Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

19.01.2024 | A-Blogi

M N

Koulukiertue kuntodopingista sai innostuneen vastaanoton

Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläämme, pikajuoksija Anniina Kortetmaa on vetänyt kotiseudullaan Jyväskylässä kuntodoping-oppitunteja nuorille. Hän kertoo blogissaan kokemuksista nuorten kanssa.

Saimme viime syksynä A-klinikkasäätiön Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläiden kanssa idean koulukiertueesta, jossa edistäisimme puhtaan ja terveen liikunnan iloa sekä samalla kertoisimme kolikon kääntöpuolesta eli kuntodopingin haittavaikutuksista.

Kohderyhmäksemme valikoituivat yläkouluikäiset sekä toisen asteen opiskelijat, sillä ennaltaehkäisy on tärkeä aloittaa jo ennen tavoitteellisempaa kuntosaliharrastusta.

Suunnittelimme yhdessä A-klinikkasäätiön Dopinglinkin kanssa oppituntikokonaisuuden, jonka aiheena oli kuntodopingin yleisyys, taustalla vaikuttavat motiivit ja haittavaikutukset. Tämän lisäksi kerroimme vastuullisesta liikunta-alasta. Jokainen meistä lähettiläistä hoitaisi kotiseutunsa koulujen kontaktoinnin ja toimisi ainakin aluksi paikallisesti.

Aloittaessani viime vuonna työt Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläänä, ei käynyt mielessäkään, että olisin seuraavana syksynä Jyväskylän yläkouluissa pitämässä oppitunteja kuntodopingista! Pienen alkujännityksen jälkeen olen kuitenkin kokenut opetukset mielekkäiksi ja erittäin antoisiksi.

Sosiaalinen media ulkonäköpaineiden lisääjänä

Jyväskylässä kuntodoping-oppitunnit on otettu ilolla vastaan. Aihe on koettu tärkeäksi ja kohderyhmä oikeaksi. Oppitunnin paikka vielä etsii itseään, mutta toistaiseksi se on sijoittunut terveystiedon tai liikunnan tunnille, ja joissakin tapauksissa myös liikunnan valinnaisiin kursseihin. Yhtenä esimerkkinä yläkoulun Kasva urheilijaksi -valinnainen opintojakso.


Sosiaalinen media on herättänyt keskustelua oppitunneilla, sillä ulkonäköpaineet ovat keskeinen motiivi aloittaa dopingin käyttö. Olemmekin käyneet lukuisia kiinnostavia keskusteluja nuorten kanssa siitä, millaisia ulkonäköpaineita some ja media aiheuttavat.

Mielestäni oli hieman hälyttävää, vaikkei yllättävää, kuinka nopeasti nuoret löysivät somesta erittäin lihaksikkaiden miesten ja saavuttamattoman laihojen naisten kuvia. Somessa ovat yleistyneet myös lihaksikkaat naiset, ja myös heitä löytyi nopealla – usein alle minuutin – etsinnällä.

Olen iloinen siitä, että nuorten kanssa on syntynyt avoin ilmapiiri, jossa olemme pystyneet käsittelemään näitä asioita. Samalla olen kannustanut medialukutaitoon ja etenkin siihen, että somen visuaalinen ilotulitus on usein keinotekoista eikä kerro koko totuutta. Pidän tärkeänä sitä, että jokainen meistä arvostaisi itseään sellaisena kuin on. Meidän ihmisten erilaisuus tekee maailmasta mielenkiintoisen ja kauniin paikan.

Kuntodopingin käsittely on oltava realistista myös nuorille

Olen kokenut hieman haastavana oppituntien kolmen vartin pituuden, sillä käsiteltäviä asioita on niin paljon. Kohtaaminen nuorten kanssa on tarkoitus olla osallistava, joten tilanteessa syntynyt keskustelu on parhaimmillaan erittäin vilkasta ja mittaamattoman arvokasta.

Olen kysellyt oppituntien jälkeen opettajilta palautetta esimerkiksi siitä, pelottelinko liikaa dopingin haittavaikutuksilla. Vastaukset ovat olleet yksimielisiä: ”On tärkeä tuoda esiin laajasti mahdollisia haittavaikutuksia ennemmin kuin kertoisi dopingaineiden hyödyistä.” Myönteistä palautetta olemme saaneet myös koettujen hyötyjen esittelystä, sillä se tuo aiheeseen konkretiaa. Eihän kukaan dopingaineisiin tarttuisi, jos ei uskoisi niillä olevan minkäänlaisia hyötyjä.

Opettajat ovat myös toivoneet, että ottaisimme kokonaisuuteen mukaan lisäravinteet. Lisäksi oppitunnin voisi pitää useammalle luokalle yhtäaikaisesti, jolloin voisimme kasvattaa tunnin pituutta ja laajuutta opettajien ja oppilaiden toiveiden mukaisesti.

Dopingista puhuminen on koettu kouluissa tärkeäksi, joten toimintamalli tulee varmasti olemaan osa A-Klinikkasäätiön Dopinglinkin toimintaa myös tulevaisuudessa. Kysyntää varmasti olisi ainakin tämän palautteen perusteella: ”Oppilaat ovat kyselleet, että milloin meillä on dopingaiheinen oppitunti.”

Vuoden 2023 Puhtaan liikunnan puolesta -toimijan äänestys on käynnissä! Äänestä puhtaasti antamalla äänesi vastuulliselle liikunta- ja hyvinvointialan toimijalle.