Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

06.07.2022 | Tapahtumat

Tarja Virolainen

Katso SuomiAreena -keskustelu: Viinit ruokakauppaan – kenen etu, kenen ongelma?

Viinejä ruokakauppojen hyllyille ajaa alansa etujärjestö Päivittäistavarakauppa ry. Enintään 15-prosenttisten viinien tuomista Alkoista ruokakauppoihin perustellaan vapautta ja sääntelyn purkamista korostavalla ajan hengellä.

Jokaisella pitää olla vapaus valita juomansa ruokakaupan hyllyltä. Ruoka ja juoma kuuluvat yhteen, onpa juomana maito, alkoholiton olut tai viini”, argumentoi Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto. Hän myös muistuttaa, että Alkojen sijainti vain joidenkin ruokakauppojen kyljessä vääristää kaupan alan kilpailua.

Alkoholimyynnin noin 5 miljardin euron kokonaisvolyymista Alkon osuus on noin 1,3 miljardia.

Alkoholikaupassa liikkuvat isot rahat. Alkoholimyynnin kokonaisvolyymi on Suomessa noin 5 miljardia euroa vuodessa kattaen ruokakaupat, Alkot ja ravintolat. Tästä Alkon osuus on noin 1,3 miljardia.

”Käytännössä päivittäistavarakauppa ei voi saada mistään muusta yksittäisestä tuotteesta yhtä suurta liikevaihdon lisäystä kuin alkoholista”, huomauttaa terveyspolitiikan asiantuntija Juha Mikkonen Lääkäriliitosta.

Viinien tuomista ruokakauppojen valikoimiin vastustetaan vetoamalla kansanterveyteen ja alkoholin moninaisiin haittavaikutuksiin. Alkoholi aiheuttaa monenlaista sairastavuutta ja ennenaikaisia eläkkeelle jäämisiä ja kuolemia. Se kuormittaa hoitohenkilöstön lisäksi esimerkiksi poliisia, pelastustointa, sosiaalitointa, oikeuslaitosta ja lastensuojelua. Perheistä ja lähisuhteista puhumattakaan.

Kysymys on myös siitä, mitä tapahtuisi nykyisen kaltaiselle Alkon erikoismyymälöiden verkostolle, jos sinne jäisi pelkästään väkevien viinojen kauppa. Olisiko Alko pian historiaa ja myös väkevät viinat ruokakaupoissa?

”Pelkkien väkevien heikosti palvelevalle minimonopolille ei oikein olisi oikeutusta kuluttajien, kansanterveyden tai juridiikan näkökulmasta”, sanoo alkoholitutkija, THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

Lue lisää

Susanna Heikkinen, toiminnanjohtaja, Suomen Alkoholijuomakauppa ry: Viinit ruokakauppaan – vai väkevätkin? Kannat jakautuvat kaupan alalla

Juha Mikkonen, terveyspolitiikan asiantuntija, Lääkäriliitto: Ei viinaa ruokakauppaan – alkoholipolitiikan kohtalonkysymys

Kari Luoto, toimitusjohtaja, Päivittäistavarakauppa ry: Viinit ruokakauppaan – vai väkevätkin? Kannat jakautuvat kaupan alalla

Pia Mäkelä, tutkimusprofessori, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Alkoholi ja kansanterveys ovat erottamattomat – lue tutkijan perustelut 

Toni Vanhala, puheenjohtaja, Tampereen A-Kilta ry: Paremman elämän rakentaja ei kaipaa viinejä ruokakauppaan

 A-klinikkasäätiön teltan löydät SuomiAreenan Kansalaistorilta. Tule treffaamaan meitä ja tutustumaan toimintaamme!

Lue lisää