Yhteispelillä!-hanke auttaa rahapeliogelmaisia ja heidän läheisiään

Rahapelaaminen voi aiheuttaa talouteen, ihmissuhteisiin ja terveyteen liittyviä ongelmia. Yhteispelillä!-hankkeen tavoitteena on kehittää, jalkauttaa sekä vakiinnuttaa rahapelihaittojen ehkäisyn ja matalan kynnyksen tuen hyviä käytäntöjä, kuten vertaistukiryhmiä.

 

Image

A-klinikkasäätiön koordinoima Yhteispelillä!-hanke pyrkii lisäämään ammattilaisten tietoisuutta rahapelaamisesta sekä käynnistämään tukipalveluita pelaajille ja heidän läheisilleen.

”Lisäksi koulutamme rahapelaajia ja heidän läheisiään kohtaavia ammattilaisia rahapelaamisen puheeksi ottamiseen, tunnistamiseen ja lyhytneuvontaan”, tiivistää hankkeen Espoon alueella työskentelevä projektikordinaattori Johanna Vakkuri.

Yhteispelillä!-hankkeen pilottialueet ovat Espoon kaupunki ja Kymenlaakso. Hankekumppaneita ovat Ehyt ry, Sosped-säätiön Pelirajat’on, Sininauhaliiton Tiltti ja Sovatek-säätiön Pelituki sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Riskipelaamisen ja rahapeliongelman varhainen tunnistaminen on tärkeää.

Mitä aikaisemmin riskipelaaminen tai rahapeliongelma huomataan, sitä vähäisemmäksi haitat jäävät ja pelaaja saa avun ongelmasta toipumiseen.

Hankkeen teettämän tuoreen kyselykartoituksen (Taloustutkimus 2020) mukaan 57 prosenttia espoolaisista pelaa viikoittain jotakin rahapeliä. Vastaajista 30 prosenttia ilmoitti olevansa ongelmallisesti pelaava tai hänen läheisensä. Omaan tai läheisen ongelmapelaamiseen oli haettu apua heikosti.

Yhdeksän vastaajaa kymmenestä sanoi, ettei apua ollut haettu lainkaan. Avun tarpeiksi pelaajat nimesivät yleisimmin kasvokkain ammattilaisen kanssa tapahtuvat neuvonta- ja avohoitopalvelut. Selvitys julkaistaan kokonaisuudessaan alkusyksyllä 2020. Vastaajia selvityksessä on kaikkiaan 349.

Valtakunnallinen Peluuri tarjoaa apua rahapeliongelmiin verkossa ja puhelimitse.

Tällä hetkellä Espoossa saa apua rahapeliongelmiin mielenterveys- ja päihdepalveluista. Apua tarjotaan myös valtakunnallisen Peluurin puhelin- ja verkkopalveluissa sekä Helsingissä Peliklinikalla sijaitsevalla tieto- ja tukipiste Tiltissä. Ensi syksystä alkaen espoolaiset voivat hakea Peliklinikalta myös avohoitoa. Vertaistukiryhmistä Espoossa toimii Nimettömät Pelurit (GA-ryhmä) sekä Sosped-säätiön Pelirajat’on-vertaistukiryhmä

Espoon mielenterveys- ja päihdepalveluiden ajanvaraus ja neuvonta arkisin klo 8-16, 09 8163 1300. www.espoo.fi/mielenterveys

Lisätietoja:
Johanna Vakkuri, projektikoordinaattori, Yhteispelillä!-hanke, 050 534 3589, [email protected] 

Hanke sosiaalisessa mediassa:  

 

Muokattu viimeksi 15.02.2021.

Tiimi-lehti

Tilaa Tiimi-lehti kotiin tai työpaikalle!

Auta meitä saamaan päihdetyölle mahdollisimman paljon näkyvyyttä. Tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat painetun lehden suoraan kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa.

Ovatko osoite- tai laskutustietosi muuttuneet? Päivitä tietosi tästä

Tilaa Tiimi-lehti