Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

26.09.2024 | Tiedote

A niin kuin addiktio -podcastin uusi kausi: vahva kannanotto päihdepolitiikkaan

A-klinikkasäätiön A niin kuin Addiktio -podcast-sarjan tunnus, jossa vihreällä pohjalla podcastin nimi ja piirroskuva toimittaja Asta Lepästä

A-klinikkasäätiön A niin kuin addiktio -podcastsarjan toinen kausi pureutuu ajankohtaisiin päihdepolitiikan kysymyksiin. Kaudella käsitellään alkoholisääntelyn vaikutuksia lapsiin, valvottujen käyttöhuoneiden roolia nuorten huumekuolemien ehkäisyssä sekä psykedeelejä riippuvuushoitona. Keskusteluissa mukana alan asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat.

Millaista on kymmenientuhansien, päihderiippuvaisissa perheissä kasvavien lasten elämä, kun alkoholinkäyttö siirtyy nykypolitiikan myötä entistä enemmän koteihin? Hoidetaanko alkoholin saatavuuden kasvamisen vaikutuksia lopulta jo muutenkin kovilla olevissa sote-palveluissa?

Muun muassa tästä keskustelevat toimittaja Asta Leppä, A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki sekä päihdekodissa kasvanut europarlamentaarikko Maria Ohisalo A niin kuin addiktio -podcastsarjan toisella kaudella.

Uudella kaudella tavataan jälleen niin asiantuntijoita kuin kokemusasiantuntijoitakin. Ensimmäisessä jaksossa 26-vuotias päihdekuntoutuja Veera-Katariina pohtii yhdessä A-klinikkasäätiön Kohtaavan työn yksikön päällikkö Annuska Dal Mason kanssa sitä, miten nuorten huumekuolemat voitaisiin välttää.

Päihdetutkija Aleksi Hupli sekä A-klinikkasäätiön tutkimus- ja kehitysjohtaja Jukka Koskelo puolestaan keskustelevat siitä, olisiko psykedeeleistä apua riippuvuussairauksien hoidossa.

”Addiktio on sairaus, joka koskettaa meitä kaikkia, suoraan tai välillisesti. Siksi päihdepolitiikan on oltava inhimillistä, asettaen ihmisarvon keskiöön ja tukien jokaisen mahdollisuutta toipumiseen. Tämä ajatus on olennainen myös podcast-sarjamme toisella kaudella. Hoitamattomat riippuvuudet eivät vain vahingoita yksilöä, vaan jättävät jälkensä koko yhteiskuntaan,” sanoo A-klinikkasäätiön viestintäjohtaja Tarja Virolainen.

A niin kuin addiktio –sarjan ensimmäisellä kaudella pureuduttiin riippuvuuksien eri muotohin: muun muassa päijhteisiin, rahapelaamiseen ja pakonomaiseen treenaamiseen. Helsingin Sanomat arvioi podcastin ensimmäisen kauden erinomaiseksi kokemusasiantuntijoiden ja asiantuntijoiden vuoropuheluksi: “Podcastin vahvuudeksi on mainittava sekin, että erilaiset omaan kehoon liittyvät addiktiot on nostettu perinteisten päihde- ja peliriippuvuuksien rinnalle” (HS 2.12.2023)

A niin kuin addiktio -sarjan uudet jaksot

1. “Mut elvytettiin ensimmäisen kerran 22-vuotiaana ja voisin olla numero tilastoissa”

26-vuotias päihdekuntoutuja, helsinkiläinen Veera-Katariina sekä A-klinikkasäätiön Kohtaavan työn yksikön päällikkö Annuska Dal Maso keskustelevat siitä, miten nuorten huumekuolemat voitaisiin välttää. Voisiko niitä ehkäistä valvotuilla käyttöhuoneilla? Onko olemassa hallittua “viihdekäyttöä”?

2. “Lapsen pettymys on kova, kun luvatut asiat eivät toteudu juomisen takia”

Isän ja isoisän juomisesta lapsena kärsinyt europarlamentaarikko Maria Ohisalo sekä A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki keskustelevat siitä, miten alkoholisääntelyn uudistuksissa on kokonaan unohdettu yksi ryhmä: lapset.

3. “Kiristyvä kilpailu voi saada ihmiset turvautumaan aivodoping-aineisiin”

Päihdetutkija, yhteiskuntatieteen tohtori Aleksi Hupli sekä A-klinikkasäätiön tutkimus- ja kehitysjohtaja Jukka Koskelo keskustelevat aivodopingista ja niin sanotuista tajusteista tai tehoisteista: voisiko psykedeeleistä olla apua riippuvuussairauksien hoidossa?

Kuuntele A niin kuin addiktio -podcast Spotifysta sekä kaikilta yleisimmiltä alustoilta.

Tutustu ensimmäisen tuotantokauden jaksoihin

Blog
A niin kuin addiktio -podcast: ”Addiktioon paetaan joskus traumaa, joskus ahtaalle ajavaa arkea”

Kirjailija Ville Verkkapuro ja A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki pohtivat, mistä addiktiot syntyvät. Mikä suojasi Villeä itseään sairastumasta päihderiippuvuuteen? Nykyajan koventuneet vaatimukset ruokkivat riippuvuuskäyttäytymistä. Mutta milloin on kyse addiktiosta eikä eskapismista?

Blog
A niin kuin addiktio -podcast: “Edes kova kipu ei pysäyttänyt treenaamistani”

Entinen potkunyrkkeilyn maailmanmestari, personal trainer Elmeri Rantalainen ja A-klinikkasäätiön tutkimus- ja kehitysyksikön päällikkö Jukka Koskelo miettivät, mistä löytää kehotyytyväisyyttä ulkonäkökeskeisessä maailmassa.

Blog
A niin kuin addiktio -podcast: “Riippuvuussairaan läheisellä on oikeus tunteisiinsa ja niistä puhumiseen”

Addiktio sairastuttaa usein myös siitä kärsivän läheiset. Miksi apua ei kuitenkaan aina haeta, vaikka palveluita on läheisille tarjolla, pohtivat alkoholismin varjossa kasvanut Aleksandra sekä A-klinikkasäätiön tutkija Janne Takala.

Blog
A niin kuin addiktio -podcast: “Peliriippuvuuteen liittyy häpeää sekä riippuvuudesta että raha-asioiden sotkemisesta”

Timpuri, vertaisohjaaja Jouko Vidgren ja A-klinikkasäätiön tutkija Emmi Kauppila miettivät, miten vastustaa uhkapelaamisen kutsua koko ajan pelillistyvässä maailmassa. Viattoman tuntuiset marketin hedelmäpelit veivät Joukon syvälle riippuvuuteen, ja vasta läheisen pysäyttävät sanat saivat hänet hakemaan apua. Netissä rahapeliriippuvaiselle avautuu maailma, jossa pelaaminen on entistä helpompaa.

Blog
A niin kuin addiktio -podcast: “Kun en saanut apua ongelmiini, ajattelin luoneeni ne vain itse”

Sote-palveluissa pitäisi aina kysyä alkoholin ja päihteiden käytöstä, ajattelevat somevaikuttaja Hanna Tikander sekä A-klinikkasäätiön kehittämispäällikkö Tiina Saarinen.

Lisätietoja

Tarja Virolainen

viestintäjohtaja

0504435116

Sähköposti

Anna arvio sisällöstä

Hidden
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon