Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

06.03.2025 | Oppimassa addiktioista

Tarja Virolainen

”A-klinikkasäätiössä työskennellään täydellä sydämellä”

”Työharjoitteluni ei ollut vain mahdollisuus tutustua järjestötyöhön ja addiktioihin – se oli matka syvempään ymmärrykseen siitä, miksi tätä työtä tehdään ja miten sillä voidaan vaikuttaa”, kirjoittaa A-klinikkasäätiön Dopinglinkin harjoittelijana toiminut Essi Sundell.

Maisterivaiheen liikunta- ja urheilulääketieteen opiskelijana Itä-Suomen yliopistosta pääsin viettämään kaksi kuukautta A-klinikkasäätiön Dopinglinkissä. Syvennyin kuntodopingin ilmiöihin, järjestötyön arkeen ja tieteellisen tiedon popularisointiin. Kokemus ei vain laajentanut ymmärrystäni riippuvuuksista, vaan se muutti tapaani ajatella niistä.

Kuntodopingin moniulotteisuus yllätti

A-klinikkasäätiö oli minulle jo ennestään tuttu opiskelijayhteyksien ja aiempien yhteistyöprojektien kautta. Halusin harjoittelupaikan, jossa voisin soveltaa akateemista osaamistani käytännössä ja ymmärtää paremmin järjestötyön dynamiikkaa.

”Aiemmat kohtaamiseni olivat jättäneet lämpimän ja rennon mielikuvan, joten päätin kysyä harjoittelumahdollisuutta. Onneksi kysyin – kokemus on ollut yksi opiskeluaikani antoisimmista!”

Ennen harjoittelua doping toi mieleeni lähinnä kilpaurheilun käryt ja kehonrakennuksen. Dopinglinkissä opin, että ilmiö on paljon laajempi.

Olin yllättynyt siitä, kuinka monin eri tavoin ihmiset käyttävät dopingaineita. Kyse ei ole pelkästään lihasten kasvattamisesta – taustalla voi olla esimerkiksi tarve parantaa keskittymiskykyä, jaksamista tai ulkonäköön liittyvää itsetuntoa.

Harjoitteluni aikana tuotin sosiaalisen median sisältöjä, tietopaketteja dopingaineista ja tutkimustiivistelmiä, joiden avulla tieteellinen tieto tehtiin helpommin ymmärrettäväksi laajalle yleisölle.

Opin, miten tieteellisen tekstin tiivistäminen vaatii kriittistä ajattelua ja kykyä erottaa olennaisin tieto. Oli palkitsevaa nähdä, kuinka akateeminen tutkimus voi tulla lähemmäs ihmisten arkea, kun se esitetään ymmärrettävässä muodossa.

Järjestötyö on vaikuttamista ja yhteisöllisyyttä

Harjoitteluni ei rajoittunut pelkästään kirjoitustehtäviin. Pääsin osallistumaan yhteistyöverkoston tapaamisiin, kuntodoping-koulutuksiin ja fitnesslajien harjoituskisoihin, joissa Dopinglinkki oli mukana näytteilleasettajana.

Halusin harjoittelulta monipuolisuutta ja sitä todella sain. Eri tapahtumissa mukana oleminen antoi konkreettisen kuvan siitä, miten järjestöt verkostoituvat ja vaikuttavat yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Myös Säätiön työyhteisö teki minuun vaikutuksen jo ensimmäisestä päivästä lähtien.

Minut otettiin vastaan avoimesti ja arvostavasti. Keskusteluissa ei ollut hierarkiaa – kaikilla oli mahdollisuus tuoda ajatuksiaan esiin ja tulla kuulluksi. Täällä työtä todella tehdään täydellä sydämellä.

Riippuvuuksien ymmärtäminen syveni päivä päivältä

Vaikka harjoitteluni keskittyi kuntodopingiin, sain tutustua myös muihin A-klinikkasäätiön hankkeisiin. Tämä avarsi käsitystäni riippuvuuksista ja niiden yhteiskunnallisista ulottuvuuksista.

Opin, kuinka moniuloitteinen ja inhimillinen ilmiö riippuvuus on. Keskustelin aiheesta myös perheeni ja ystävieni kanssa, ja huomasimme yhdessä, miten paljon riippuvuuksiin liittyvät asenteet ja tieto ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä – ja kuinka paljon työtä on vielä tehtävänä stigmojen purkamiseksi.

Ainutlaatuinen oppimiskokemus, jota suosittelen lämpimästi

Jos olet kiinnostunut addiktioista, järjestötyöstä tai tieteellisen tiedon viestimisestä, A-klinikkasäätiö on erinomainen paikka oppia ja kehittyä.

Harjoittelu ei ollut vain oppimiskokemus – se oli mahdollisuus osallistua, vaikuttaa ja nähdä konkreettisesti, miten tutkimus, viestintä ja yhteiskunnallinen työ nivoutuvat yhteen. Ja mikä tärkeintä – täällä ihmisiin suhtaudutaan aidosti ja empaattisesti.

Tutustu addiktioiden asiantuntijoihin

Blog
A-klinikkasäätiön asiantuntija Mikko Lemettilän potrettikuva
”Antidopingtyössä voima on kohtaamisissa – tutkimustieto taklaa harhaluulot”

Fysioterapeutti, farmasian ammattilainen, antidopingasiantuntija. Mikko Lemettilän urapolku ei ole perinteisin, mutta hänen työnsä ytimenä on aina ollut tutkittu tieto. ”Vähennämme kuntodopingin haittoja ja stigmaa tutkimuksella ja inhimillisillä kohtaamisilla.”

Blog
A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan asiantuntija Anna-Sofia Lehdon potrettikuva ulkona
”Hädän keskellä rinnalla kulkeminen on ratkaisuja merkittävämpää”

Lasinen lapsuus -toimintamme asiantuntija Anna-Sofia Lehto on aina tuntenut vahvaa kutsumusta lasten ja nuorten auttamiseen.

Blog
Pitkähiuksinen nainen katsoo kameraan ulkona
”Unohdamme, että päihderiippuvainenkin on ollut joskus lapsi”

Senja Peltola alkoi lukea viestinnän pääsykokeisiin, mutta päätyi lopulta sosiologian ja kriminologian opintojen kautta päihde- ja riippuvuustyöhön. ”Minua on aina kiinnostanut ihmisen elämänkulku; miksi rikollisuus ja päihteet ovat yhdelle vain osa nuoruutta, mutta toisella vaikeudet ja haasteet jatkuvat läpi elämän.”

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon