Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

25.01.2023 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Vuosi 2023 ratkaisee, kenestä Suomi välittää

Eduskuntavaaleissa jokainen suomalainen voi ottaa vastuuta siitä, mihin suuntaan päihde- ja mielenterveyspalvelujamme kehitetään. A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki kirjoittaa, että joskus parasta politiikkaa on rajoittaminen, joskus tuen tarjoaminen.

Huumeisiin kuolee viisi suomalaista viikossa. Alkoholi aiheuttaa sosiaalisesti ja kansanterveydellisesti merkittäviä haittoja yhteiskunnalle. Nettipelaaminen kasvaa osana rahapeliongelmaa. Samaan aikaan kampanjoidaan viinien saamiseksi ruokakauppoihin, ja rahapelimarkkinoiden avaamista kilpailulle pidetään lähinnä järjestelykysymyksenä.

Unohtuiko kansallinen strategia?

Keskustelussa on vaiettu siitä, että viime vuonna syntyi kansallinen päihde- ja riippuvuusstrategia vuoteen 2030 saakka. Sosiaali- ja terveysministeriön toteuttama strategia linjaa, että alkoholinkulutuksen haittoja ehkäistään tehokkaimmin Alkon monopolilla. Pelihaittoja ehkäistään ja vähennetään strategian mukaan tehokkaimmin saatavuutta sääntelemällä, kuten yksinoikeusjärjestelmällä, johon yhdistetään julkisen vallan aktiiviset säädös- ja ohjauskeinot.

Kaikkein olennaisin seikka strategiassa on ymmärrys riippuvuusongelmien läpileikkaavasta perusluonteesta: ”Riippuvuuksilla on samanlaiset syntymekanismit, ne esiintyvät usein samanaikaisesti ja kasautuvat herkästi samoille henkilöille.”

Riippuvuudet ovat sairauksia

Addiktiot ovat aikamme elämänilmiö. Ne koskettavat meitä kaikkia tai läheisiämme jossain muodossa elämämme aikana. Juuri tällä hetkellä taloustaantuma, elinkustannusten nousu ja julkisten palvelujen ylikuormitus lisäävät päihde- ja mielenterveysongelmien riskejä, ja ne heijastuvat koteihin, kaduille, kouluihin ja työpaikoille.

Yhä useampi etsii stressiinsä helpotusta niistä mielihyvän lähteistä, joita riippuvuudet tarjoavat. Olisi jo aika saada valoa tämän tunnelin päähän ja nähdä, että riippuvuudet eivät ole häpeällistä itsekurin puutetta vaan ihmisen kokonaisvaltaista hoitoa vaativia sairauksia.

Rikollisen leima estää avun hakemista

Päätöksenteko näistä asioista on vaikeaa, sillä sen taustaksi on tunnettava tutkimusta ja todellisuutta. On ymmärrettävä, että erilaisten riippuvuuksien taustalla ovat yhteiset synty- ja kehitysmekanismit, mutta eri riippuvuusongelmiin on kohdistettava erilaisia politiikkatoimia.

Ei ole sattuma, että päihdetyöntekijät ja -asiantuntijat yleensä kannattavat esimerkiksi huumeiden käyttöhuoneita, ainetunnistusta, korvaushoitoa, psykososiaalista tukea ja muita keinoja kuin rangaistuksia.

Huumeongelmista kärsivä ei ehkä ajattele oman toimintansa rikollisuutta, sillä häntä ohjaa riippuvuussairauden pakonomainen käyttäytyminen. Rikollisen leima vaikeuttaa avun hakemista ja saamista.

Markkinoiden etu ei saa ratkaista

Viinien tulo ruokakauppoihin heikentäisi Alkon toimintaedellytyksiä ja johtaisi pian myös väkevien myyntiin päivittäistavarakaupoissa. ”Viinit ruokakauppoihin” on kaupan alan markkinointihokema, jonka uskottavuutta syö se, että päätös toisi kaupalle miljoonien eurojen lisämyynnin.

Myös rahapelien avaaminen kilpailulle olisi vain markkinoiden etu. Muuttuvassa uhkapeliympäristössä on etsittävä palvelutarjonnan ja rahapeliongelmien ehkäisyn parasta mahdollista tasapainoa. Jos halutaan päätyä toimilupajärjestelmään, sitä on täydennettävä sääntelyviranomaisen laajoilla valtuuksilla, sanktioilla ja rahapeliteollisuuden itsesääntelyllä.

Vastuullinen päättäjä osaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Väitteet laajan alkoholijakelun eduista tai monipuolisemmista rahapelimarkkinoista voivat puhutella kuluttajaa, mutta moni kuluttaja on myös ongelmapelaaja, alkoholin liikakäyttäjä tai hänen läheisensä. Huumeita käyttävä ihminen on helppo marginalisoida, kunnes ymmärrämme, että kyseessä on aikaamme kuuluvan riippuvuusilmiön yksi esiintymismuoto.

Politiikan on suojeltava elämää

Vuosi 2023 ratkaisee, kenestä Suomi välittää. Päihde- ja riippuvuusasiat eivät välttämättä nouse keskusteluun vaalikentillä, mutta viimeistään hallitusneuvotteluissa päätetään riippuvuusongelmista kärsivien ihmisten kohtalosta. Haittoja vähentävät monopolit, kuten Alko ja Veikkaus, on helppo romuttaa mutta vaikea rakentaa uudelleen. Ja päihde- ja riippuvuusongelmista kärsivien ihmisten palveluista on huolestuttavan helppoa leikata.

Riippuvuusaiheista politiikkaa ei pidä määritellä elinkeinopolitiikan eikä liberaalin tai konservatiivisen ideologian pohjalta. On tehtävä politiikkaa, joka suojelee elämää. Alkoholi- ja rahapelipuolella vastuullinen politiikka on rajoittavaa ja huumausaineasioissa painopisteen siirtämistä tukeen tuomioiden sijasta.

Image
A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki

 

A-klinikkasäätiön toimitusjohtajan Hannu Jouhkin artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomien Vieraskynässä 31.12.2022.

Missä mennään 2023 -juttusarjassamme käsittelemme päihdealan ajankohtaisia tapahtumia eri näkökulmista.

”Äänestäjät ratkaisevat, kuuluuko hoito jokaiselle”

Uudet lait voimaan – näin päihde- ja riippuvuuspalvelut muuttuvat 2023

Hyvinvointialueet – uusi alku päihde- ja mielenterveyspalveluille

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon