Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

19.08.2020 | Yleinen

Tarja Virolainen

Säätiö kutsuu kouluja osallistumaan päivätyökeräykseen ja Hukkaputki-kampanjaan

A-klinikkasäätiö suuntaa syksyyn tarjoamalla yläkouluille ja lukioille mahdollisuuden osallistua lukuvuonna 2020-2021 päivätyökeräykseen. Tuotto käytetään lasten ja nuorten palveluihimme.

Lisäksi säätiön nuorille suunnattu verkkopalvelu Nuortenlinkki kutsuu yläkoulujen luokkia osallistumaan Hukkaputki-kampanjaan Ehkäisevän päihdetyön viikolla 2.–8. marraskuuta.

Päivätyökeräyksessä nuoret saavat itse vaikuttaa keräyskohteisiin. Säätiöön on otettu yhteyttä kouluista, jotka haluavat tukea nuorten hyväksi tekemäämme työtä keräyksen tuotoilla.

”Päivätyökeräys on nuorten omaa yhteisvastuuta, jossa he toiminnallaan osallistuvat hyvän tuottamiseen. Se antaa mahdollisuuden auttaa muita nuoria ja vaikuttaa. Haluamme innostaa nuoria osallistumaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja samalla kertoa nuorten palveluista sekä herätellä kotiväkeäkin miettimään näitä asioita”, A-klinikkasäätiön hankepäällikkö Hanna Paikkala kertoo.

A-klinikkasäätiöllä kaikki kerätyt varat käytetään lyhentämättömänä nuorten palveluiden lisäämiseen. Keräyksen kohteita ovat Nuortenlinkin ryhmächattiin varoja keräävä Älä jätä kaveria ja Varjomaailman yksilöchattejä tukeva Huomaa minut.

Päivätyökeräyksen voi järjestää koska tahansa lukuvuoden 2020-21 aikana. Jotkut koulut sitovat teeman opetukseen tai sitten keräys voidaan järjestää omana kokonaisuutena.

Päivätyökeräyksen lisäksi tarjoamme nuorille mahdollisuuden osallistua ehkäisevää päihdetyötä tukevaan Hukkaputki-kampanjaan marraskuussa.

Hukkaputki on Nuortenlinkin digitaalinen tarinapeli. Peli pureutuu nuorten kohtaamiin tilanteisiin, joissa päihteet tulevat heidän elämäänsä. Peli kannustaa keskustelemaan omien valintojen vaikutuksesta ja seurauksista. Kutsumme opettajia mukaan kampanjaan, jossa peliä pelataan luokissa muun ehkäisevän päihdetyön materiaalin kera.

”Hukkaputki-päihdekasvatuspelin tarkoituksena on herätellä nuorta pohtimaan omaa ja toisten päihteidenkäyttöä. Pelin idea on siis herättää keskustelua päihde- ja mielenterveyden teemoista. Avoin, keskusteleva kulttuuri on paras tapa suunnata nuorta hyvinvointia tukeviin valintoihin myös tulevaisuudessa”, kertoo Nuortenlinkin kehittämissuunnittelija Taru Hahto.

Tarve päihdekeskustelulle on olemassa jo hyvin nuoresta saakka. Käytyjen keskusteluiden pohjalta nuori päätyy todennäköisesti tekemään valintansa faktojen eikä oletusten tai kaverilta kuullun perusteella.

”Myös päihteiden käytön tavoitelluista vaikutuksista tulee keskustella avoimesti, sillä nuori saattaa pohtia miksi päihteitä ylipäätään käytetään. Rehellisen keskustelun avulla nuoren on helpompi tulevaisuudessa perustaa valintansa faktatietoon. Kun kyseessä on nuori, tulee kuitenkin korostaa päihteidenkäytön riskejä, jotka ovat moninkertaiset verrattuna aikuiseen henkilöön”, Hahto pohtii.

Hukkaputki tarjoaa turvallisen ympäristön kokeilla erilaisia valintoja – myös niitä huonompia. Pelissä voi testata, miten erilaiset valinnat vaikuttavat ja mihin ne voivat johtaa.

Nuortenlinkki tarjoaa opettajille materiaalipaketin, opettajan oppaan ja pikaperehdytyksen peliin, jolloin pelaaminen sekä teemojen käsittely ja purku luokan kanssa on turvallista.

Jokainen osallistuva oppilas saa Nuortenlinkin Pikkasen pihalla? -penaalisetin. Luokat saavat Nuortenlinkin some-kanavan käyttöönsä pelipäivänsä aikana.

Ilmoittautumislomake Hukkaputki-kampanjaan.

Lisätietoa päivätyökeräyksestä
hanna.paikkala (a) a-klinikka.fi

Lisätietoa Hukkaputki-kampanjasta
taru.hahto (a) a-klinikka.fi

Lue lisää