03.05.2024 | Näkökulma
Läheisten avun tarve tulisi tunnistaa ja ottaa puheeksi sote-palveluissa
Sote-palveluissa tarvitaan lisää tietoa siitä, miten päihde- ja riippuvuusongelmista haittoja kokevien läheisiä voi ohjata ja auttaa. Palveluissa tulisi yhä paremmin tunnistaa ja ottaa puheeksi läheisten tuen tarve. Usein läheisten kokema häpeä estää avun hakemisen ja aiheesta puhumisen.
Toukokuun viidentenä päivänä vietetään läheistenpäivää teemalla ”Et ole yksin”. Päihde- ja riippuvuusongelmat vaikuttavat aina koko lähipiiriin. Läheisistä saattaa kuitenkin tuntua, että he ovat tilanteessa yksin.
A-klinikkasäätiön järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminnan tekemän kyselyn mukaan 70 % kyselyyn vastanneista sote- ja sivistyspalveluiden ammattilaisista kohtaa työssään päihteistä tai riippuvuuksista haittoja kokevien ihmisten läheisiä. 71 % vastaajista koki tarvitsevansa lisää tietoa siitä, miten läheisiä voi ohjata ja auttaa.
Myös kansalaiskyselyissä on tunnistettu läheisten tuen tarve yhtenä päihde- ja mielenterveyspalveluiden kehittämistarpeena:
”Nämä ovat usein koko perheen ongelmia, mutta sitä ei huomioida.”
Läheisillä ei aina ole voimavaroja hakea apua itselleen tai tilanteesta koettu häpeä saattaa estää aiheesta puhumisen. Onkin tärkeää, että palveluissa tunnistetaan läheisten avun tarve ja otetaan puheeksi läheisen hyvinvointi.
Puheeksiotto voi jo itsessään vähentää tilanteesta koettua häpeää. Puheeksiotto kertoo läheiselle, että tilanteesta saa puhua ja myös läheisille on tarjolla apu- ja tukimuotoja.
Sote-palveluiden lisäksi läheiset voivat saada apua ja tukea järjestöistä. Sote-palveluista tulisikin tarpeen mukaan ohjata läheisiä myös järjestöjen apu- ja tukimuotojen piiriin. Kyselyidemme mukaan sote-palveluiden ja päihde- ja riippuvuusalan järjestöjen välinen yhteistyö on kuitenkin hyvin vähäistä.
Apua ja tukea riippuvaisen läheiselle -esitteessä tuodaan esiin läheisten palvelutarpeita sekä esitellään valtakunnallisesti toimivia päihde- ja riippuvuusalan järjestöjä ja heidän läheisille suunnattuja tukimuotojaan. Esite on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja sitä voi käyttää palveluohjauksen tukena.
Ymmärrys stigman vaikutuksista läheisiin olennainen osa päihdetyön osaamista
Viime syksynä STM julkaisi suosituksia mielenterveyteen, päihdeongelmiin ja riippuvuuteen liittyvän stigman ja syrjinnän tunnistamiseen ja vähentämiseen. Suosituksissa tuodaan esiin stigman vaikutuksia myös päihteitä käyttävän ihmisen läheisiin ja toimenpiteitä, joilla läheisten kokemaa stigmaa voitaisiin vähentää.
Suosituksissa todetaan, että olennainen osa päihde- ja riippuvuustyön osaamista on ymmärrys stigman vaikutuksista läheisiin. Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuspalveluissa tulisikin huomioida yhä paremmin läheisten hoidon tarve osana palvelukokonaisuutta.
Lisäksi tarvitaan toivon tarinoita luomaan tulevaisuudenuskoa. Toivon tarinat luovat uskoa läheisille siitä, että itselle tärkeä ihminen voi toipua päihde- tai riippuvuusongelmasta ja myös läheisten on mahdollista saada apua ja päästä eteenpäin vaikeasta elämäntilanteesta.
Lisätietoa
Järjestölähtöisen päihdetyön kehittämistoiminta julkaisi loppuvuodesta 2023 raportin sote- ja sivistyspalveluiden ammattilaisille tehdyistä Päihdetyön osaaminen ja yhteistyön kehittämistarpeet -kyselyistä. Raporttiin on koottu tuloksia viidellä hyvinvointialueella tehdyistä kyselyistä. Käy tutustumassa kyselytuloksiin ja raporttiin täältä.
Tykkää, jaa