Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

20.03.2023 | Publication

Avain & Lukko – taidelähtöinen työmenetelmä päihdehuollon kuntouttavalla laitosjaksolla

Julkaisun nimi:

Avain & Lukko – taidelähtöinen työmenetelmä päihdehuollon kuntouttavalla laitosjaksolla

Tekijä:

Toivonen, T.

Ingressi:

Toiminnallinen taidelähtöinen työskentely kiinnosti potilaita ja henkilökuntaa. Ryhmissä toteutui pääosin turvallinen ilmapiiri, motivointi ja vertaistuki. Avain & Lukko - työmenetelmää pidettiin pääosin hyvänä tapana käsitellä asioita.

Julkaisukieli:

Suomi

Julkaisutyyppi:

Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö

Julkaisuvuosi:

2014

Julkaisun tiedot:

Laurea-ammattikorkeakoulu, Tikkurila, sosiaalialan koulutusohjelma.

Lyhyt kuvaus:

Opinnäytetyön aiheena oli luoda toiminnallinen taidelähtöinen työmenetelmä päihdehuollon kuntouttavalle laitosjaksolle. Toiminnallinen opinnäytetyö toteutettiin Päihdehoidon oppimis- ja kehittämiskeskuksen POKE – hankkeessa Järvenpään sosiaalisairaalan Päihdekuntoutusyksikön kolmessa yhteisössä alkuvuodesta 2014. Ryhmätoimintaan osallistui 23 potilasta ja 8 henkilökunnan edustajaa. Työmenetelmän tavoitteena oli antaa ryhmäläisille toiminnallisen taidelähtöisen tekemisen kokemus, jonka avulla tuodaan esille oman elämän asiantuntijuutta. Tavoitteena oli herättää potilaita keskustelemaan ryhmässä heidän omista henkilökohtaisista tarpeista ja mahdollistaa vertaisuuden synty. Lisäksi tavoitteena oli henkilökunnan kiinnostuksen herättäminen toiminnallisia taidelähtöisiä menetelmiä kohtaan. Opinnäytetyön teoriassa käsiteltiin päihdehuoltoon, taidelähtöisiin menetelmiin, ryhmään ja motivointiin kuuluvia käsitteitä.

Avain & Lukko -työmenetelmä syntyi kolmesta työvälineestä: Avaimesta, Lehdistä leikatuista kuvista ja Lukosta. Ryhmä nimettiin Lehdistä leikattujen kuvien mukaan, Kuvan ryhmäksi. Kuvan ryhmäprosessin aikana asiakkaat tekivät itselleen Avaimen & Lukon. Avaimen avulla tutkittiin elämän eri osa-alueiden merkitystä itselle. Työskentelyn apuna käytettiin Lehdistä leikattuja kuvia, josta käytetään myös nimitystä Kuva-työväline ja Kuva. Kuvien avulla tuotiin esille omia ajatuksia valituista elämän osa-alueista. Lukon avulla mietittiin, mikä voisi olla paremmin kullakin elämän osa-alueella ja mitä on itse valmis tekemään asian eteen.

Opinnäytetyön tavoitteiden arviointi perustui Kuvan ryhmissä ja henkilökunnalta kerättyyn palautekyselyyn sekä hankepäiväkirja merkintöihin. Palautteiden perusteella voidaan todeta, että toiminnallinen taidelähtöinen työskentely kiinnosti potilaita ja henkilökuntaa sekä ryhmissä toteutui pääosin turvallinen ilmapiiri, motivointi ja vertaistuki. Avain & Lukko – työmenetelmää pidettiin pääosin hyvänä tapana käsitellä asioita. Toimintaan osallistuneet työskentelivät ryhmissä keskittyneesti Avaimien ja Lukkojen parissa. Keskusteluissa ryhmäläiset toivat esiin arkoja ja vaikeita asioita itsestään, kuten tyytymättömyyden itseensä. Lukkotyöskentelyssä potilaat olivat sitä mieltä, että päihteetön elämä olisi parempi. Jokaisella potilaalla oli haaveita, päämääriä, toiveita tai unelmia tulevaisuudelle. Ryhmissä työskenneltiin toiminnallisilla taidelähtöisillä menetelmillä sekä mietittiin ja tuotiin Kuvien avulla esille oman elämän osa-alueiden merkitystä itselle. Palautteiden perusteella voidaan todeta työmenetelmän mahdollisuudet olla osana kuntoutusta. Sen sovellettavuus antaa eri asiakasryhmille tilaisuuden tutkia omaa elämäänsä.

Asia-/Avainsanat: kuntoutus, päihdehuolto, taideterapia, toiminnalliset menetelmät, vertaistuki

Linkki julkaisuun:

https://tietopuu.a-klinikkasaatio.fi/system/files/julkaisut/toivonen_taru.pdf