Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

01.07.2022 | Näkökulma

Tarja Virolainen

Paremman elämän rakentaja ei kaipaa viinejä ruokakauppaan 

Toni Vanhala on aina arkisin paikalla, kun Tampereen A-Killan toimintakeskus Kartanotupa on auki. Järjestön monitoimimies milloin auttaa arjen askareissa, milloin vastaa kävijöiden kysymyksiin. Puheenjohtajana hän on luottamustehtävässä ja ahkeroi täydestä sydämestään niin yhdistyksen kuin päihdekuntoutujienkin hyväksi. Kartanotuvan laaja vapaaehtois- ja vertaistoiminta sekä ryhmä-, työ- ja vapaa-ajan toiminnot auttavat jatkuvasti kymmeniä kuntoutujia rakentamaan uutta elämää. 

Vanhala kouluttautui kokemusasiantuntijaksi viitisen vuotta sitten, kun hän halusi jakaa omaa päihdekuntoutumisen kokemustaan muille. Nytkin hän on juuri vetänyt jokaviikkoisen vertaistukiryhmän tapaamisen, ja tällä kertaa sen teemana oli yksinäisyys. Siitä jokaisella ryhmäläisellä on riipaisevia tarinoita. Osa on kokenut yksinäisyyttä siinä vaiheessa, kun päätös päihteiden jättämisestä syntyi. Entiset ryyppykaverit jäivät, eikä uusia ystäviä tuntunut heti löytyvän.

Päihteiden jättämiseen liittyy aina surutyö.

”Kun päätän luopua vanhasta ajattelumallistani ja rakentaa alkoholitonta arkea, se on pitkä prosessi. Vertaisryhmä on korvaamaton apu, kun kuntoutuja tuntee olevansa yksin ja haluaa kuitenkin jatkaa uudella tiellä”, Vanhala sanoo.  

Joka viikko Vanhala käy ryhmässä läpi myös omaa elämäänsä. Hän jätti päihteet yhdeksän vuotta sitten, eikä elämän karuin jakso pääse unohtumaan, kun hän kertaa sitä säännöllisesti yhdessä toisten kanssa. Osalla ryhmäläisistä on takanaan viikko raittiutta, osalla vuosi tai neljä, mutta riippuvuuden kokemus on yhteinen. Ja jokainen on Vanhalan sanojen mukaan ”samalla viivalla, huikan päässä ongelmasta”. 

Viinillä pää sekaisin helpommin 

Kun vertaisryhmän tapaaminen on ohi, Vanhala löytää pöydältään Näätämön vaellusretken valmisteluasiat. A-Killan retkeilijöiden karttakerho on kiertänyt viikon vaelluksilla niin naapurimaissa kuin kotimaassakin. Elokuussa on edessä kymmenen päivän reissu Inarin Näätämöön neljän hengen porukalla. Käytännön järjestelyjä riittää aivan lähtöä edeltävään aikaan asti.  

”Vaelluksilla on aikaa ajatella ja käydä asioita yhdessä läpi. Monella muulla on ollut sama tilanne kuin minulla eli ongelmakäyttö alkoi olutta juomalla. Kun määrät ja sietokyky kasvoivat, keskikalja vaihtui vahvempiin. Pian huomasin, että viineillä saa pään sekaisin helpommin. Siksi niiden saamisen kynnyksen pitää olla korkeampi kuin miedompien juomien. Jos viinit tulisivat ruokakauppoihin, niiden käyttö lisääntyisi”, Vanhala sanoo. 

Erämaassa luonto hoitaa mieltä, ja siellä on myös helppo olla vertaisten porukassa ilman alkoholia – toisin kuin normaaliarjessa, jossa alkoholi on esillä kaikkialla. 

”Päihdetoipujan on rakennettava uusi, alkoholiton elämä ja sopeuduttava siihen, että ympärillä terassit ovat täynnä ja alkoholia on tarjolla eri tilanteissa. Lopettaminen vaatii paljon enemmän työtä kuin pullonkorkin kiinni vääntämisen. Kun 5,5-prosenttiset juomat tulivat kauppoihin vuonna 2018, miedon oluen myynti väheni ja lonkeron myynti lisääntyi. Toki ongelmakäyttäjä löytää annoksensa aina, mutta miksi ongelmia pitäisi tietoisesti pahentaa?”

Väkevät kuuluvat jatkossakin Alkoon

A-Killan Kartanotuvalla poikkeaa jokaisena arkipäivänä päihdekuntoutujia ruokailemassa, ja osa kysyy samalla reissulla Vanhalan kokemuksia arjen pyörittämiseen. Yksi kaipaa tukea viranomaisasiointiin, toinen asuntoon liittyviin kysymyksiin. Myös yhdistyksen hallinnollisissa asioissa on säännöllisesti tehtävää, ja yhdessä järjestökoordinaattorin kanssa ja toiminnanjohtajan tukena on joka päivä jotakin hoidettavaa. 

Mieluisan tekemisen joukosta löytyy yksi erityisen mieluisa: jokaviikkoiset kahden eri bändin harjoitukset. Vanhala soittaa kosketinsoittimia Selvä päivä – ja KatuA-bändeissä ja lisäksi säveltää niille biisejä, kevyttä rokkia. Keikkojakin on säännöllisesti. 

”Iltaisin kotona saatan uppoutua kuulokkeet korvillani sähköpianon ääressä tuntikausiksi sävellyshommiin. Musiikki on monille päihdekuntoutujille hyvä väylä tunteiden ja tuntojen käsittelyyn. Omassa toipumisessani tärkeä merkitys on ollut myös liikunnalla: juoksulenkeillä, rullaluistelulla ja avantouinnilla.” 

Vanhala itse oli aikoinaan lääkkeiden ja alkoholin sekakäyttäjä. Työnteko loppui päihteiden takia.

Lopulta psykoosissa sairaalaan joutuminen sai hänet miettimään elämänsä mielekkyyttä. 

”Pelästyin, kun todellisuudentajuni oli kadonnut. Saatoin pelata kotona korttia kuvitteellisten olentojen kanssa, ja näin kaikenlaisia örkkejä ja mörkkejä. Siitä alkoi tieni katkolle ja pitkään kuntoutukseen A-klinikan Vipunen-yksikköön. Järjestötoiminta ja vertaistuki ovat edelleen parhaat tukeni tällä tiellä. Omat ja vertaisryhmäni kokemukset muokkaavat myös kantaani alkoholin sääntelyyn. Viinit ja väkevät on hyvä pitää jatkossakin Alkossa. Jos nyt saadaan viinit ruokakauppaan, parin vuoden päästä saadaan väkevät. Siitä ei seuraisi mitään hyvää.” 

Tervetuloa A-klinikkasäätiön paneelikeskusteluun SuomiAreenalle
ke 13.7.2022 klo 13-13:45, Kauppakeskus Puuvilla

Image

Pitäisikö viinit siirtää myyntiin Alkoista ruokakauppojen hyllyille? Tämä kysymys nousee pintaan säännöllisesti. Asiasta vallitsee vakaita näkemyksiä niin puolesta kuin vastaan. Kenen etua viinien tulo ruokakauppoihin palvelisi? Kuka kantaisi riskit ja haitat?

Kuumasta aiheesta keskustelemassa

Susanna Heikkinen, toiminnanjohtaja, Suomen Alkoholijuomakauppa ry: Viinit ruokakauppaan – vai väkevätkin? Kannat jakautuvat kaupan alalla

Juha Mikkonen, terveyspolitiikan asiantuntija, Lääkäriliitto: Ei viinaa ruokakauppaan – alkoholipolitiikan kohtalonkysymys 

Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa ry: Viinit ruokakauppaan – vai väkevätkin? Kannat jakautuvat kaupan alalla

Pia Mäkelä, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Alkoholi ja kansanterveys ovat erottamattomat – lue tutkijan perustelut 

Kaarlo Simojoki, toimitusjohtaja, A-klinikka Oy

Toni Vanhala, puheenjohtaja, Tampereen A-Kilta ry

Keskustelun juontaa Hannu Jouhki, toimitusjohtaja, A-klinikkasäätiö

Lue lisää