Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

21.09.2020 | Yleinen

Tarja Virolainen

Varjomaailman luottoaikuinen

Varjomaailma on hieno väylä päästä keskustelemaan nuorten kanssa, joita kuormittaa läheisen aikuisen alkoholinkäyttö, sanoo Jenni Niemelä. Hän juttelee nuorten kanssa Varjomaailman yksilöchatissa ja ohjaa suljettuja nettiryhmiä.

”Työskentelen A-klinikkasäätiön Lasisen lapsuuden nuorten palvelu Varjomaailmassa. Juttelen nuorten kanssa yksilöchatissa ja ohjaan suljettuja nettiryhmiä. Varjomaailmassa nuorilla on mahdollisuus pohtia läheisen aikuisen alkoholinkäyttöön liittyviä kysymyksiä ja huolia luotettavien aikuisten kanssa. 

Varjomaailmassa kohdataan 12–24-vuotiaita nuoria. Toiminta on anonyymia. Nuoret tulevat chattiin ja ryhmiin nimimerkillä.

Chatissa tavallisesti kysyn nuorelta, miten hän haluaa ajan käyttää.

Nuori ei hevin tuo esiin perheessään olevaa itseä häiritsevää ja huolta tuottavaa alkoholinkäyttöä. Siitä ei helposti puhuta esimerkiksi koulukuraattorille. Syynä on häpeä, pelko lastensuojelusta tai se, että kotona on kielletty puhumasta asiasta. Varjomaailma on hieno väylä päästä keskustelemaan näiden nuorten kanssa.

Chatissa tavallisesti kysyn nuorelta, miten hän haluaa ajan käyttää. Puheenaiheena voi olla mikä vain, vanhemman alkoholinkäytön lisäksi esimerkiksi oma ahdistus, muut mielenterveyteen liittyvät huolet, koulupulmat tai kaverisuhteet. Vähän vanhemmat nuoret saattavat haluta puhua hankaluuksista seurustelusuhteessa. Mielessä voi pyöriä kysymys oman taustan linkittymisestä niihin.

Monelle Varjomaailman nuorelle yhteistä on pärjäämisen korostaminen.

Varjomaailman nuoret ovat monenlaisia. Yhteistä monelle on pärjäämisen korostaminen. He ovat usein ulkoisesti reippaita ja suorittavia. He osaavat hoitaa aikuisten asioita veroilmoituksesta lähtien. 

Omia ongelmia ja tarpeita ei pidetä niin tärkeinä. Itsensä vähättelyä on aika paljon, ja kotonakin on ehkä koettu mitätöintiä. He pystyvät lukemaan hyvin toisten tunteita ja asettumaan toisen asemaan.

Haluan viestittää, että nuorellakin on oikeus voida hyvin.

Toivon, että nuori saisi chatista sen kokemuksen, että hän ja hänen asiansa ovat tärkeitä ja että chattiaika on vain häntä varten. Haluan viestittää, että nuorellakin on oikeus voida hyvin. Aina ei tarvitse jaksaa, pärjätä ja osata. 

Yksilöchat toimii ajanvarauksella, mutta nuoria tulee chattiin myös ajanvarauksen ulkopuolelta. Muistan erään yläkouluikäisen nuoren, joka tuli chattiin viime joulun edellä. Sillä hetkellä ei ollut ajanvarausta, joten alettiin jutella. Kysyin hänen joulusuunnitelmistaan. Hän sanoi, että vanhemmat juovat ja lahjoja ostetaan vain pikkulapsille. Jouluruokaakaan ei aina ole. Silloin sydäntä särki. Lomat saattavat olla näille nuorille hyvin kuormittavia. Ehdin jutella hänen kanssaan toisenkin kerran vielä ennen joulua.

Nuoret on mun juttu.

Olen koulutukseltani psykiatrinen sairaanhoitaja ja työskentelen nuorisopsykiatrian poliklinikalla.  Työkokemusta on myös nuorisopsykiatrian sairaalaosastoilta ja lastensuojelusta. Nuoret on mun juttu. 

Oma työ on hoitoketjun loppupäässä. Varjomaailmassa kiinnostuin siitä, miten pääsisi vaikuttamaan matalalla kynnyksellä nuorten tilanteeseen, kun se ei ole vielä ehkä kovin vakava. Tarvittaessa kannustan ja tuen nuorta hakeutumaan kasvokkain tapahtuvaan hoitoon, vaikka koulukuraattorille. Minusta työ Varjomaailmassa on todella kiinnostavaa. Se myös antaa laajemman näkökulman nuorten elämään kuin mitä saan arkityöstäni.” 

Varjomaailma auttaa nuoria yksilö- ja ryhmächatissa, suljetuissa nettiryhmissä ja nettineuvonnassa.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon
Lue lisää