Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

21.09.2022 | Yleinen

Tarja Virolainen

Oikeusministeriön palkitsema Kurvi-hanke edustamaan Eurooppaan

Kurvi-hankkeen tarkoitus on kehittää päihteitä käyttävien nuorten ja naispuolisten turvallisuutta ja palveluihin pääsyä. Tähtäimessä on myös kohottaa kaikkien alueella asuvien, toimivien tai yrittävien turvallisuuden tunnetta. Naapurustoyhteistyötä ovat olleet kehittämässä A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso, THL:n ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Inari Viskari sekä Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnan vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosi.

Lue lisää: Keskustelemalla syntyy tuloksia, naapurusto on meille kaikille yhteinen

Kurvi-hankkeen työtavan ytimessä on purkaa päihteitä käyttäviin ihmisiin suunnattuja ennakkoluuloja sekä tukea heitä hakeutumaan palveluiden piiriin.

”Etenkin aktiivisesti päihteitä käyttävät nuoret ja naiset altistuvat kadulla vailla suojaa jatkuvasti riskille tulla hyväksikäytetyksi ja kaltoinkohdelluksi. Pilotoimme mallia parhaillaan Helsingin Sörnäisten Kurvin alueella”, kertoo Annuska Dal Maso.

Hankkeen tavoite oli luoda yleinen ympäristötyön malli, joka toimipaikasta, alueesta ja toimijoista riippumatta antaa työhön rakenteen ja hyviä käytänteitä. Erityisen haavoittuvien uhrien näkökulmasta keskeiseksi nousi työ, joka purkaa päihteitä käyttäviin kohdistuvaa stigmaa, vähentää levottomuuksia ja lisää kaikkien turvallisuuden tunnetta.

”Panostamme viestintään, helppoon tavoitettavuuteen ja jalkautuvan työn koordinointiin. Vahvuudeksi olemme huomanneet alueen ihmisten osallistamisen esim. järjestämällä keskustelutilaisuuksia asukkaiden, järjestöjen edustajien, kaupungin sekä poliisin edustajien kesken”, kertoo Heikki Mäkiprosi.

Kansallisen rikoksentorjuntakilpailun voittajan valitsi oikeusministeriön kokoama riippumaton raati. Raati arvosti erityisesti asuinaluelähtöisen ympäristötyön koordinoitua monialaista yhteistyötä ja mahdollisuuksia toimintamallin levittämiseen. 

Voittajahanke edustaa Suomea Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa. Palkinnot luovutetaan 8.–9. joulukuuta Tšekissä pidettävässä rikoksentorjuntakonferenssissa.

Raadin päätös

Lisätietoja

Kilpailu: erityisasiantuntija Saija Sambou, oikeusministeriö, p. 0295 150 352, [email protected]

Kurvin työryhmä: vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosi, Helsingin poliisilaitos,
p. 029 547 1090 [email protected]

Päihteidenkäyttäjien näkökulma: kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso, A-klinikkasäätiö,
p. 050 356 6207, [email protected]

Ympäristötyön menetelmien kansallinen levittäminen: Inari Viskari, THL,
p. 0295247909, [email protected]