29.10.2024 | Addiktioiden asiantuntija
Tarja Virolainen
”Antidopingtyössä voima on kohtaamisissa – tutkimustieto taklaa harhaluulot”
Fysioterapeutti, farmasian ammattilainen, antidopingasiantuntija. Mikko Lemettilän urapolku ei ole perinteisin, mutta hänen työnsä ytimenä on aina ollut tutkittu tieto. ”Vähennämme kuntodopingin haittoja ja stigmaa tutkimuksella ja inhimillisillä kohtaamisilla.”
Työskentelen asiantuntijana A-klinikkasäätiön Dopinglinkin Puhtaan liikunnan puolesta -toiminnassa. Opinto- ja urapolkuni ei ole ollut suunnitelmallisin, mutta nykyisessä työssäni asiat ovat loksahtaneet paikoilleen. Antidopingtyössä pystyn hyödyntämään laajasti sekä fysioterapian että farmasian koulutustani.
Urheilu ja liikunta ovat aina kiehtoneet minua, minkä myötä myös kiinnostuin ihmiskehon toiminnasta ja kestokyvystä. Fysioterapiassa tutkin, kuinka liikunta ja ravitsemus vaikuttavat terveyteemme, ja farmasiassa puolestaan pohdin lääkkeiden roolia tässä yhtälössä. Työ Dopinglinkissä on avannut minulle aivan uuden näkökulman liikkumiseen ja lääkkeisiin. Olin urallani selvittänyt, miten eri lääkeaineilla voidaan hoitaa sairautta. En ollut koskaan aiemmin perehtynyt millaisia muita motiiveja lääkkeiden käytölle voikaan olla.
Julkisessa keskustelussa doping liitetään usein kilpaurheiluun. Dopingaineiden käyttö on kuitenkin laajempi ja monitasoisempi ilmiö. Kuntodopingissa lääkeaineiden, kuten testosteronin, anabolisten steroidien ja kasvuhormonien, avulla halutaan muokata ulkonäköä, kehittää voimaa, lisätä itsevarmuutta ja parantaa suorituskykyä. Dopingaineita saatetaan käyttää myös kognition parantamiseen, jotta ihminen pystyisi toimimaan tehokkaammin opiskelu- ja työelämässä.
Messukohtaaminen muutti nuoren ajattelua dopingin haitoista
Teemme antidopingtutkimusta ja kerromme myös kansainvälisistä tutkimustuloksista Dopinglinkissä, joka on Suomen ainoa kuntodopingista tietoa jakava palvelu. Tarjoamme esimerkiksi anonyymiä terveysneuvontaa kuntodopingin käyttäjille ja heidän läheisilleen.
Kuntodopingissa aineiden käytöstä ja niiden vaikutuksista jaetaan usein tietoa käyttäjäryhmän sisällä. Kokemustiedossa saattaa jäädä huomiotta, että se ei ole verrattavissa tutkittuun tietoon. Esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluissa voi korostua dopingaineiden nopeat hyödyt, mutta harva kertoo aineiden pitkäkestoisista haitoista.
Haluamme taklata kuntodopingiin liittyviä harhaluuloja ja varmistaa, että aiheesta on tarjolla puolueetonta tutkittua tietoa, joka on myös helposti ymmärrettävässä muodossa. Anonyymi terveysneuvontapalvelumme madaltaa kynnystä kysyä kuntodopingista, mutta jalkaudumme myös messuille, kuntokeskuksiin ja kouluihin puhumaan puhtaan liikunnan puolesta.
Taannoin fitness-tapahtuman messupisteellemme tuli nuori, joka halusi jutella Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläämme kanssa dopingaineiden käytöstä. Keskustelun aikana punnittiin muun muassa dopingaineista saatavia nopeita hyötyjä vastaan lyhyt- ja pitkäkestoisia haittoja sekä sosiaalisen median vaikutusta nuoren mieleen, mistä nuori oppi selvästi uutta. Mukana ollut äiti oli vilpittömän kiitollinen keskustelusta, ja nuorikin jäi pohtimaan asiaa uudelta kantilta.
Tässä tapauksessa oli hienoa huomata, että yhä useammin ihmiset uskaltavat lähestyä ja kysyä apua ja että läheisetkin ovat toisinaan tietoisia käytöstä tai käytön harkitsemisesta. Olen saanut myös yhteydenottoja, joissa vanhempi on löytänyt nuoren tavaroista anabolisia steroideja ja nuori on tästäkin huolimatta kieltänyt käytön. Se, että voimme tarjota ihmisille mahdollisuuden ymmärtää itse dopingaineiden haitat, on merkityksellistä. Ennaltaehkäisyn roolia ei voi korostaa liikaa – niin kasvokkain kuin anonyymistikin tapahtuvat kohtaamiset ovat arvokkaita.
Pitkänlinjan ammattilaisetkin kaipaavat tietoa dopingaineista
Ennakkoluulojen rikkominen on työssäni sekä haastavinta että palkitsevinta. Olen keskustellut steroidi- tai hormoniriippuvaisten ihmisten kanssa, joista osa on kertonut, että he ovat halunneet päästä eroon aineista, mutta eivät ole saaneet apua. Heidän riippuvuuttaan dopingaineisiin ei ole ymmärretty tai sitä ei ole osattu hoitaa. Dopingaineiden käyttöön voi liittyä aineriippuvuuden lisäksi toiminnallista riippuvuutta muun muassa syömis- ja kehonkuvahäiriöiden sekä pakonomaisen treenaamisen kautta.
Yksi työmme keskeinen osa on kouluttaa terveydenhuollon, liikunnan ja turvallisuuden ammattilaisia dopingilmiöstä, mikä vähentää stigmaa ja opastaa tarjoamaan oikeanlaista apua. Olen saanut rehellistä ja avointa palautetta, että koulutuksissa on tullut paljon uutta asiaa myös pitkänlinjan ammattilaisille, jotka kohtaavat dopingaineiden käyttäjiä hyvin erilaisissa yhteyksissä, kuten valmennuksessa, apteekissa, korvaushoidossa, katutyössä tai vankiloissa.
Liikunnasta iloa ja hyvinvointia ilman ulkonäköpaineita
Meidän tulisi työpaikoilla, kouluissa ja harrastuksissa kannustaa fyysiseen aktiivisuuteen, jossa keskitymme ulkonäön sijaan hyvinvointiin ja iloiseen tekemiseen. Urheiluharrastukset voivat tarjota kaikenikäisille turvallisen ympäristön, jossa voi haastaa itseään ja kehoaan harjoittelemalla vaikeita ja pelottavaltakin tuntuvia uusia asioita. Usein keho on vahvempi kuin mieli suostuu uskomaan. Urheilun kautta voi oppia myös vahvistamaan mielen resilienssiä pettymyksiä kohtaan.
Valmennan itse crosstrainingia, minkä parissa näen jatkuvasti tunteiden kirjon. Mikään ei voita sitä riemua, kun ihminen pitkäjänteisen harjoittelun tuloksena onnistuu suorituksessaan. Puhtaan liikunnan puolesta -toiminnassa tuomme esiin liikkumisen monipuolisia hyötyjä aina terveysvaikutuksista sosiaaliseen hyvinvointiin. Aktivoimme mukaan koko ajan lisää uusia liikuntatoimijoita, jotka haluavat sitoutua antidopingtyöhön ja ovat valmiita puhumaan terveyttä edistävän liikunnan puolesta – rakentamaan yhdessä kanssamme inhimillisempää yhteiskuntaa.
Mikko Lemettilä
- Työskennellyt vuodesta 2022 lähtien A-klinikkasäätiön Dopinglinkin Puhtaan liikunnan puolesta -toiminnassa asiantuntijana. Työskennellyt myös Dopinglinkissä kehittämissuunnittelijana ja Puhtaan liikunnan puolesta -lähettiläänä vuodesta 2018 eteenpäin.
- Mikko on valmistunut fysioterapeutiksi ja opiskellut myös liikuntalääketiedettä. Suorittaa tällä hetkellä kansainvälistä farmasian maisteriohjelmaa, jonka myötä hän valmistuu filosofian maisteriksi.
- Vapaa-ajallaan Mikko harrastaa kalliokiipeilyä, esteratajuoksua ja toimii crosstraining-ohjaajana. Liikkumisen syinä Mikolla korostuvat hauskuus, kilpailu itseään vastaan sekä mielen lujuuden haastaminen turvallisesti ja yhdessä tekemällä .
- Harrastukset ovat vieneet mukanaan aina Suomen kauniista luonnosta, USA:n Nevadan punertaville kallioille Red Rock Canyoniin sekä Nepalin Himalajan vuoriston lumihuipuille. Mikko unelmoi liikkuvansa joskus elämänsä aikana Argentiinan, Japanin, Skotlannin ja Uuden-Seelannin luonnossa.
Tykkää, jaa