen Vapariväylä-hanke (2022–2024) kehittää päihdehaittoja vähentävää vapaaehtoistoimintaa kolmessa kaupungissa: Helsingissä, Tampereella ja Hämeenlinnassa. 

Vapaaehtoisemme kohtaavat kaduilla ihmisiä, joilla on päihteiden käytön, asunnottomuuden tai mielenterveyden ongelmien takia haastava tilanteita elämässä. Haluamme antaa ihmisille mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Mukaan vapaaehtoiseksi voi tulla matalalla kynnyksellä, me perehdytämme tehtävään. Tärkeintä on halu kohdata, kuunnella ja keskustella erilaisten ihmisten kanssa.

Kukaan ei ole koskenut muhun ikuisuuksiin. Kiitos.”  (kadulla kohdattu)

Vapaaehtoiset jalkautuvat muutaman kerran viikossa kaduille jakamaan hätäapu-pussukoita. Jaamme leipää ja pientä purtavaa, sekä mm. villasukkia, lapasia ja hygieniatarvikkeita. Kaduilla ihmisillä on usein nälkä ja kylmä. Saamme eri kanavista vinkkejä paikoista, joihin meidän vapaaehtoisia toivotaan jalkautumaan. 

En oo syöny moneen päivään ja te vaan löysitte mut!” (kadulla kohdattu)

Lisäksi teemme vapaaehtoisten kanssa siivouskierroksia, joilla siivoamme käyttövälineitä eri ympäristöissä kuten puistoista, kaduilta ja julkisista wc-tiloista. Jalkaudumme myös erilaisiin tapahtumiin kohtaamaan ihmisiä. A-klinikkasäätiön vapaaehtoisena voit halutessasi kouluttautua nuorten Sekaisin-chattiin päivystäjäksi. Chat-päivystäjä toimii anonyymina turvallisena aikuisena, jonka tehtävä on kohdata ja kuunnella chattiin tulevia nuoria. 

Te teette meidät näkyviksi.” (kadulla kohdattu)

Vaparitehtäviämme tällä hetkellä

Helsinki:

  • Aamukahvijalkautuminen kerran viikossa (lähtö Oodista): jalkaudumme kohtaamaan ihmisiä ja jaamme aamukahvia, leipää, villasukkia ja lapasia pääsääntöisesti klo 9–11 aikaan.
  • Iltapäivä-/iltajalkautuminen kerran viikossa (lähtö Pasilasta A-klinikkasäätiön tiloista): jalkaudumme kohtaamaan ihmisiä iltapäivä/ilta-aikaan kaksi tuntia kerrallaan. Pyrimme kiertämään eri kohteita ympäri Helsinkiä saatujen vinkkien mukaan. Jaamme jalkautumisilla leipää, hygieniatuotteita, villasukkia, lapasia ja muuta tarpeellista.
  • Siivouskierrokset: siivouskierroksia järjestetään viikoittain klo 16–18. Jalkaudumme siivoamaan eri alueilta käyttövälineitä. Kohtaamme ihmisiä matkan varrella.
  • Pussitustalkoot: järjestämme muutaman kerran vuodessa käyttövälineiden pussitustalkoita. Pussitamme puhtaita käyttövälineitä, joita mm. Katuklinikkamme jakaa ihmisille kaduilla.
  • Tapahtumat: jalkaudumme eri tapahtumissa kohtaamaan ihmisiä.

Tampere:
Jalkaudumme joka toinen viikko Tampereen keskustan alueella kohtaamaan ihmisiä ja jakamassa leipää, villasukkia, lapasia ja muuta tarpeellista. Jalkautumisille lähdetään Völjystä (Sumeliuksenkatu 13 A 4).  Ajat vaihtelevat, jalkautuminen kestään kaksi tuntia kerrallaan. 

Hämeenlinna:
Aloitamme jalkautumiset Hämeenlinnan alueella syksyllä 2022.

Vapariksi tuleminen

Vapaaehtoiset voivat osallistua toimintaan matalalla kynnyksellä omien aikataulujen puitteissa. Voit tulla rauhassa kokeilemaan ja tunnustelemaan sinulle mieleistä toimintamuotoa! Jokainen tunti on mielle arvokas.

Vapaaehtoisemme saavat kerran viikossa viikkokirjeen, jossa kerromme ajankohtaisia kuulumisia toiminnasta ja samalla kerromme tulevista jalkautumisista ja tehtävistä. Tarjoamme myös vapaaehtoisille koulutusta.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi – avaa tästä sivu, jossa on ilmoittautumiskaavake.

Vapaaehtoiseksi ilmoittautuminen ei vielä sido sinua mihinkään.

Lisätietoa vapaaehtoistoiminnasta saat vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta:
Pihla Putkonen, pihla.putkonen(at)a-klinikka.fi, p. 040 5394 610

Vapaaehtoisten tunnelmia toiminnasta:

Huippu porukka! Ensitapaaminen tuntui siltä, että oltaisiin tunnettu pidempäänkin!”

On ihanaa olla vapaaehtoisena A-klinikkasäätiöllä. Työssä pääsee kohtaamaan paljon erilaisia tarinoita ja ihmisiä. Hymyjen ja kiitosten määrä lämmittää joka kerta!”

Se antaa konkreettisen tavan auttaa. Työstä tulee tosi hyvä mieli, sillä sen vaikutuksen näkee heti. Päihdekuntoutujana vapaaehtoistyö tuntuu jopa terapeuttiselta. Vapaaehtoistyö antaa toivoa.”

Hyvä mieli, kun saa auttaa heikoimmassa asemassa olevia.”

 

Lue myös:
Usein kysyttyjä kysymyksiä A-klinikkasäätiön vapaaehtoistoiminnasta