Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

02.12.2024 | Yleinen

Kansalaiskysely stigman vähentämisestä: ”Kaikilla on jotain ongelmia, kukaan ei ole täydellinen”

Selvitimme, miten kansalaisten mielestä päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa tulisi vähentää. Vastauksissa nousee esiin, että tarvitaan avointa keskustelua aiheesta sekä päihde- ja mielenterveysongelmien normalisointia.

Päihteitä käyttävät tai riippuvuuksista haittoja kokevat ihmiset kohtaavat arjessaan stigmaa, syrjintää ja ennakkoluuloja muita ihmisiä yleisemmin. Stigma vaikuttaa merkittävästi sen kohteeksi joutuvan ihmisen lisäksi myös hänen läheisiinsä.

Konkreettisia toimia stigman vähentämiseksi tarvitaan. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi syksyllä 2023 suositukset mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen. Lisäksi THL on nimennyt stigman vähentämisen yhdeksi keinoksi ehkäistä huumekuolemia. Kielteisiä asenteita ja ennakkoluuloja tulee vähentää niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin koko yhteiskunnassakin.

A-klinikkasäätiön Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminta on selvittänyt kansalaisten näkemyksiä siitä, miten päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa voidaan vähentää. Kyselyä on tehty Päihde- ja mielenterveystyön kansalaistapahtumien yhteydessä haastattelemalla ihmisiä. Järjestämme kansalaistapahtumia hyvinvointialueilla, joiden kanssa teemme yhteistyötä.

Ensimmäisen kerran kysyimme kansalaisten näkemyksiä stigman vähentämiseen vuonna 2023 Porvoossa. Tänä vuonna olemme laajentaneet kyselyä muillekin alueille. Itä-Uudenmaan lisäksi kyselyä on tehty Pohjois-Savon, Lapin, Länsi-Uudenmaan, Keski-Suomen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueilla. Kyselyyn on vastannut tähän mennessä 440 henkilöä.

Päihde- ja mielenterveysongelmat voivat koskettaa ketä tahansa

Keskeisenä keinona vähentää päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa kansalaiset pitävät avointa keskustelua aiheesta. Keskustelua päihde- ja mielenterveysongelmista ja niihin liittyvästä stigmasta tulisi käydä muun muassa mediassa, kouluissa, töissä, tapahtumissa sekä sote-palveluissa.

”Puhumalla avoimesti ja että näitä asioita otettaisiin esille normaalina asiana esim. lääkärin vastaanotolla ja neuvolassa.”

Vastaajat tuovat esiin myös tiedon lisäämisen tärkeyden stigman vähentämisessä. Lisäksi päihde- ja mielenterveysongelmia tulisi normalisoida.

Kyselyyn vastanneiden mielestä ihmisten tietoisuutta päihde- ja mielenterveysongelmien luonteesta tulisi lisätä. Pitäisi tuoda paremmin esille sitä, että ne ovat sairauksia siinä missä somaattisetkin sairaudet ja voivat koskettaa ketä tahansa. Lisäksi ihmisten tietoa saatavilla olevista apu- ja tukimuodoista tulisi lisätä.

”Lisätä tietoisuutta näistä asioista, että ei ole yksin näiden asioiden kanssa. Muillakin on samoja ongelmia.”

”Informaation kautta. Kertoa, että on yleistä ja koskee kaikkia ikäryhmiä ja sosiaaliluokkia. Kertoa, että näistä asioista voi parantua.”

”Mitä enemmän tuntee lähipiiristä niitä, joilla on ongelmia, niin sitä helpompi suhtautua näihin asioihin”

Tärkeänä kyselyyn vastanneet näkivät myös päihde- ja mielenterveysaiheiden näkyvyyden lisäämiseen. Näiden aiheiden tulisi olla enemmän näkyvillä niin mediassa kuin tapahtumissakin.

Myös kokemustarinat ja julkisuuden henkilöiden tarinat päihde- ja mielenterveysongelmista sekä niistä selviytymisestä nähtiin hyvänä keinona vähentää stigmaa.

”Mitä enemmän tuntee lähipiiristä niitä, joilla on ongelmia, niin sitä helpompi suhtautua näihin asioihin. Tarvitaan rohkeita ihmisiä, työelämässä olevia, jotka ovat läpikäyneet näitä asioita. Heidän kertomuksensa tuovat esille, että kenelle tahansa voi tulla ongelmia.”

”Julkisuuden henkilöiden ulostulot hyviä. TV:n asiaohjelmissa asia esillä ja somessa. Apua saaneet kertoisivat omaa tarinaansa.”

Lisäksi kansalaiset pitävät tärkeänä yleistä asenteisiin vaikuttamista ja hyväksynnän lisäämistä yhteiskunnassa, jotta erilaisuutta hyväksyttäisiin paremmin ja kaikkia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti.

Kansalaiset myös toivat esiin, että päihde- ja mielenterveyspalveluiden tulee olla helposti saatavilla, jotta päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa voidaan vähentää.

”Tehdään helpoksi päästä palveluihin ja viestinnällä madalletaan kynnystä ja rohkaistaan hakeutumaan palveluihin.”

Kansalaiskyselyn tuloksia hyödynnetään päihde- ja mielenterveyspalveluiden sekä järjestötoiminnan kehittämisessä alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Yhdessä stigmaa purkamassa

Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminta edistää päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvän stigman ja syrjinnän vähentämistä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Kansalaisten näkemysten lisäksi olemme selvittäneet myös sote-alan ammattilaisten sekä järjestötoimijoiden näkemyksiä siitä, miten stigmaa ja syrjintää voitaisiin vähentää. Vastauksissa nousi esiin muun muassa yhteistyö, tiedon lisääminen sekä leimaamaton viestintä.

Selvityksissä esiin nousseita keinoja stigman vähentämiseen on edistetty ja tullaan edistämään jatkossa kehittämistyöryhmissä yhdessä sote- ja järjestötoimijoiden kanssa. Kehittämistyöryhmät toimivat tällä hetkellä kuudella hyvinvointialueella ja niihin on koottu kunkin alueen päihde- ja mielenterveysalan järjestöjä sekä sote-toimijoita.

Lisäksi koordinoimme valtakunnallista stigmatyöryhmää, jossa edistetään päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvien ennakkoluulojen, stigman sekä eriarvoisuuden vähentämistä. Työryhmään kuuluu THL, päihde- ja mielenterveysalan järjestöjä, sote-toimijoita sekä kirjaston toimijoita.

Lue lisää

Blog
Ihmisten jalkoja.
Kansalaiskysely päihdepalveluista: ”Kun tarvitsee apua pitää olla joku, jonka saa heti kiinni”

Päihdepalveluiden ja järjestöjen toiminnassa keskeistä on saavutettavuus ja matala kynnys, osoittaa A-klinikkasäätiön kansalaiskysely.

Blog
Yksinäinen ihminen ihmisjoukossa.
Arkipäivän stigmaa

Päihde- ja mielenterveystyön kansalaistapahtumissa on ollut tänä vuonna erityisenä teemana päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvä stigma.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon