Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

07.11.2024 | Tapahtumat

Tarja Virolainen

Miten ongelmallisen pelaamisen voi ottaa puheeksi? Asiantuntijan neuvot

”Milloin on hyvä hetki? Miten löydän oikeat sanat? Ongelmallisen pelaamisen puheeksi ottaminen läheisen kanssa voi olla vaikeaa, jos salaisuuden paljastuminen saa omat tunteet vellomaan. Vertaistuki auttaa ymmärtämään, että et ole yksin tilanteessasi”, Nuortenlinkin kehittämiskoordinaattorimme Camilla Metsäranta kertoo. Hän esiintyy Riippuvuudet NYT -seminaarissamme 4.12.

Joka viidennellä suomalaisella on lähipiirissään ihminen, joka kärsii rahapeliongelmasta. Kohtalaisen riskin tai ongelmapelaamisen tasolla on 151 000 pelaajaa, mutta haitat koskettavat myös yli 730 000 läheisen elämää.

”Moni yllättyy, kuinka yleisestä ongelmasta on kyse. Rahapeliriippuvuus on siitä salakavala sairaus, että sen pystyy peittämään muita addiktioita helpommin: ongelma ei näy päällepäin. Viihteellinen pelaaminen voi johtaa riskitason pelaamisesta ongelmaksi ja lopulta rahapeliriippuvuudeksi, joka on diagnosoitu sairaus. Tilanteesta riippuen hoitokeinoja on monia aina kevyemmästä keskusteluavusta ja vertaistuesta käyttäytymis- ja psykoterapiaan sekä laitoshoitoon- ja kuntoutukseen”, A-klinikkasäätiön Nuortenlinkin kehittämiskoordinaattori Camilla Metsäranta kertoo.

Tule kuulemaan ajankohtaisia puheenvuoroja riippuvuuksista

Vuosien salailu ja valehtelu sekä pelivelkojen määrä tulevat usein läheisille yllätyksenä; peliongelman paljastuminen voi olla koko perhettä koskeva kriisi.

”Läheisen ongelmaan on hyvä pyrkiä puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä nopeatempoisissa rahapeleissä taloudelliset tappiot voivat kasvaa lyhyessä ajassa suuriksi. Peliriippuvuutta sairastavan lisäksi myös läheiset tarvitsevat apua, sillä ongelman esiin nostaminen voi olla vaikeaa ja auttajankin jaksaminen on rajallista.” 

Metsäranta on ollut Yhteispelillä-hankkeessa kehittämässä pelihaittoja ehkäisevää toimintamallia yhdessä järjestöjen, THL:n ja hyvinvointialueiden kanssa. Hän nostaa esiin viisi asiaa, joihin puheeksi ottamisessa kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Perehdy peliriippuvuuteen – ymmärrys auttaa tukemisessa

”Ennen kuin otat liiallista pelaamista puheeksi läheisesi kanssa, sinun kannattaa perehtyä peliriippuvuuteen tarkemmin. Näin sinulla on parempi ymmärrys, mistä ongelmapelaamisessa ja peliriippuvuudessa on kyse, millaista hoitoa läheisesi tarvitsee ja miten voit olla hänen tukenaan. Olemme keränneet Päihdelinkki-sivustolle peliriippuvuuteen ja pelaamisen lopettamiseen liittyvää tietoa niin addiktiosta kärsiville kuin heidän läheisilleenkin.”

2. Vertaistuesta apua jo puheeksi ottamiseen

”Läheisen peliongelman tai rahapelivelkojen paljastuminen voi aiheuttaa voimakkaita reaktioita; tunteet voivat heitellä häpeästä ja vihasta epäuskoon. Kohtaamani läheiset ovat kertoneet, että vertaistuesta on ollut heille suuri apu niin omien tunteiden käsittelyssä kuin ongelmallisen pelaamisen puheeksi ottamisessakin – muista, että et ole yksin. Päihdelinkistä löytyy läheisille tarkoitettu Hertta-keskustelufoorumi, myös Peluuri-sivustolla on monipuolisesti tukea tarjolla.”

3. Kerro huolesi ja konkreettiset havaintosi

”Milloin on oikea hetki? Miten nostan peliongelman esiin? Oikeiden sanojen ja hetken löytäminen saattaa olla vaikeaa. Ajatusten jäsentäminen esimerkiksi kirjoittamalla voi auttaa tasaamaan tunteitasi ennen keskustelua.

Puheeksi ottamiselle kannattaa valita kiireetön hetki ja rauhallinen paikka. Voit aloittaa esimerkiksi kertomalla, että olet huolissasi läheisesi hyvinvoinnista. Mainitse konkreettisia huomioita, kuten esimerkiksi mielialojen vaihtelu, lisääntynyt peliaika tai läheisesi rahatilanteen muutos. Empaattisella ja avoimella lähestymistavalla annat toiselle tilaa ja rohkeutta sekä puhua ongelmasta että ottaa apua vastaan.”

4. Vastareaktio on osa prosessia

”Läheisesi saattaa suuttua tai kieltää peliongelman; vastareaktio on normaali osa prosessia. Hän ei ole välttämättä vielä valmis ottamaan vastaan apua ja tukea, sillä ei ole itsekään tiedostanut ongelmaansa. On tärkeää, että pysyt tilanteessa rauhallisena, annat läheisellesi aikaa sopeutua salaisuuden paljastumiseen ja kerrot olevasi hänen tukenaan. Voit mainita hyödyllisistä verkkosivuista ja saatavilla olevista hoitomuodoista, joihin voitte tutustua yhdessä. Peliongelman paljastuminen saattaa lopulta olla myös helpotus pelaajalle, sillä salailu ja valehtelu aiheuttavat usein psyykkistä pahoinvointia ja ahdistusta.”

5. Maksutonta apua ja tukea on saatavilla

”Puheeksi ottaminen ja läheisen tukeminen voi olla henkisesti raskas prosessi; omaan jaksamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Niin pelaajalle kuin läheisille on tarjolla maksutonta apua ja tukea:

  • Valtti ja Hertta -avoimet keskustelufoorumit tarjoavat anonyymia vertaiskeskustelua netissä. Valtti tarjoaa vertaistukea pelaajille ja Hertta heidän läheisilleen.
  • Peluurin auttava puhelin palvelee ma-pe kello 12-18 numerossa 0800 100 101. Puhelu on maksuton ja voit asioida nimettömänä.
  • Pelirajaton-ryhmät, chatit ja vertaispuhelut ovat tarkoitettu pelaajille ja läheisille. Vertaiset ovat koulutettuja ja heillä on omakohtainen kokemus rahapeliongelmasta tai läheisenä olemisesta. Palvelut ovat maksuttomia.
  • Tiltti tarjoaa monipuolisesti ammattilaisneuvontaa, tukea ja vertaistoimintaa Helsingissä, Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Tiltin toimintaan kuuluu mm. avoimet ovet, pelaajien vertaisrinki ja perheklubi.
  • Nimettömät Pelurit (Gamblers Anonymous) on vapaaehtoisten pyörittämä vertaisuuteen perustuva tukiryhmä. Ryhmiä on ympäri Suomen.
  • Lue lisää: Rahapeliongelman tuki ja hoito
Riippuvuudet NYT -seminaarin puhujien kuvat ja tittelit

04.12.202404.12.2024

Riippuvuudet NYT 2024

Riippuvuudet NYT -seminaari kutsuu sinut kuulemaan alan johtavia asiantuntijoita ja saamaan uutta näkökulmaa riippuvuuksien maailmaan.

Riippuvuudet NYT -seminaarissa on luvassa

Blog
Jari Sarasvuo alkoholiriippuvuudestaan: Salarakkaasta tuli vanginvartija

Jari Sarasvuo kertoo Riippuvuudet NYT -seminaarissamme 4.12. havaintojaan riippuvuudesta.

Blog
A-klinikka Oy:n lääketieteellisen johtajan Ulriika Sundellin potrettikuva
Alfa-PVP:n käyttö tuo uusia huumeriskejä

Ulriika Sundell puhuu Riippuvuudet NYT -seminaarissa 4.12. huumeiden käyttökulttuurin muutoksesta ja Alfa PVP:stä.

Blog
Päihdetutkija Aleksi Huplin potrettikuva
Miten psykedeelejä ja tajusteita voidaan hyödyntää riippuvuuksien hoidossa?

Päihdetutkija Aleksi Hupli puhuu Riippuvuudet NYT -seminaarissa 4.12. psydekeelien ja muiden tajusteiden potentiaalista riippuvuuksien hoidossa.

Blog
Pettymyksiä paetaan raha- ja digipelaamiseen – ohjaako teknologia ihmisyyttämme?

Toimitusjohtajamme Hannu Jouhki juontaa Riippuvuudet NYT -seminaarin 4.12.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon