Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

30.11.2020 | Yleinen

Tarja Virolainen

Kaupunki kuuluu kaikille ja jokaisella on oikeus turvallisuuteen

Kaikkien kaupunki -kampanja nostaa esiin päihteidenkäyttöön, kaupunkiviihtyvyyteen ja -turvallisuuteen liittyviä teemoja ja ratkaisumalleja. Kampanja näkyy tällä viikolla Oulussa.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Kaikkien kaupunki -kampanja näkyy tällä viikolla (30.11.–4.12.) Oulussa. Kampanja nostaa esiin päihteidenkäyttöön, kaupunkiviihtyvyyteen ja -turvallisuuteen liittyviä teemoja ja ratkaisumalleja. Jokaisella on oikeus viihtyä kaupungilla ja tuntea olonsa turvalliseksi.

”Kaupunki kuuluu kaikille. Se on se ajatus, jota tässä ajetaan takaa”, sanoo Oulun Katuklinikan projektisuunnittelija, lähihoitaja Nita Ylönen. A-klinikkasäätiön Katuklinikka on mukana kampanjassa.

Nita Ylönen teki työparinsa Pirjo Tomperin kanssa kampanjaan taustatyötä haastattelemalla Katuklinikan asiakkaita kaupunkiturvallisuudesta. Mitä vastauksista jäi päällimmäisenä mieleen?

”Monella oli huoli kaupungilla kukkuvista nuorista. Hienona asiana jäi mieleen, että kaikilla oli kertoa kaupungilta paikkoja, joita he pitivät kauniina ja ihanina.”

Myös moni ongelmista kärsivä ihminen kaipaa tulla huomatuksi myönteisessä valossa.

Kaikkien kaupunki -kampanjaan liittyi valokuvahaaste. Siinä ihmisiä pyydettiin kuvaamaan Oulusta paikkoja, joissa he tuntevat olonsa turvalliseksi. Valokuvat kootaan Kaikkien kaupunki -kampanjan sivulle tulevaan valokuvagalleriaan. Haaste jatkuu valtakunnallisena 4.12. saakka.

Kampanjaan liittyvä paneelikeskustelu kauppakeskus Valkean Kesäkadulla jouduttiin perumaan Oulun siirtyessä koronaviruksen leviämisvaiheeseen.

Myös moni ongelmista kärsivä ihminen kaipaa tulla huomatuksi myönteisessä valossa. Hyvin pienilläkin asioilla voi olla merkittävä rooli, muistuttaa Kaikkien kaupunki -kampanja. Eleillä, sanavalinnoilla ja puheen sävyllä on suuri merkitys kontaktin luomisessa.

Katuklinikka elää näitä ajatuksia todeksi joka päivä. ”Moi, mitä kuuluu? Onko kaikki kunnossa?” Ne ovat usein lauseet, joilla Katuklinikan työntekijät hakevat kontaktia kaupungilla aikaa viettäviin ihmisiin. 

Turvattomuutta kokevat ennen kaikkea kadulla olevat ihmiset itse.

Kampanjassa muistutetaan, että harva viettää aikaa kadulla tai julkisissa tiloissa päihtyneenä huvikseen. Taustalla on usein pitkään jatkunutta ja ongelmaksi muodostunutta päihteidenkäyttöä ja muita ongelmia. Katu tai muu julkinen tila voi olla ainoa paikka, jossa viettää aikaa. Se voi tuottaa turvattomuutta kaikille, mutta turvattomuutta kokevat ennen kaikkea kadulla olevat ihmiset itse.

Kaikkien kaupunki -kampanja haluaa lisätä ymmärrystä katukuvassa ja julkisissa tiloissa esiintyvien häiriöiden taustalla olevista tekijöistä sekä pohtia ratkaisumalleja ongelmien hillitsemiseksi. 

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston Kaikkien kaupunki -kampanja järjestetään vuosittain erilaisissa julkisissa tiloissa. Viime vuonna kampanjoitiin Turun seudun joukkoliikenteessä ja Helsingin kirjastoissa sekä edellisvuonna Helsingin seudun joukkoliikenteessä.

Kaikkien kaupunki -kampanja näkyy Oulussa 30.11.–4.12.2020.

Lue myös: Ennen ja jälkeen koronan – Oulun Katuklinikan Pirjo Tomperi piti päiväkirjaa ennen koronavirusepidemiaa ja sen aikana.
 

Lue lisää