Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Rahapelien markkinoinnin voisi vaikka kieltää

rahapelit3

Kokemusasiantuntija Kai Mattila ja vertaisohjaaja Glenn Eklund toivovat, ettei kenenkään tarvitse altistua rahapelimainoksille. Tämä artikkeli on luettavissa ruotsinkielisenä täällä.

Rahapelien viemää -podcast-sarjassa on julkaistu kaksi uutta jaksoa. Rahapelihaittojen kokemusasiantuntija Kai Mattila kertoo oman tarinansa ja pohtii muun muassa miten erilaiset pelinesto-ohjelmat auttavat rahapeliriippuuvuudesta kärsiviä pääsemään eroon ongelmastaan. Ruotsinkielisen podcast-jakson vertaisohjaaja Glenn Eklund puolestaan huomasi, että tiedon löytäminen ja avun saaminen hänen äidinkielellään on Suomessa kohtalaisen vaikeaa. Hän päätyi perustamaan oman tukiryhmän. Rahapelien viemää -podcastin on tuottanut A-klinikkasäätiön Yhteispelillä!-hanke yhteistyössä EHYT ry:n ja Pelituen kanssa.

Kai Mattila: Pelinesto-ohjelma on hyvä ensiapu

Tyhjä rahapelitili täyttyy hetkessä. Entistä nopeammat rahansiirrot ja alalle tulleet maksunvälittäjät ovat tehneet pelaamisesta yhä helpompaa. Se puolestaan johtaa yhä suurempiin ongelmiin.

Toisaalta teknologia voi auttaa myös irti addiktiosta. Uusimmassa Rahapelien viemää -podcastissa rahapelihaittojen kokemusasiantuntija Kai Mattila pohtii yhdessä EHYT ry:n rahapelihaittojen ehkäisyn asiantuntijan Eija Pietilän kanssa miten erilaiset pelinesto-ohjelmat vaikuttavat.

Kai Mattilan rahapelitaival alkoi pikku poikana peliautomaateilla. Kymmeniä vuosia pelattuaan Mattila päätyi itsetuhoisiin ajatuksiin. Onneksi hän sai apua ajoissa. Pelivuosien muistona hänellä on suuri ulosottovelka.

Mahdollisuus nopeisiin rahansiirtoihin on osa rahapeliriippuvuusongelmaa. Myös pikavippien helppo saatavuus ajaa pelaajan helposti suuriin velkoihin.

Rahan arvo hämärtyy nopeasti, koska pelaaminen on niin nopeaa ja tapahtuu siellä netissä, etkä näe sitä rahaa oikeasti.

|

Kai Mattila

Rahansiirtopalvelut ovat nopeuttaneet siirtoja entisestään. Mattila muistelee, että nettipelaamisen alkuaikoina hän odotti rahan siirtymistä jopa tunteja. Nyt se kestää minuutteja.

Pelinesto-ohjelmat ovat hyvä ensiapu riippuvuudesta eroon pyrkivälle. Se, ettei pelisivulle pääsekään tai ainakin eteen tulee viive, auttaa Mattilan kokemuksensa mukaan pelihimon taltuttamisessa. Tekniset välineet eivät silti ratkaise itse ongelmaa, pelaajan pitää itse haluta lopettamista.

Arpajaislain muutos toi mukanaan viranomaisille mahdollisuuden asettaa maksuliikenne-estoja rahapeliyhtiöille, jotka suuntaavat arpajaislain vastaisesti markkinointiaan Manner-Suomeen. Mattilan mukaan maksublokeerauslain idea on hyvä, mutta toistaiseksi estolistalla on vain muutama toimija.

Ongelma on myös markkinointi. Jos ihminen törmää netissä kasinomainoksiin, houkuttelee se tietenkin pelaamaan.

Glenn Eklund: Tietoa ongelmapelaamisesta on vaikea löytää ruotsin kielellä

Ruotsinkielisten peliriippuvaisten on vaikea löytää tukea, kun he kamppailevat irti addiktiostaan. Tämän huomasi myös Glenn Eklund, joka kertoo kokemuksistaan Rahapelien viemää -podcastin ruotsinkielisessä jaksossa. Nyt Eklundia auttaa tukiryhmä, jonka hän perusti itse Paraisille.

Glenn Eklund aloitti pelaamisen äitinsä vanavedessä lapsena. Jo teini-iässä rahapelit olivat hänelle ongelma. Podcastissa hän pohtii yhdessä Pelituen asiantuntijan Annukka Såltinin kanssa ruotsinkielisen avun saannin vaikeutta sekä markkinoinnin tuomia houkutuksia.

Kun Glen Eklund etsi apua peliriippuvuuteensa, hän huomasi miten vaikeaa asiasta oli löytää tietoa hänen äidinkielellään. Suomeksi tietoa ja apua löytyy aika paljon. Ruotsiksi Eklund ei löytänyt juuri mitään.

Paitsi Ruotsista. Sieltä Eklund löysi järjestön, jonka alaisuudessa Paraisten ryhmä toimii. Myös Pietarsaareen on perustettu vertaistukiryhmä, joka toimii ruotsalaisen Spelberoendegruppen-järjestön periaatteiden mukaan.

”Ryhmä on avoin kaikille. Se on sekä peliriippuvaisille että heidän omaisilleen.”, kertoo Eklund.

Ennen kuin oli vertaistuen perustamisen aika, piti Eklundin päästä irti pelaamisesta. Hänen ongelmavyyhtensä ryhtyi purkautumaan, kun hän soitti A-klinikalle Turkuun. Sieltä hänet ohjattiin sosiaalipalvelujen pariin. Sosiaalityöntekijällä ei ollut kovin paljon osaamista peliriippuvuudesta, mutta Eklund sai maksusitoumuksen Maalahdessa toimivalle klinikalle, joka hoitaa erilaisia addiktioita, myös peliriippuvaisia. Apua siis on, kunhan sen äärelle löytää.

Rahapelien markkinoinnista Glenn Eklundilla on vahva mielipide. Hänen mielestään erilaisten rahapelien markkinointi voitaisiin vaikka kokonaan lopettaa. Hän tietää, että pelaavat ihmiset löytävät keinot pelaamiseen, vaikka rahapelejä ei mainostettaisi lainkaan.

”Kun katson YouTubea, saattaa mainos pompsahtaa näkyviin millä sekunnilla tahansa.”

Jos Eklundilla olisi kaikki valta maan ja taivaan välillä, hän kieltäisi rahapelit kokonaan. Jos pelaamisen kieltäminen ei kuitenkaan onnistuisi, pitäisi hänen mielestään satsata peliriippuvaisten auttamiseen.

Kuuntele Rahapelien viemää -podcastin tuorein jakso tästä:

Ruotsinkielinen jakso:

Lue lisää

Uutiset
rahapelit3
Marknadsföringen av penningspel skulle till och med kunna förbjudas

Erfarenhetsexperterna Kai Mattila och Glenn Eklund önskar att ingen ska…

Blog
Hallitusohjelman risut ja ruusut

Uusi hallitusohjelma on julkaistu ja siitä löytyy heikompiosaisten ihmisten kannalta kritisoitavaa ja kiitettävää. Hyviä signaaleja ovat ne, että nuorten huumekuolemien kasvu on otettu tosissaan ja rahapelihaittoja pyritään vähentämään. Meitä kuitenkin huolettaa järjestöihin kohdennettavat leikkaukset sekä alkoholipolitiikan liberaali suuntaus.

Uutiset
MicrosoftTeams-image (2)
Kannanotto: “Helppoa rahaa” ei ole

Me rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt haluamme muistuttaa, että rahapelihaittojen ehkäisyn ja vähentämisen pitää olla keskeisin tekijä järjestelmämuutoksessa.