07.11.2024 | Tapahtumat
Tarja Virolainen
Alfa-PVP:n käyttö tuo uusia huumeriskejä
”Suomalainen huumeiden käyttökulttuuri on muuttumassa yhä enemmän eurooppalaiseen suuntaan, mikä vaatii täysin uudenlaisten apumuotojen kehittämistä”, kirjoittaa vierasblogissaan A-klinikan lääketieteellinen johtaja Ulriika Sundell. Hän esiintyy Riippuvuudet NYT -seminaarissamme 4.12.
Suomessa huumausaineiden käyttökulttuuri on muutoksessa, ja yksi merkittävimmistä viimeaikaisista ilmiöistä on synteettisen katinonin Alfa PVP:n, eli ”peukun” käytön yleistyminen etenkin polttamalla. Tämä heijastelee laajempaa eurooppalaista trendiä, jossa synteettiset huumeet ja muut kuin suonensisäisen huumekäytön muodot, kuten polttaminen, on yleistä.
THL:n teķemät jätevesitutkimukset osoittavat, että stimulantteja (amfetamiini, metamfetamiini, kokaiini, ekstaasi) käytetään Suomessa jo nyt laajasti, ja niiden käyttö on vakiintunut erityisesti pääkaupunkiseudulla. Kokaiinin ja ekstaasin käyttö on edelleen selvästi viikonloppuihin ja myös tiettyihin tapahtumiin painottuvaa, kun taas amfetamiinia ja metamfetamiinia käytetään tasaisesti läpi viikon ja vuoden.
Huumekäytön lisääntyessä ja yleistyessä myös käyttäjäkunta on laajentunut ja käsittää jo kaikki yhteiskuntaluokat ja ikäluokat alaikäisistä eläkeläisiin. Tämän myötä myös huumeiden käyttöön liittyvät riskit ovat moninaistumassa ja koskettavat laajasti koko yhteiskuntaamme.
Tule kuulemaan ajankohtaisia puheenvuoroja riippuvuuksista
Kynnys kokeilla ja käyttää huumausaineita on matalampi suun kautta otettavien, nenään nuuskaamalla tai poltettavien huumeiden kohdalla. Vaikka suonensisäisen huumekäytön aiheuttamilta pistopaikkainfektioilta ja veriteitse leviäviltä tartuntataudeilta, kuten B- ja C-hepatiiteilta ja HIV:ltä näin vältytäänkin, liittyy käyttöön silti muita vakavia terveydellisiä riskejä.
Huumeiden polttamiskäytön yhteydessä esiintyy eriasteisia ja jopa hyvin vakavia ylähengitysteiden ja keuhkojen rakenteellisia muutoksia, toiminnallisia häiriöitä, vaurioita ja infektioita. Tämän tyyppiset löydökset ovat huumeita käyttävillä hyvin yleisiä Euroopassa Suomea ja muutamaa muuta Pohjoismaata lukuun ottamatta.
Myös poliisin tuoreimmat rattijuopumustilastot vuodelta 2023 osoittavat huolestuttavaa kehitystä Alfa-PVP:n käytössä. Huumerateissa, joissa Alfa-PVP on ollut osallisena, on havaittu merkittävä kasvu edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2022 tapauksia oli 370 ja vuonna 2023 jo yhteensä 641 eli lähes kaksinkertainen määrä edeltäneeseen vuoteen verrattuna.
Miksi Alfa-PVP:n polttaminen on yleistynyt?
Yksiselitteistä vastausta Alfa-PVP:n suosion kasvuun ei ole tarjolla, sillä taustalla on monen tekijän summa. Alfa-PVP:n polttaminen tarjoaa ensinnäkin nopean ja voimakkaan vaikutuksen käyttäjälleen, minkä takia se on etenkin monelle riippuvuussairauden kanssa jo pidempään kamppailleelle henkilölle houkutteleva ja samalla herkästi voimakasta riippuvuutta aiheuttava päihdevaihtoehto.
Alfa-PVP:n käyttö aiheuttaa usein voimakkaita ja moninaisia vaikutuksia käyttäjän kehossa ja mielessä. Stimulanttina se estää välittäjäaine dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinottoa keskushermostossa, mikä johtaa lisääntyneeseen vireystilaan, energisyyteen ja euforian tunteeseen. Näiden vaikutusten seurauksena ainetta käyttävät ihmiset kokevat usein lyhytkestoisen hyvänolontunteen, jota seuraa kuitenkin pian epämukavat ja vaaralliset ei-toivotut vaikutukset, kuten levottomuus, pakkoliikkeet, ahdistuneisuus, aggressiivisuus, pelkotilat ja erinäiset psykoottiset oireet.
Lisäksi Alfa-PVP:n käyttö voi johtaa moniin fysiologisiin muutoksiin kehossa, kuten sydämen sykkeen ja verenpaineen nousuun, unettomuuteen, ruokahaluttomuuteen, laihtumiseen ja aliravitsemukseen, veren hyytymisjärjestelmän toimintahäiriöihin ja lihasvaurioihin. Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa usein moninaisia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia, jotka voivat jäädä pysyviksi, vaikka käyttö loppuisikin.
Huumeidenkäyttökulttuuri on muuttumassa
Suomi on ollut pitkään yksi niistä harvoista maista, joissa huumeiden käyttö on ollut vahvasti sidoksissa suonensisäiseen pistoskäyttöön. Tilastojen valossa olemmekin Euroopan kärkimaita, kun tarkastellaan huumeiden pistoskäyttöä väkilukuun suhteutettuna.
Suomessa on kehitetty kattavia haittoja vähentäviä matalan kynnyksen palveluita, kuten neulanvaihtopisteitä, jotka ovat välttämättömiä huumeita käyttävien ihmisten ja muun ympäristön terveyden suojelemiseksi.
Nyt, kun polttamiskäyttö on yleistymässä, tarvitsemme uudenlaisia keinoja vastata tähän muutokseen ja myös huumekäytön havaitsemiseen. Polttamiseen liittyvät riskit, kuten keuhkojen sairaudet ja infektiot, tuovat mukanaan haasteita, jotka terveydenhuollon ammattilaisten on otettava jatkossa huomioon nykyistä paremmin. Myös huumeiden käytön havaitseminen vaikeutuu, kun perinteisiä pistojälkiä tarkastelemalla ei enää voida tehdä luotettavaa arviota huumekäytöstä ja sen vakavuudesta.
Polttamisen yhteydessä on myös mahdollista, että ulkopuoliset henkilöt ja lemmikit, pahimmassa tapauksessa alaikäiset lapset, voivat tietämättään ja tahtomattaan altistua hyvin vaarallisillekin huumeille.
Huumekäyttökulttuurin nykyinen kehityssuunta edellyttää uudenlaista lähestymistapaa myös matalan kynnyksen palveluissa, jotta niissä voidaan jatkossakin tarjota tehokasta tukea ja vähentää kaikenlaisen päihdekäytön, myös polttamiskäytön aiheuttamia haittoja.
04.12.2024 – 04.12.2024
Riippuvuudet NYT 2024
Lähteet
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Jätevesitutkimus
- European Drug Report 2024, European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction
- Poliisin liikennejuopumustilastot 2023, Keskusrikospoliisi
- Poliisin liikennejuopumustilastot 2022, Keskusrikospoliisi
Tykkää, jaa