Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

28.06.2023 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Digipelien loot boxit kaipaavat sääntelyä myös Suomessa

”Rahapelit ja digipelit sulautuvat yhä tiiviimmin toisiinsa ja myös Suomen on syytä ottaa tämä lainsäädännössä huomioon. Esimerkiksi loot boxien sääntelyn tarkastelu olisi askel kohti pelaajien turvallisuutta ja hyvinvointia”, kirjoittavat tutkijamme Emmi Kauppila sekä Addiktiot ja työelämä -yksikkömme päällikkö Camilla Metsäranta.

Digipeleistä löytyvät loot boxit, virtuaaliset yllätyslaatikot, tarjoavat pelaajalle jännitystä ja mahdollisuuden saada harvinaisia tai haluttuja pelinsisäisiä esineitä. Loot boxit herättävät kuitenkin ammattilaisten keskuudessa kiistaa ja huolta mm. sääntelystä ja etenkin nuorten pelaajien suojelemisesta.

Suomi on tehnyt päätöksen avata online-rahapelit kilpailulle lisenssijärjestelmän avulla. Tässä muuttuvassa tilanteessa on välttämätöntä tehostaa lasten ja nuorten suojelua rahapeleiltä ja niiden haitallisilta elementeiltä entistäkin voimakkaammin, mikä edellyttää myös digipelien sääntelyn parantamista.

Loot boxien säätely on monimutkaista ja käytännössä vaikeaa. Valvottavana on valtava määrä mobiilipelejä, jotka päivittyvät uusilla ominaisuuksilla jatkuvasti. Tämä on herättänyt keskustelua siitä, tulisiko vastuu loot boxien valvonnasta siirtää pelien alustan tarjoajille, kuten Applelle ja Googlelle. Erilaisista lähestymistavoista loot boxien sääntelyyn voi kuitenkin oppia, miten pelaajien turvallisuutta voidaan parantaa.

Eri maiden sääntelymallit ja keskustelu loot boxien valvonnasta

  • Belgia on esimerkki päättäväisistä toimista pelaajien suojelussa: loot boxit päätettiin kieltää kokonaan vuonna 2018 ja rahapelien markkinointi heinäkuusta 2023 eteenpäin. Loot boxeja tosin löytyy edelleen valtaosassa pelejä, mikä on aiheuttanut laajaa keskustelua valvonnan tehokkuudesta.
  • Kiinassa on otettu käyttöön tiukempi sääntelymalli, joka edellyttää loot boxien mahdollisten palkintojen todennäköisyyksien ilmoittamista kuluttajille. Tämä lähestymistapa pyrkii tarjoamaan avoimuutta ja suojaa kuluttajille, jotta he voivat tehdä tietoisia päätöksiä loot boxien ostamisesta.
  • Iso-Britanniassa on puolestaan otettu käyttöön vapaaehtoinen itsesääntelyjärjestelmä, jonka tavoitteena on parantaa loot boxien läpinäkyvyyttä. Pelialan yritykset ovat sitoutuneet ilmoittamaan loot boxien todennäköisyydet pelaajille, mutta tulokset ovat olleet suhteellisen heikkoja. Tämä on herättänyt keskustelua vapaaehtoisen itsesääntelyn tehokkuudesta ja tarpeesta tiukempaan sääntelyyn loot boxien läpinäkyvyyden parantamiseksi, esimerkiksi sitovan lainsäädännön avulla.

Sääntelylle olisi tarve myös Suomessa

Suomessa voidaan oppia muiden maiden kokemuksista ja sääntelymalleista loot boxien suhteen. Loot boxien sääntelemättä jättäminen olisi radikaali vaihtoehto, sillä niiden uhkapelimäiset elementeillä voi olla haitallisia seurauksia.

On tärkeää ottaa huomioon loot boxien panos, sattuma ja palkinto -elementit sekä varmistaa loot boxien läpinäkyvyys ja pelaajien oikeuksien suojaaminen. Lisäksi pelien alustan tarjoajat voivat ottaa vastuuta loot boxien valvonnasta ja avoimuuden edistämisestä.

Loot boxien sääntelyn tarkastelu Suomessa on askel kohti pelaajien turvallisuutta ja hyvinvointia. Huomioimalla loot boxien potentiaaliset haitat ja etsimällä tasapaino pelaajien viihtymisen ja suojelun välillä voidaan luoda kestävä pelikulttuuri.

Loot boxien keskeiset elementit

Loot boxien sääntely ja sen määrittely vaihtelevat eri maissa. Kolme keskeistä elementtiä, joita eri maat ovat määritelleet eri tavoin ovat panos, sattuma ja palkinto.

Panos viittaa siihen, vaatiiko loot boxin hankkiminen rahaa vai voiko sen saada pelin sisäisillä resursseilla tai ansaita saavutusten kautta.

Sattuma puolestaan tarkoittaa loot boxin sisällön perustuvan satunnaisgenerointiin, jolloin pelaaja ei voi tarkasti ennustaa tai valita, mitä hän loot boxista saa.

Palkinto puolestaan viittaa loot boxin sisältämiin mahdollisiin palkintoihin, joita pelaaja voi saada. Palkinnot voivat olla pelinsisäisiä esineitä, virtuaalivaluuttaa, uusia hahmoja tai aseita, kosmeettisia muokkauksia tai lisäsisältöä peliin. Jotkut näistä palkinnoista voivat olla harvinaisia, haluttuja tai antaa pelaajalle etua pelissä – esimerkiksi harvinainen ase tai hahmo voi tarjota pelaajalle kilpailuetua tai ainutlaatuisen visuaalisen ulkoasun.

Palkintojen sisältö ja arvo vaihtelevat: osa palkinnoista on rahan arvoisia tai tuottaa etua pelaajalle, osa palkinnoista on toistuvia tai turhia, kuten jo omistettuja esineitä, joilla ei ole arvoa tai hyötyä pelaajan pelikokemukselle. Tällaiset palkinnot voivat aiheuttaa pettymystä pelaajille, jotka odottavat saavansa jotain arvokasta tai hyödyllistä loot boxista.

Näiden erilaisten palkintojen ja niiden arvon vuoksi loot boxit herättävät keskustelua siitä, onko niiden tarjoama sisältö oikeudenmukaista pelaajille. Loot boxit voivat tarjota lisäjännitystä ja mahdollisuuksia saada harvinaisia palkintoja, mutta niitä pidetään myös uhkapelaamisen muotona, joka voi johtaa haitalliseen rahankäyttöön ja riippuvuuteen.

SNSUS-konferenssi

SNSUS (Stiftelsen Nordiska Sällskapet för Upplysning om Spelberoende) on pohjoismainen säätiö, joka järjestää vuosittain rahapelikonferenssin. Tapahtumassa jaetaan uusinta tietoa ongelmapelaamisesta ja tämän vuoden yhtenä pääteemana oli rahapelaamisen muuttuva luonne ja digipelien sekä rahapelien kasvava samankaltaisuus.

Blogin näkemykset pohjautuvat SNSUS-konferenssin key note puhuja Konferenssin keynote-puhujan, digipelejä koskevan sääntelyn asiantuntija Leon Y. Xiaon esitykseen, jossa hän kävi läpi eri maiden lainsäätäjien ja viranomaisten pyrkimyksistä puuttua loot boxeihin.

Tutkijamme Emmi Kauppila ja Addiktiot ja työelämä -yksikömme päällikkö Camilla Metsäranta osallistuivat SNSUSiin Reykjavikissa 30.5.–1.6.2023.

Blog
Puhutaan puolen miljoonan suomalaisen kokemat rahapelihaitat näkyviksi

Pitkään rahapeliongelmasta kärsinyt mies keskusteli terveyskeskuksen vastaanotolla sairaanhoitajan kanssa ja…

Uutiset
Pelikone
62 % suomalaisista rajoittaisi nettikasinoiden toimintaa

Rahapelaamisen sääntely saa vahvaa kannatusta Kantar Publicin A-klinikkasäätiölle tekemässä väestötutkimuksessa…

Uutiset
rahapelit3
Rahapelien markkinoinnin voisi vaikka kieltää

Kokemusasiantuntija Kai Mattila ja vertaisohjaaja Glenn Eklund toivovat, ettei kenenkään…