Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

Tarja Virolainen

”Pitkäjänteinen päihdetyö rakentaa yhteiskuntarauhaa”

Pasi Korhonen on nähnyt työssään kahden vuosikymmenen aikana, miten tiiviisti päihde- ja mielenterveysongelmat voivat kietoutua toisiinsa. ”Mitä pidempään olen tehnyt tätä työtä, sitä syvemmäksi sen merkityksellisyys on itselleni muuttunut.”

Olen tehnyt mielenterveys- ja päihdetyötä yli 20 vuotta. Tällä hetkellä työskentelen kehittämissuunnittelijana A-klinikkasäätiön Völjy-toiminnassa Tampereella. Tuemme asiakkaidemme itsenäistä asumista ja järjestämme heille osallistavaa toimintaa, esimerkiksi laitamme yhdessä ruokaa, askartelemme, käymme elokuvissa ja näyttelyissä.

Ennen haittoja vähentävää päihdetyötä tein yli kymmenen vuotta töitä mielenterveyskuntoutuksen parissa. Vuosien saatossa olen nähnyt, miten tiiviisti päihde- ja mielenterveysongelmat kietoutuvat toisiinsa, ja millaisia haasteita ne voivat ihmiselle aiheuttaa. Puhumattakaan juurisyistä, jotka ovat sairauksien takana. Mitä pidempään olen tehnyt tätä työtä, sitä syvemmäksi sen merkityksellisyys on muuttunut.

Apua tarvitaan joskus läpi elämän

Aloimme rakentaa Völjyn toimintaa täysin tyhjistä tiloista kymmenen vuotta sitten. On ollut hienoa saada olla luomassa haittoja vähentävää päihdetyötä, joka on vaikuttanut vuosien saatossa monien ihmisten elämään. 

Olen tuntenut osan asiakkaistani aivan toimintamme alusta alkaen. Tämä kertoo, kuinka pitkäjänteistä apua ja tukea päihderiippuvainen ihminen voi tarvita. 

Palvelujärjestelmä ja ympärillä olevat ihmiset saattavat odottaa ja toivoa, että ihmisen päihdeongelma on selätetty muutamassa kuukaudessa ja elämä muuttuu pelkäksi nousujohteiseksi voitoksi. Näin saattaa toki päihderiippuvainen ajatella itsekin, mutta riippuvuus ei toimi näin. Ihminen saattaa tarvita tasaista ja säännöllistä apua ja tukea vuosien ajan – joskus koko loppuelämänsä.

Luottamuksen saaminen vetää nöyräksi

Kohtaan arjessani ihmisiä, joiden välit läheisiin ovat katkenneet ja osalla ei ole koskaan ollut ainoatakaan turvallista läheistä elämässään. Olen monesti kuullut asiakkaidemme suusta, että me völjyläiset olemme niitä ainoita ”normaaleja” ihmisiä heidän elämässään.

Päästäkseen alkuun toipumisen tiellä, päihderiippuvainen tarvitsee elämäänsä luotettavan, turvallisen ja tutun tahon, joka ei tuomitse tai hylkää häntä väärien valintojen vuoksi. Ulkopuolisella auttajalla voi olla vahva vaikutus.

Yksi oivallus vuosien saatossa on ollut, ettei vaikeita asioita ja tilanteita kannata säikkyä tai kauhistella. Ihminen aistii kyllä, jos hänen kertomansa on kuulijalle liikaa. Yritän myös itse muistaa, että koskaan ei pidä olettaa mitään, vaan kysyä rohkeasti. Me ihmiset alamme liian helposti kirjoittaa tarinaa toisen puolesta.

Rankkojen ja traumaattisten kokemusten jälkeen luottamuksen kasvattaminen toiseen ihmisen vaatii paljon. Se vetää nöyräksi, kun asiakas pitkän yhteistyön jälkeen kertoo luottavansa meihin ja kokee olevansa turvassa. Luottamus tuo mukanaan myös velvollisuuden, johon suhtaudun kunnioittavasti ja arvostavasti. Tämä työ on paljon, paljon enemmän kuin vain 40 tunnin työviikko.

Rakennamme siltoja päihderiippuvaisten ja viranomaisten välille

Hätä ja haasteet kasvavat, jos ihmisellä ei ole voimaa kurottautua terveys- ja sosiaalipalveluiden pariin. Autamme päihderiippuvaisia ja viranomaisia kuulemaan ja ymmärtämään toisiaan. Toimimme eräänlaisina tulkkeina, kannattelemme tilannetta ja rakennamme siltaa kumpaankin suuntaan.

Autamme päihdesairaita ihmisiä esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden pariin ja toimimme usein heidän puhemiehinään. Tuomme myös asiakkaillemme virkapuolen näkökulman esiin ja kerromme, miten järjestelmä toimii ja miksi tietyt asiat tulee hoitaa.

On hienoa huomata, miten ihmisten ajattelu ja asenteet voivat muuttua, kun asiat saadaankin yhdessä järjestykseen. Uskon, että pitkäjänteisellä työllämme on positiivinen vaikutus yhteiskuntarauhaan.

Kohtasin taannoin entisen asiakkaani, jota en ollut nähnyt vuosiin. Hän oli bongannut tiimiläisemme kauppakeskuksessa ja he tulivat Völjyyn moikkaamaan minua. Keitimme kahvit ja vaihdoimme kuulumiset – hänellä menee nykyään paremmin. Tällaiset kohtaamiset luovat toivoa ja muistuttavat siitä, kuinka pienelläkin teolla voi olla kauaskantoiset vaikutukset. Hänen kiitoksensa meni syvälle sydämeen.

Henkilö istuu sohvalla jalka toisen päällä ja katsoo kameraan

Pasi Korhonen

  • Työskennellyt vuodesta 2014 A-klinikkasäätiön Völjy-toiminnan kehittämissuunnittelijana.
  • Ennen ehkäisevää päihdetyötä hän työskenteli 11 vuotta Mielenterveysyhdistys Taimi ry:n kuntouttavan työtoiminnan ohjaajana ja ryhmätoiminnan vastaavana ohjaajana. Pasi on suorittanut siviilipalveluksen Pitkäniemen mielisairaalassa.
  • Hän on opiskellut yhteisöpedagogiksi nuoriso ja kulttuurityön koulutusohjelmassa.
  • Vapaa-ajallaan Pasi kuuntelee äänikirjoja ja tekee käsitöitä. Hän on palannut nuoruuden harrastuksensa pariin, ja aloitti 30 vuoden tauon jälkeen jälleen kutomaan mattoja.

Urapolkuja, jotka muuttavat maailmaa

Blog
A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan asiantuntija Anna-Sofia Lehdon potrettikuva ulkona
”Hädän keskellä rinnalla kulkeminen on ratkaisuja merkittävämpää”

Lasinen lapsuus -toimintamme asiantuntija Anna-Sofia Lehto on aina tuntenut vahvaa kutsumusta lasten ja nuorten auttamiseen.

Blog
A-klinikkasäätiön asiantuntija Mikko Lemettilän potrettikuva
”Antidopingtyössä voima on kohtaamisissa – tutkimustieto taklaa harhaluulot”

Fysioterapeutti, farmasian ammattilainen, antidopingasiantuntija. Mikko Lemettilän urapolku ei ole perinteisin, mutta hänen työnsä ytimenä on aina ollut tutkittu tieto. ”Vähennämme kuntodopingin haittoja ja stigmaa tutkimuksella ja inhimillisillä kohtaamisilla.”

Blog
A-klinikkasäätiön Oikeus hiv-testiin -hankkeen suunnittelija potrettikuvassa katsoo suoraan kameraan
”Lapsensa huumeille menettäneen vanhemman sanat pysäyttivät”

Päihdetyö on vienyt haittoja vähentävän työn konkarin Jenny Kaasinen-Wickmanin vuosien varrella niin vauvajuhliin kuin hautajaisiinkin. ”Halusin huumetyöläiseksi, koska jouduin liian monta kertaa omassa elämässäni todistamaan, mitä kohtaamattomuus tarkoittaa riippuvuussairaan ihmisen elämässä.”

Ole mukana rakentamassa inhimillisempää yhteiskuntaa

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja laajenna ymmärrystäsi addiktioista. Saat ajankohtaista tutkimustietoa, oivaltavia näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat luomaan välittävämpää yhteiskuntaa.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon