Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

05.04.2022 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Tor-verkosta puuttuu edelleen suomenkielinen päihdekauppa – päihteet vaihtavat omistajaa muilla alustoilla 

Elämme Tor-verkon päihdekauppapaikkojen historiassa erikoista aikakautta. Edellisten postimyynti- ja keskustelufoorumisivustojen tilalle ei ole vielä ilmestynyt ainuttakaan suomenkielistä jatkajaa.

Päihteiden ostaminen Tor-verkosta on ollut Suomessa erityisen suosittua maailmanlaajuisesti vertailtuna. Vuodesta 2014 lähtien Tor-verkossa on ehtinyt operoida kolme suomenkielistä päihteiden postimyyntiin keskittynyttä laajemmin käytössä ollutta sivustoa. Kun yksi on lopettanut, seuraava on pian jatkanut toimintaa.

Tullin tietojen mukaan yksi näistä sivustoista, Silkkitie, teki viiden toimintavuotensa aikana 50 miljoonan euron liikevaihdon. Silkkitien palvelimelta Poliisin löytämien tilaajatietojen mukaan päihteitä ostivat niin opiskelevat, työssäkäyvät kuin jo eläköityneet aivan tavalliset Suomen kansalaiset.

Ensimmäinen keskustelufoorumityyppinen suomenkielinen päihdekauppasivusto ilmestyi Tor-verkkoon samoihin aikoihin ensimmäisen postimyyntisivuston kanssa. Niitäkin on ehtinyt toimia viisi vuodesta 2014 lähtien. Aktiivisin niistä keräsi useita tuhansia viestejä päivässä.

Harva palvelu Suomessa on vaikuttanut toimivan yhtä hyvin kuin laittomien päihteiden kauppa.

Pelkästään Helsingin kaupungin alueen myynti-ilmoitusosastolle lisättiin joka ikisenä päivänä vähintään 200 uutta päihteiden myynti-ilmoitusta. Lähes jokaisessa myynti-ilmoituksessa oli eri myyjä. Muiden suurien kaupunkien osastoille lisättiin myös useita kymmeniä tai yli sata uutta ilmoitusta päivässä.

Useat myyjät ilmoittivat tarjoavansa kotiinkuljetusta ja nopeimmat toimittivat tuotteen jopa puolessa tunnissa perille.

Harva palvelu Suomessa on vaikuttanut toimivan yhtä hyvin kuin laittomien päihteiden kauppa. Palvelu on auki seitsemänä päivänä viikossa, valikoima on laaja ja tuotteet toimitetaan kotiovellesi vuorokauden ajasta riippumatta joko jalan tai postin mukana heti seuraavana päivänä.

Postimyynti- ja keskustelufoorumisivustoille ei ole vielä ilmestynyt ainuttakaan suomenkielistä jatkajaa.

Elämme nyt Tor-verkon päihdekauppapaikkojen historiassa erikoista aikakautta. Edellisten postimyynti- ja keskustelufoorumisivustojen tilalle ei ole vielä ilmestynyt ainuttakaan suomenkielistä jatkajaa. Viimeisin postimyyntisivusto lopetti toimintansa vuoden 2021 lokakuussa ja keskustelufoorumi 2021 joulukuussa.

Päihdekauppa on siirtynyt nyt osittain ulkomaisille postimyyntisivustoille ja eräälle ulkomaiselle Tor-verkon sivustolle, jossa suomalaisilla on oma keskustelualueensa. Se kerää kuitenkin Helsingin alueella vaivaiset 30 myynti-ilmoitusta päivässä, mikä on huomattavasti pienempi luku aikaisempaan yli 200:aan verrattuna.

Varmaa on, että kauppa jatkuu. Päihteitä ostetaan ja myydään  Suomessa tälläkin hetkellä kymmenien tai satojen miljoonien eurojen vuosiliikevaihdolla.

Tor-verkon sivujen sulkeuduttua yhä useammat myyjät ja ostajat ovat siirtyneet tekemään kauppoja salatun yksityisviestisovelluksen Wickrin kaupunkikohtaisiin ryhmiin. Näihin ryhmiin ei pääse linkkiä painamalla, vaan jonkun ryhmässä olevan tai ylläpitäjän on lisättävä henkilö sinne henkilökohtaisesti. Sovelluksen asentaminen puhelimeen käy yhtä helposti kuin Whatsapin tai Telegramin. Ainoa ero on, että käyttäjätiliä ei yhdistetä puhelinnumeroon. Näin henkilöllisyys pysyy salassa ulkopuolisille.

Kun päihdekaupat ovat siirtyneet Tor-verkosta Wickriin, niitä on ollut hankalampaa seurata ryhmien hajautumisen vuoksi. Varmaa kuitenkin on, että kauppa jatkuu. Päihteitä ostetaan ja myydään meillä Suomessa tälläkin hetkellä kymmenien tai satojen miljoonien eurojen vuosiliikevaihdolla. Pelkästään amfetamiinimarkkinoiden on arvioitu vuonna 2014 olleen 70 miljoonan euron arvoiset. THL:n jätevesitutkimusten perusteella amfetamiinin käyttömäärät ovat nelinkertaistuneet vuosien 2014 ja 2020 välillä.

Päihdekauppaa ei näytä kiinnostavan se mitä me olemme siitä mieltä tai mitä lakikirjat siitä sanovat. Kaupankäynti säilyy, vaikka tavat sen tekemiseen muuttuvat.

Lue lisää