Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

10.09.2020 | Yleinen

Tarja Virolainen

Toivon ääni hädän hetkellä

Kun puheena on herkkä aihe, kuten päihteet tai mielenterveys, mahdollisuus kysyä anonyymisti on arvokas. Hanna Eskola vastaa kysymyksiin A-klinikkasäätiön Päihdelinkin ja Nuortenlinkin neuvontapalvelussa.

”Kysymyksiin vastaaminen on älyttömän mielenkiintoista työtä ja tykkään siitä kovasti. On mahtavaa, että on olemassa paikka, jossa voi anonyymisti kysyä mitä tahansa mieltä askarruttavaa.

Päihdelinkissä kysytään päihteistä ja mielenterveydestä, mutta Nuortenlinkissä kysymykset voivat koskea myös esimerkiksi perhe- tai kaverisuhteita, kiusaamista tai yksinäisyyttä. Nuoret purkavat aikuisia enemmän pahaa oloaan ja ovat neuvottomia, mitä tehdä tilanteessa. On hieno asia, että ihmiset uskaltavat kysyä!

Kun avaat koneen, koskaan et tiedä, millaisia kysymyksiä siellä odottaa.

Kun avaat koneen, koskaan et tiedä, millaisia kysymyksiä siellä odottaa. Kysymyksistä saa käsitystä, mitä maailmassa tapahtuu. Viime aikoina esiin on noussut nuorten viiltely, siitä tulee paljon kysymyksiä. Se kertoo mielestäni ahdistuksesta, pahasta olosta ja yksinäisyydestä. 

Nettineuvonnassa on päivystysvuorot, jossa vastaajat vastaavat kysymyksiin kaksi tuntia kerrallaan. Itselläni on noin 2–4 päivystysvuoroa kuukaudessa. Kysymyksiin vastataan myös päivystysaikojen ulkopuolella. Päivystyksen ansiosta kysymyksiin pystytään reagoimaan aiempaa nopeammin.

On tärkeää, että kysyjä kohdataan empaattisesti ja hänen huolensa otetaan todesta. Rohkaistaan siihen, että apua on saatavilla. Jos paikkakunta on tiedossa, etsitään jo valmiiksi kysyjälle paikka, johon olla yhteydessä. Joskus Googlen käyttäminenkin voi olla haastavaa, hyvä että pääsee sängystä ylös. Esimerkiksi eilen vastasin kysymykseen, jossa kysyjä totesi, että tämä on viimeinen yritys hakea apua.

Kun kirjoitan vastausta, ajattelen, että puhun kysymyksen esittäjälle.

Vaikka neuvontapalvelun kysymykset tulevat anonyyminä netin kautta, esiin nousee kohtaamisen tärkeys. Kun kirjoitan vastausta, ajattelen, että puhun kysymyksen esittäjälle. Pyrin ymmärtämään häntä ja ilmaisemaan, että välitän hänestä ja toivon hänen saavan apua.

Ohjaamme vastauksissa kysyjää eteenpäin saamaan apua. Monella hoitokontakti puuttuu. Ei tiedetä, mistä apua saa. Moni myös miettii, mitä siitä seuraa, jos lähtee hakemaan apua. Huumeisiin liittyen mietityttää, kerrotaanko hoitopaikasta huumeiden käytöstä poliisille. Ei kerrota.

On surullista, että ihminen määritetään hänen ongelmansa kautta.

Olen koulutukseltani sosionomi amk. Päivisin työskentelen ohjaajana paikassa, jossa tarjotaan matalan kynnyksen vertaistoimintaa huumeidenkäyttäjille ja heidän läheisilleen.

Päihdetyö on ollut aina minun juttuni. On surullista, että ihminen määritetään hänen ongelmansa kautta. Minusta riippuvuuksien kanssa kamppailevat ihmiset ovat äärettömän kiinnostavia. Haluan nähdä, kuka on se ihminen ongelmien takana.”

A-klinikkasäätiön Päihdelinkki on kaikille päihdetiedosta kiinnostuneille suunnattu verkkopalvelu. Nuortenlinkki on nuorten verkkopalvelu mielen hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Päihdelinkissä ja Nuortenlinkissä on nettineuvonta, jossa voi kysyä anonyymisti kysymyksiä. Vastaajat ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ja Päihdelinkissä kysyjän niin halutessa myös kokemusasiantuntijoita.

Onneksi on joku: Jouni Tourunen koordinoi päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmaa, jossa selvitetään yhdistysten toiminnan merkitystä osallistujille.

Anna arvio sisällöstä

Hidden
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon