02.09.2024 | A-Blogi
Tarja Virolainen
”Alkoholin kotiinkuljetuksen hintalappu on lapsille ja nuorille kohtuuton”
”Alkoholin verkkokauppaa ja kotiinkuljetusta koskeva lakiesitys on hylättävä. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden tulee olla tärkeämpää kuin kaupan alan kassavirta”, kirjoittaa toimitusjohtajamme Hannu Jouhki.
Hallituksen lakiesityksen mukaan alkoholin verkkokauppa ja kotiinkuljetus eivät lisäisi alkoholijuomien saatavuutta, vaan mahdollistaisivat vain ”alkoholin uudenlaisen hankkimisen”. Tämä tuntuu tarkoituksenhakuiselta sanakikkailulta. Alkoholin hankintatapojen lisääntyminen tarkoittaa myös sen saatavuuden kasvua – tästä ei pääse yli eikä ympäri.
Alkoholilain vapauttamisella ei ratkaista yhtään ongelmaa; päinvastoin. Alkoholin myyntiä ei siis pidä vapauttaa verkkokauppoihin, eikä kotiinkuljetusta sallia – lakiesitys pitää hylätä. Päättäjien tulee erityisesti kiinnittää huomiota lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamiseen.
Alkoholin kotiinkuljetus vaarantaa lasten ja nuorten terveyden ja turvallisuuden
Alkoholin saatavuuden lisääminen vaikuttaa pitkäkestoisesti lasten ja nuorten turvallisuuteen, terveyteen ja kehitykseen. Seuraavilla luvuilla tulee olla painoarvoa, kun lakiesitystä viedään eteenpäin:
- THL:n rekisteritutkimuksen mukaan Suomessa on noin 89 000 lasta, jonka vanhemmista ainakin toisella on tai on ollut vakava, hoitoa vaatinut päihdeongelma ennen lapsen täysi-ikäisyyttä.
- Lastensuojeluilmoitusten (110 269 lasta) määrä kasvoi 11 % vuonna 2023. Vanhemman alkoholin väärinkäyttö ja siihen liittyvä väkivaltaisuus ovat keskeisiä syitä lasten huostaanotolle.
- Kouluterveyskyselyn 2023 mukaan 31–42 % alkoholia käyttäneistä alaikäisistä ilmoitti saaneensa alkoholin perhepiiristään.
Riski alkoholihaittojen kasvulle on ilmeinen
Hallitusohjelman tavoitteena on uudistaa alkoholipolitiikkaa eurooppalaisen mallin suuntaan. Mitä ”eurooppalaisella” tässä yhteydessä tarkoitetaan, jää tarkemmin määrittelemättä. Eurooppaan mahtuu erilaisia juomakulttuureita ja kulutustilastoja. Ainakin se keskustelusta unohtuu, että maissa, joissa alkoholi on jo historiallisesti kuulunut päivittäisten aterioiden yhteyteen, on usein vapaamielisempi suhtautuminen myös humalassa ajamiseen.
Alkoholilain vapauttaminen lisää suurella todennäköisyydellä erilaisia järjestyshäiriöitä sekä rikoksia.
Euroopan sijaan esimerkkiä tulisi hakea muista Pohjoismaista. Suomessa kuolee alkoholihaittoihin vuosittain yli kolminkertainen määrä ihmisiä Ruotsiin ja Norjaan verrattuna; verrokkimaissa alkoholin vähittäismyynti ja kotiinkuljetus on Suomea rajoitetumpaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan vuonna 2018 tehty alkoholilain muutos on lisännyt alkoholikuolemien ja maksasairauksien määrä. Käynnissä olevassa lakiuudistuksessa rajoituksia karsitaan entisestään; ruokakaupoissa on jo 8-prosenttiset juomat. Nyt alkoholia halutaan kuljettaa kotiovelle, mikä mahdollistaa riskikäytön salailun ja juomistilanteiden pitkittymisen.
Kauppojen kannettava vastuu koko toimitusketjusta
Yksi alkoholin verkkomyynnin ja kotiinkuljetuksen isoista riskeistä piilee toimitusketjun valvonnassa. Nyt viimeistään kaupan alan olisi astuttava esiin vastuullisena toimijana. Uudessa laissa on määriteltävä, että alkoholia myyvä kauppa vastaa juomien koko toimitusketjusta eikä kuljettaja. Pienikatteisilla, yksinyrittäjänä toimivilla ruokaläheteillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta selvittää alkoholin vastaanottajan ikää tai päihtymystilaa; kyselyn mukaan näin ajattelee myös 75 % suomalaisista.
Keskisuurten päivittäistavarakauppojen myynti oli arviolta yli 10 miljoonaa euroa vuonna 2023, ja suurimmissa yksiköissä jopa 55 miljoonaa euroa. Lakiesityksen mukaan alkoholilain rikkomisesta, kuten toimitusketjun lainmukaisuuden laiminlyönnistä, saa maksimissaan 20 000 euron sakon. Summa on aivan liian alhainen. Kun otetaan huomioon, että lakiuudistus tuo kaupoille huomattavaa lisämyyntiä, tulee maksu yhdistää kauppojen liikevaihtoon ja määritellä huomattavasti korkeammaksi.
Päihdepalveluiden saatavuus on turvattava
Hallitusohjelmassa luvataan parantaa lasten ja nuorten lyhytpsykoterapiapalvelujen sekä ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön saatavuutta. Todellisuudessa päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat hyvinvointialueiden rahoituskriisin vuoksi merkittävien säästöjen kohteena samaan aikaan, kun alkoholilakia vapautetaan.
Riippumatta siitä, järjestetäänkö päihdepalvelut ostopalveluina tai hyvinvointialueiden omana tuotantona, hallituksen on valmisteltava nopeasti esitykset palvelujen saatavuuden turvaamiseksi – on aika siirtyä sanoista tekoihin.
A-klinikkasäätiön lausunto Sosiaali- ja terveysministeriölle alkoholilainsäädännön muuttamisesta
Tykkää, jaa