18.09.2024 | Päivän puheenaihe
Haittoja vähentävän päihdetyön merkitys korostuu: Helsingin ennalta estävä poliisi poistuu kaduilta
Helsingin poliisi on päättänyt lopettaa ennalta estävän poliisitoiminnan marraskuun alussa. Tämä päätös herättää huolta ja pelkoa meissä, jotka työskentelevät haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ja huumeita käyttävien ihmisten parissa.
Helsingin poliisi lopettaa ennalta estävän toiminnan, ja samalla katukuvasta katoaa paljon enemmän kuin vain yksi poliisitoiminnan muoto. Se tarkoittaa, että moni haavoittuvassa asemassa oleva ihminen menettää tutun ja turvallisen yhteyden viranomaisiin.
Näemme tulevan muutoksen vaikutukset arjessamme joka päivä. Kun olemme kaduilla kohtaamassa ihmisiä, joille elämä ei ole antanut helpoimpia kortteja, tiedämme, miten suuri merkitys ennalta estävällä poliisilla on ollut. He eivät ole olleet vain poliiseja; he ovat olleet tuttuja, luotettavia kasvoja, joiden kanssa on voinut keskustella ilman pelkoa tai häpeää.
Monille, joita kohtaamme työssämme, kynnys ottaa yhteyttä perinteiseen poliisiin on yksinkertaisesti liian korkea. He pelkäävät, etteivät tule kuulluiksi tai ymmärretyiksi. ”En puhu poliisille, mutta voin puhua ennalta estävälle,” on lause, jonka kuulemme usein. Tämän tutun ja turvallisen yhteyden katoaminen tuntuu kuin suoja olisi viety pois niiden ympäriltä, jotka sitä kaikkein eniten tarvitsevat.
Ennalta estävä poliisi on tehnyt arvokasta työtä kohtaamalla ihmisiä heidän omissa ympäristöissään, kulkemalla rinnalla ja kuunnellen. Tämä työ on luonut siltoja, jotka ovat mahdollistaneet avun ja tuen hakemisen. He ovat olleet läsnä siellä, missä hätä on suurin – ja usein ainoana viranomaisena, johon on uskallettu luottaa.
Kun ennalta estävä toiminta loppuu, tämä turva katoaa. Me pelkäämme, että rikokset ja väkivallanteot etenkin nuorten ja naisten osalta jäävät entistä enemmän piiloon. Jo nyt näemme, kuinka vaikeaa on saada huumeita käyttävät tai syrjäytymisvaarassa olevat ihmiset hakemaan apua. On vaarana, että moni jää ilman sitä ainoaa suojaa, joka heillä on ollut.
Ennalta estävä poliisi on rauhoittanut asuinalueita
Tuleva muutos ei koske vain niitä, jotka elävät kadulla. Naapurustotyön malli, ns. Kurvi-hanke, joka on rakennettu yhteistyössä ennalta estävän poliisin, jalkautuvien työntekijöiden ja naapuruston kanssa, on ollut niin toimiva, että se palkittiin oikeusministeriön toimesta ja valittiin Suomen edustajaksi Euroopan rikoksentorjuntakilpailuun vuonna 2022. Tämä työ on tuonut rauhaa ja turvaa asuinalueille ja suojannut niitä, jotka muuten olisivat jääneet täysin yksin.
Ilman ennalta estävää poliisia tämäkin malli vaarantuu. Me, jotka teemme töitä kadulla, tiedämme, miten tärkeää on, että siellä on joku, johon voi luottaa. Ilman tätä turvaverkkoa moni jää täysin näkymättömäksi ja äänettömäksi.
Meidän viestimme on selvä: älkää viekö pois sitä, mikä on ollut monille elintärkeää. Ennalta estävä poliisi on ollut enemmän kuin vain viranomainen – se on ollut ystävä, kuuntelija ja tukija niille, jotka ovat jääneet kaikista muista järjestelmistä ulkopuolelle.
Me emme halua nähdä, mitä tapahtuu, kun tämä tuki katoaa.
Tykkää, jaa