Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

11.03.2025 | Nimitys

Kaksoistohtori Eerik Soares Mantere vahvistamaan A-klinikkasäätiön tutkimustyötä

Henkilö istuu ikkunalaudalla ja katsoo kameraan mustassa A-klinikkasäätiön hupparissa.

A-klinikkasäätiö sai vahvistusta addiktiotutkimukseen, kun Eerik Soares Mantere, sosiaalipsykologian ja sosiologian kaksoistohtori, aloitti projektitutkijana HANSKU-hankkeessa. ”Tavoitteeni on tuoda tutkimustietoa käytännön työhön ja päätöksentekoon, jotta syrjäytymisen ehkäisyyn ja riippuvuuksien hoitoon voidaan kehittää vaikuttavampia ratkaisuja.”

HANSKU-hankkeessa Eerik Soares Mantere keskittyy nuorten sosiaalisen kuntoutuksen tutkimiseen. Hänen tehtävänään on analysoida hankkeessa kerättyä dataa, tarkastella kuntoutusprosessien vaikuttavuutta sekä tuoda tutkimustuloksia esiin niin akateemiselle yhteisölle kuin laajemmalle yleisölle.

”Syrjäytymisen ehkäisy ja nuorten tukeminen eivät ole vain yksittäisiä toimenpiteitä – niiden taustalla on aina laajempi yhteiskunnallinen kehys, joka täytyy ymmärtää. HANSKU-hankkeessa haluan tuoda näkyväksi sosiaalisen kuntoutuksen merkityksen ja sen todelliset vaikutukset nuorten hyvinvointiin”, Eerik kertoo.

Tuplatohtorin asiantuntemus yhdistyy käytännön kokemukseen

Eerikin akateeminen ura on poikkeuksellisen syvällinen. Hän on väitellyt kahdesti – sosiaalipsykologiasta ja sosiologiasta – ja hänen tutkimuksensa on keskittynyt muun muassa vuorovaikutuksen analyysiin ja digitaalisten riippuvuuksien mekanismeihin. Hän on tutkinut esimerkiksi älypuhelinten vaikutusta kasvokkaiseen kohtaamiseen sekä rahapelaamisen uusia muotoja digitaalisessa ympäristössä.

”Olen kiinnostunut siitä, miten teknologiset ja sosiaaliset rakenteet muovaavat ihmisten käyttäytymistä ja hyvinvointia – ja miten niitä voidaan ohjata tukemaan parempaa elämänlaatua.”

Eerikin työssä yhdistyy myös käytännön kokemus sosiaalialalta. Hän on toiminut sosiaalialan ohjaajana, nuorten mindfulness-ohjaajana ja yksityisenä seksuaalineuvojana, mikä antaa hänelle arvokasta näkökulmaa tutkimustiedon soveltamiseen.

Tutkimusta, joka muuttaa ymmärrystämme syrjäytymisestä

Eerikin kiinnostuksen kohteisiin kuuluu syrjäytymisen ja sosiaalisen osallisuuden tarkastelu. Häntä kiehtoo erityisesti merkityksettömyyden kokemus – miten sosiaaliset ja teknologiset ympäristöt voivat joko tukea tai heikentää sitä.

”Kun ihminen tuntee olevansa osaton tai merkityksetön, sillä on vaikutuksia hänen hyvinvointiinsa, päätöksentekoonsa ja elämänpolkuunsa. Haluan tutkia, miten tällaisia kokemuksia voidaan ennaltaehkäistä ja miten voimme vahvistaa yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointia.”

Ole mukana rakentamassa inhimillisempää yhteiskuntaa

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi ja laajenna ymmärrystäsi addiktioista. Saat ajankohtaista tutkimustietoa, oivaltavia näkökulmia ja konkreettisia ratkaisuja, jotka edistävät hyvinvointia ja auttavat luomaan välittävämpää yhteiskuntaa.

Tutustu Addiktioiden asiantuntijoihin

Blog
Mahad Sheikh Musse seisoo ulkona A-klinikkasäätiön mustassa Jalma-hupparissa, katsoo kameraan rauhallisesti. Taustalla kaupunkimaisema, jossa näkyy autoja ja jalankulkijoita.
”Paluu Somaliaan antoi perspektiiviä nuorisotyöhön Suomessa”

Mahad Sheikh Musse oli 12-vuotias, kun hän pakeni Somalian sisällissotaa Suomeen 1990-luvun alussa. Merkonomi- ja lähihoitajaopintojen kautta hän löysi kutsumusammattinsa nuorisotyössä, ja on jo yli 20 vuoden ajan auttanut syrjäytymisvaarassa olevia maahanmuuttajanuoria pääkaupunkiseudulla. Paluu synnyinmaahan oli hänen urallaan käänteentekevä matka.

Blog
Pitkähiuksinen nainen katsoo kameraan ulkona
”Unohdamme, että päihderiippuvainenkin on ollut joskus lapsi”

Senja Peltola alkoi lukea viestinnän pääsykokeisiin, mutta päätyi lopulta sosiologian ja kriminologian opintojen kautta päihde- ja riippuvuustyöhön. ”Minua on aina kiinnostanut ihmisen elämänkulku; miksi rikollisuus ja päihteet ovat yhdelle vain osa nuoruutta, mutta toisella vaikeudet ja haasteet jatkuvat läpi elämän.”

Blog
A-klinikkasäätiön asiantuntija Mikko Lemettilän potrettikuva
”Antidopingtyössä voima on kohtaamisissa – tutkimustieto taklaa harhaluulot”

Fysioterapeutti, farmasian ammattilainen, antidopingasiantuntija. Mikko Lemettilän urapolku ei ole perinteisin, mutta hänen työnsä ytimenä on aina ollut tutkittu tieto. ”Vähennämme kuntodopingin haittoja ja stigmaa tutkimuksella ja inhimillisillä kohtaamisilla.”

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon