Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.03.2022 | A-Blogi

Auttaja näkee tehtäväkseen auttaa, mutta malttaisimmeko myös pysähtyä kuulemaan asiakkaiden ajatuksia toiveistaan

Auttamisen ammattilaiselle voi olla helppoa kertoa vailla vakinaista asuntoa olevalle, että ratkaisu on asunnon hankkiminen. Tai päihdeongelmaiselle päihteiden käytön lopettaminen. Mutta malttaisimmeko pysähtyä tarkastelemaan asiakkaan ajatuksia toiveistaan?

Kun aika on 
niin saavuthan 
sä silloin luo. 
Mä ilmoitan, kun on päivä tuo. 
Kun aika on, niin heti saat sen tietää. 
Mä en voi olla kertomatta en.

Kohdatessamme addiktioista kärsiviä ihmisiä meidän on hyvä muistaa tämän Seija Simolan tutuksi tekemän laulun sanat.

Auttamistyön ansassa ammattilainen lähtee herkästi viemään asiakkaan elämässä sojottavia ongelmia työntekijän omien – tai opittujen – arvojen ja tavoitteiden mukaiseen suuntaan, jotta tilanne muuttuisi. 

On kiire löytää ratkaisu ongelmiin. Halu auttaa on niin suuri, että avun tarvitsijan jo ennestään vaimeaksi jäänyt ääni herkästi hiljenee kokonaan jopa matalan kynnyksen palveluissa. 

Ihminen voi olla heikossa asemassa myös oman elämänsä hallinnan suhteen eikä pelkästään yhteiskunnan tai yksittäisen kunnan mittakaavassa.

Voi olla, että heikossa asemassa oleva ihminen ei ole koskaan saanut ääntään kuuluviin siitä, mitä hän haluaa elämältä ja milloin. Meille auttamisen ammattilaisille voi olla helppo kertoa vailla vakinaista asuntoa olevalle, että ratkaisu on asunnon hankkiminen. Tai päihdeongelmaiselle päihteiden käytön lopettaminen. 

Mutta. Malttaisimmeko pysähtyä tarkastelemaan asiakkaan ajatuksia haaveistaan ja toiveistaan? Kykenemmekö sietämään sitä, että niitä ei siinä hetkessä välttämättä olekaan? Voi olla, että asiakkaan kuva asumisesta on värittynyt jo lapsuuden ja nuoruuden kokemusten kautta täysin erilaiseksi kuin omamme. Se voi sisältää vaille jäämistä, hyväksikäyttöä ja muuta turvattomuutta, jolloin turvapaikkaa on jouduttu etsimään muualta. 

Kaikki muutos voi olla pelottavaa tai jopa kauhistuttavaa.

Kaikki muutos voi olla pelottavaa. Jopa kauhistuttavaa, kuten oululainen, vuosia siltojen alla majaillut Make totesi kuultuaan saaneensa asunnon. Ensimmäiset yönsä hän nukkui uuden asuinkerrostalonsa pyörävarastossa, koska se tuntui tutummalta ja turvallisemmalta kuin oma sänky. Toisille pimeä ja viileä voi olla lämmintä ja pehmeää turvallisempaa. 

Auttajina meidän on oltava kiinnostuneita siitä, mitä kohtaamamme ihmiset haluavat kertoa itsestään, ja auttaa muita ymmärtämään heidän kuvaansa maailmasta. Haittoja vähentävän työn äärellä voi mennä vuosia, ennen kuin tulee se hetki, kun jo kymmeniä kertoja kohtaamamme ihminen toteaa: ”Nyt on aika.”

Ammattilaisen on osattava tarttua tilaisuuteen oikeaan aikaan.

Luottamus ja tutuksi tuleminen madaltavat kynnystä mahdolliseen muutokseen. Ammattilaisen on osattava tarttua tilaisuuteen oikeaan aikaan. Hetki, jolloin ihmisellä on voimavaroja lähteä yhdessä työntekijän kanssa järjestämään elämänsä asioita, voi olla lyhyt. Vaikka asiakkaalla ei olisi voimavaroja, ammattilaisen on osattava löytää positiivisia ja kannattelevia tekijöitä elämästä. 

Kohtaavassa työssä hyvänä puolena on se, että meillä on aikaa kuunnella ja pysähtyä ihmisten kohtaamien niin hyvien kuin pahojen asioiden äärelle. Olla läsnä juuri sillä hetkellä, kun ihmisen on tultava kuulluksi.

Blogin toinen kirjoittaja on ohjaaja Marja Tuomi Tampereen Katuklinikalta.

Lue lisää Katuklinikasta.