Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

07.02.2025 | Yleinen

Stigmatietoisuus työyhteisössä – Miksi se on tärkeää?

Päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvä stigma on tunnistettu ilmiö. Vaikka päihde- ja mielenterveystyötä tekevien arvoihin useimmiten kuuluu sen vähentäminen, ei arvojen mukainen toiminta ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Arvoista tulisikin puhua avoimesti. Tähän on onneksi tarjolla työkaluja.

Stigma on uhka osallisuudelle ja lisää yhteiskunnasta eristäytymistä. Stigma kasvattaa hoitoon hakeutumisen kynnystä ja siten heikentää hoidon saavutettavuutta.

Tämän vuoksi päihde- ja mielenterveysongelmiin liittyvää stigmaa on pyritty lieventämään monin tavoin. Stigmasta ja sen ilmenemismuodoista on käyty avointa keskustelua, ja ymmärrys sen vähentämisen merkityksestä on lisääntynyt.

Julkinen puhe on lisännyt yleistä ymmärrystä päihde- ja mielenterveysongelmien luonteesta ja korostanut oikeutta hoitoon. Yleisen suhtautumisen lisäksi myös palvelujärjestelmässä toimivien arvoja, asenteita ja toimintaa on syytä arvioida. 

Johtamisella ja toimintakulttuurilla on suuri merkitys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut kansallisten suositusten pohjalta ammattilaisille suunnatun stigman ja syrjinnän tunnistaminen ja vähentäminen -verkkokoulun. Verkkokoulun rinnalle kehitetään myös arvotyöskentelyn keskustelutyökalua.

Suunta on oikea, sillä jokaisen ammattilaisen sekä työyhteisön on syytä tarkastella omia arvojaan ja sitä, miten ne tiedostamatta tai tiedostaen ohjaavat toimintaa. Jos toiminta ja arvot eivät kohtaa asiakastyössä, jäävät arvot tyhjiksi sanoiksi.

Kyse on sekä koko työyhteisön että yksittäisen työntekijän asiasta. Stigman ja syrjinnän vähentämisen näkökulmasta on keskeistä, johdetaanko työyhteisöä arvojen mukaisesti ja miten ääneen sanotut arvot näyttäytyvät arkityössä.

Toimintakulttuuri voi yhtä lailla vahvistaa kuin purkaa stigmaa. Arvotyöskentelyllä voidaankin stigmatietoisuuden ohella lisätä ymmärrystä oman työkulttuurin ja johtamisen merkityksestä.

Työntekijän rooli – arvot käytännössä

Myös yksittäisen työntekijän oma arvomaailma voi ohjata joko myönteiseen tai kielteiseen suuntaan. Yhteinen pohdinta voi avata ja tehdä näkyväksi toiminnan taustalla olevia hyvinkin henkilökohtaisia asioita, asenteita ja uskomuksia, jotka vaikuttavat tiettyjen asiakasryhmien kohteluun ja arvostukseen.

Vahva henkilökohtainen näkemys ajaa yhteisön arvojen ohi ja sen muuttaminen edellyttää kyseisen toimintatavan tai asenteen tunnistamista. Työyhteisön sisäisellä arvotyöskentelyllä pystytään tunnistaa näitä asenteita.   

Hyvin toteutetusta arvotyöskentelystä voi hyötyä niin asiakas, yksittäinen työntekijä, työyhteisö kuin koko yhteiskunta:

”Parhaimmillaan arvotyöskentely voi lisätä työntekijöiden työhyvinvointia ja työhön sitoutumista merkittävästi. Se on yksi keino, jonka avulla voisimme lisätä sosiaali- ja terveysalan työpaikkojen veto- ja pitovoimaa.”  sanoo  Teija Strand Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.  

Stigmatietoisuus on avain toiminnan ja työyhteisön kehittämiseen. Tämä johtaa asiakasta kunnioittavaan työtapaan, mikä puolestaan lisää asiakkaan luottamusta ja palvelun vaikuttavuutta.   

Lisätietoa

Stigmatietoisuutta lisäävä arvotyöskentely tiimeille ja työyhteisöille

Suositukset stigman ja syrjinnän vastaisen työn tueksi

Stigman ja syrjinnän tunnistaminen ja vähentäminen -verkkokoulu

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon