Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Marknadsföringen av penningspel skulle till och med kunna förbjudas

rahapelit3

Erfarenhetsexperterna Kai Mattila och Glenn Eklund önskar att ingen ska behöva utsättas för reklam som främjar penningspel.

Två nya avsnitt har publicerats i podcastserien Rahapelien viemää. Kai Mattila, erfarenhetsexpert i penningspelsproblem, berättar sin historia och funderar bland annat på hur olika programvaror för självavstängning eller spärr av spelandet hjälper personer som lider av penningspelberoende att bli av med sitt problem. Glenn Eklund, som är erfarenhetsberättare i det svenskspråkiga podcastavsnittet, upptäckte i sin tur att det är relativt svårt att hitta information och hjälp i Finland på hans modersmål svenska. Därför grundade han en egen självhjälpsgrupp. Podcasten Rahapelien viemää har producerats av A-klinikstiftelsens projekt Yhteispelillä! i samarbete med EHYT rf och Pelituki.

Kai Mattila: Spelspärrar och -begränsningar är bra som första hjälpen

Om spelkontot är tomt kan spelaren fylla på det i en handvändning. Den allt snabbare tekniken för penningöverföringar och de betalningsförmedlare som etablerat sig i branschen gör det mycket lättare att spela. Det leder i sin tur till allt större problem.

Å andra sidan kan den digitala tekniken också hjälpa spelberoende att komma loss från beroendet. I det senaste avsnittet av podcasten Rahapelien viemää samtalar erfarenhetsexperten inom penningspelsproblem Kai Mattila med Eija Pietilä, som är expert inom förebyggande av penningspelsproblem vid Ehyt rf, om vilken inverkan olika program för avstängning eller spärr av spelandet har.

Kai Mattila började sin penningspelskarriär med penningspelautomater redan när han var liten pojke. Efter att Mattila spelat i flera årtionden började han få självdestruktiva tankar. Till all lycka fick han hjälp i tid. Han har en stor utsökningsskuld som minne från spelåren.

Möjligheten till snabba penningöverföringar är en del av problemet med beroende av penningspel. Dessutom är det lätt att få snabblån, vilket lätt leder till att spelaren gör stora skulder.

Man förlorar snabbt uppfattningen om pengarnas värde eftersom spelandet har ett så högt tempo och sker på webben, där man inte ser pengarna på riktigt.

|

Kai Mattila

Tjänsterna för överföring av pengar har gjort gireringarna snabbare än någonsin. Mattila minns att han i början av sitt webbspelande ibland fick vänta i flera timmar på att pengarna skulle överföras. Nu sker det på några få minuter.

Programvaror för spärr eller begränsning av spelandet fungerar bra som första hjälpen för den som vill bli av med sitt beroende. Att man inte får åtkomst till spelwebbplatsen eller att det åtminstone händer med fördröjning är till hjälp, när man vill få bukt med sitt spelbegär, säger Mattila utifrån sin egen erfarenhet. Den digitala tekniken löser ändå inte själva problemet. Spelaren måste själv vilja sluta.

En ändring av lotterilagen gav myndigheter möjlighet att ställa in spärrar för betaltrafiken för penningspelsbolag som riktar marknadsföring till Fastlandsfinland i strid med lotterilagen. Enligt Mattila är idén bakom föreskriften om blockering av betalningar bra, men tills vidare finns det endast några aktörer på spärrlistan.

Marknadsföringen är också ett problem. Om en människa ser casinoreklam på webben, lockar det naturligtvis att spela.

Glenn Eklund: Svårt att hitta information om problematiskt spelande på svenska

Det är svårt för svenskspråkiga spelberoende att få stöd när de försöker bli kvitt sin addiktion. Det fick också Glenn Eklund upptäcka. Han berättar om sina upplevelser i ett svenskspråkigt avsnitt i podcasten Rahan viemää. Nu får Eklund hjälp av en självhjälpsgrupp som han själv bildade i Pargas.

Glenn Eklund följde sin mor i spåren och började spela redan som barn. Redan i tonåren hade penningspel blivit ett problem för honom. I podcasten samtalar han med Annukka Såltin, som är sakkunnig på Pelituki, om hur svårt det är att få hjälp på svenska och om de frestelser som marknadsföringen medför.

När Glenn Eklund sökte hjälp för att bli av med sitt spelberoende märkte han hur svårt det var att hitta information om ämnet på hans modersmål svenska. På finska finns det ganska mycket information och hjälp att få, men på svenska hittade Eklund knappast någonting.

Utom i Sverige. Där upptäckte Eklund Spelberoendegruppen, som självhjälpsgruppen i Pargas nu sorterar under. Även i Jakobstad har bildats en grupp för kamratstöd som verkar i enlighet med Spelberoendegruppens principer.

”Gruppen är öppen för alla, både spelberoende och anhöriga”, berättar Eklund.

Innan tiden blev mogen för Eklund att grunda självhjälpsgruppen måste han komma loss från sitt spelande. Hans problemkomplex började nystas upp när han ringde A-kliniken i Åbo. Därifrån hänvisades han till socialservicen. Socialarbetaren visste inte särskilt mycket om spelberoende, men Eklund fick en betalningsförbindelse till en klinik i Malax som behandlar beroenden av olika slag, även spelberoende. Det finns således hjälp, bara man hittar den.

Glenn Eklund har en bestämd åsikt om marknadsföringen av penningspel. Han tycker att marknadsföring av penningspel av olika slag skulle till och med kunna avslutas helt. Han vet att människor som spelar hittar lösningar att spela även om det inte fanns någon reklam för penningspel alls.

”När jag tittar på YouTube kan en annons hoppa fram på vilken sekund som helst.”

Om Eklund hade den absoluta makten över himmel och jord skulle han förbjuda penningspel helt. Om det inte var möjligt att helt förbjuda spelandet, anser han att man borde satsa på att hjälpa spelberoende.

Lyssna på Spotify:

Anna arvio sisällöstä

Hidden
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon