Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

09.09.2022 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Ravintolisien kanssa kannattaa olla hereillä – harhaanjohtavia väitteitä näkee valvonnasta huolimatta 

Salilla tulee mieleen hakea treeniin lisätehoa ravintolisistä. Monenlaisia aineita markkinoidaan, mutta todellisia terveysväitteitä voi kuitenkin liittää lähinnä perinteisiin lisäravinteisiin, kuten hiilihydraatteihin, proteiineihin ja vitamiineihin. 

Salivarusteet on hankittu, dieetti päällä ja mieleen hiipii ajatus tehostaa harjoittelua lisäravinteilla. Kuulostaako tutulta? 

Markettien hyllyjen notkuessa erilaisia purkkeja ja purnukoita, tavallisen harrastajan on vaikea tunnistaa, mikä on tarpeellista ja mikä ei. Tarjonta vaihtelee hyödyttömästä hyödylliseen. Etenkin ulkomailta tilattaessa voi joukossa olla myös vaarallista tavaraa. Ravintolisät voivat pahimmillaan sisältää epäpuhtauksia tai laittomia aineita, joita ei ole ilmoitettu tuoteselosteessa.  

Mikäli se on liian hyvää ollakseen totta, se ei yleensä ole totta.

Ravintolisiä myös markkinoidaan harhaanjohtavasti usein erilaisilla terveysväittämillä. Lupauksia on niin paljon, ettei asiaan perehtynytkään enää pysy mukana. Tunnustan itsekin välillä nappaavani hyllystä mukaan juoman, joka edistää hiusten hyvinvointia. 

Parilla perusohjeella pääsee hyvin eteenpäin: suosi tunnettuja valmistajia ja jätä yliampuvat mainostekstit omaan arvoonsa!

Tällä hetkellä trendinä ovat muun muassa aminohappojuomat. Niitä mainostetaan monenlaisilla terveysväitteillä, kuten lihasten kasvattajina tai palautumisen edistäjinä. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on kuitenkin hylännyt väitteet tieteellisen näytön puutteen vuoksi. 

Todellisia terveysväitteitä voi kuitenkin liittää lähinnä perinteisiin lisäravinteisiin, kuten hiilihydraatteihin, proteiineihin ja vitamiineihin. Ruokavalion monipuolistaminen tai vaikkapa riittävä D-vitamiinin saanti ei välttämättä aina onnistu ilman ravintolisiä. 

Parilla perusohjeella pääsee kuitenkin jo hyvin eteenpäin: suosi tunnettuja valmistajia ja jätä yliampuvat mainostekstit omaan arvoonsa!

Dopinglinkki toimii Suomessa kuntoilun antidopingtyön asiantuntijana. Löydät sivuiltamme tietoa myös lisäravinteista

Lue lisää