20.06.2023 | Näkökulma
Tarja Virolainen
Antti Palola: ”Riippuvuusongelmien piilottelun on loputtava työpaikoilla”
Jokaiselle suomalaiselle työpaikalle tarvitaan päihdeohjelma ja kattavat varhaisen puuttumisen keinot addiktioiden ehkäisyyn ja hoitamiseen, vaatii työmarkkinakeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Hänen mukaansa työpaikoilla suojellaan edelleen liikaa niitä, joilla on riippuvuusongelmia. Palola on mukana Saanko mä auttaa sua? Keskustelua addiktioista ja työelämästä -paneelissamme Porin SuomiAreenalla 29.6.2023.
Tulen kodista, jossa ei käytetty lainkaan päihteitä. Kontrasti olikin suuri, kun aloitin 1970-luvulla työni merenkulkijana laivalla. Meno merillä oli siihen aikaan aika lailla toisenlaista kuin nykyisin. Siellä myös näin, mitä tarkoittaa pahimmillaan se, kun alkoholi saa otteen ihmisestä. Tavallista oli sekin, että työkavereiden alkoholiongelmia piiloteltiin porukalla.
Vaikuttaa valitettavasti siltä, että addiktio-ongelmien peittely ei ole kadonnut työpaikoilta täysin vielä 2020-luvullakaan.
”Suurempi ongelma kuin tiedostetaan”
Työelämän addiktiot ovat suurempi ongelma kuin yleisesti tiedostetaan. Alkoholi-, huume-, peli- tai vaikkapa someriippuvuuden vaikutukset yksilön omaan ja hänen lähipiirinsä elämään ovat merkittäviä. Inhimilliset menetykset ovat keskeisiä, mutta myös yhteiskunta maksaa addiktioista kovaa hintaa. Esimerkiksi alkoholin käytöstä aiheutuu vuosittain arviolta jopa miljardin kustannukset yhteiskunnalle.
Työpaikalla suoria taloudellisia menetyksiä syntyy sairauspoissaoloista, työkyvyn alenemisesta ja työn laadun heikkenemisestä.
”Etätyön vaikutukset herättävät huolta”
Addiktioiden moninaisuus tuo uusia haasteita niiden havaitsemiseen ja hoitamiseen. Ne voivat olla yhtä hyvin korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden kuin perinteisissä työläisammateissa toimivien ongelmia.
Kannan myös huolta etätyön lisääntymisen vaikutuksista riippuvuuksiin. Etätyössä on paljon myönteistä, mutta addiktioille alttiille henkilölle se tarjoaa monia uusia tilaisuuksia, joista puuttuu työyhteisön sosiaalinen kontrolli. Tätä tutkitaan toivottavasti tarkemmin, jotta saamme faktatietoa etätyön lisääntymisen vaikutuksista addiktiokäyttäytymiseen.
”Puuttuminen kuuluu koko työyhteisölle”
Addiktioihin puuttuminen on ensisijaisesti jo lainsäädännönkin mukaan työnantajan vastuulla. Henkilökohtaisesti katson kuitenkin, että puuttuminen kuuluu koko työyhteisölle.
Vaikeinta tilanteissa on usein se, että asian puheeksi ottaminen koetaan työkaverin luottamuksen pettämiseksi tai riippuvuuksia pidetään yksityisasiana. Yleensä puuttuminen on kuitenkin palvelus nimenomaan addiktoituneelle henkilölle itselleen. Vaikka riippuvuuskäyttäytyminen liittyy vapaa-aikaan, seuraukset heijastuvat usein selvästi työelämään.
”Olen ottanut asian suoraan puheeksi”
Itse olen esihenkilönä puuttunut työurani aikana sekä alkoholi- että peliriippuvuusongelmiin. Joskus olen havainnut ne itse, joskus henkilön lähiesihenkilö tai työkaveri on tullut kertomaan niistä. Henkilö itse ei ole koskaan ollut asiassa aloitteellinen.
Olen ottanut asian suoraan puheeksi ja kysynyt, onko henkilö huomannut saman ongelman kuin minä. Suurin osa on myöntänyt, ja keskustelu on edennyt rakentavasti. Osa työntekijöistä on myös pystynyt palaamaan töihin hoitoonohjausprosessin jälkeen.
”Päihdeohjelma saatava kaikille työpaikoille”
Olennaista addiktioiden hoitamisessa on mahdollisimman varhainen puuttuminen. Se onnistuu kattavasti vain, jos kaikille työpaikoille saadaan päihdeohjelma ja varhaisen puuttumisen ohjeet. Jokaisen työyhteisön jäsenen on tärkeää tietää, että riippuvuudet otetaan vakavasti ja niihin saa apua.
Päihdeohjelmasuositus koskee nyt kaikkia työpaikkoja, mutta se on pakollinen vain organisaatioissa, jotka teettävät huumausainetestejä rekrytointien yhteydessä. Kun jokaiselle työpaikalle laadittaisiin oma päihdeohjelma yhteistyössä työterveyshuollon ja henkilöstön kanssa, ohjelmaan myös sitouduttaisiin. Kynnys puuttua addiktioihin madaltuisi.
Tämä edellyttää, että päihdeohjelma ei jää pölyttymään arkistoon. Omalla työpaikallani muistutamme kerran vuodessa kaikille työntekijöille päihdeohjelmasta ja sen sisällöstä yhteisessä tilaisuudessa.
”Varhainen puuttuminen on ratkaisevaa”
Jos päihdeohjelma saataisiin kaikille työpaikoille, suomalaisten addiktio-ongelmien hoitamisessa alkaisi ryhtiliike. Varhainen puuttuminen helpottuisi – ja se on usein ratkaisevaa. Sekä hoidon viipyminen että riippuvuuden salailu ovat karhunpalveluksia riippuvaiselle henkilölle ja koko työyhteisölle.
Päihdeohjelman voima on juuri siinä, että sen ansiosta riippuvuusteema nousee luontevasti ja säännöllisesti esille työyhteisössä. Tämä ehkäisee ongelmien kärjistymistä.
Mitä pidempään riippuvuusongelma jatkuu, sitä vaikeampaa on palauttaa työkyky ennalleen. Yhden henkilön ongelma voi pitkittyessään vahingoittaa koko työyhteisöä ja syrjäyttää työelämästä. Tämä ei ole inhimillistä, eikä meillä yhteiskuntana ole siihen varaa.
Kuva: Nousussa
Paneelin aiheena on Saanko mä auttaa sua? Keskustelua addiktioista ja työelämästä.
Tykkää, jaa