Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

17.08.2021 | Yleinen

Tarja Virolainen

Oman alkoholinkäytön kriittinen tarkastelu kiinnostaa

Päihdelinkin Uusi alku -verkkokurssin on tilannut omaan sähköpostiinsa ensimmäisen puolen vuoden aikana runsaat 1 200 henkilöä.

Uusi alku on maksuton verkkokurssi ihmisille, jotka haluavat muutosta alkoholinkäyttöönsä. Päihdelinkin kurssi tarjoaa tietoa, vinkkejä, tehtäviä ja näkökulmia alkoholinkäytöstä päivittäin 30 päivän ajaksi. 

Kurssilla käsitellään esimerkiksi alkoholin vaikutuksia, asioita joihin alkoholia käytetään, juomiseen liittyviä sosiaalisia paineita ja varautumista tilanteisiin, joissa alkoholia on yleensä tottunut käyttämään.

Kurssin voi tilata sähköpostiinsa, jolloin saa yhden viestin päivittäin 30 päivän ajan. Kurssi on myös Päihdelinkin oma-apuosiossa, jossa sitä voi käydä läpi omaan tahtiin. Kurssilaisille on suljettu Uusi alku -ryhmä Facebookissa.

Osallistuja määrittelee itse, mitä hän haluaa kurssilta. Onko tavoite pidättäytyä alkoholinkäytöstä kokonaan vai vähentää sitä? 

”Uusi alku ei ole mikään raitistamiskurssi, vaan tarkoitus on tuoda ajatuksia ihmisille ja herätellä heitä”, sanoo kehittämiskoordinaattori Tiia Ruokosalo Päihdelinkistä. Hän näkee Uusi alku -kurssin raikkaana ja Päihdelinkin muuta sisältöä hieman kevyempänä sisältönä.

”Se on myös suunnattu ehkä vähän eri yleisölle. Ei niille ihmisille, joilla on jo paljon ongelmia, vaan enemmän ’tavallisille alkoholinkäyttäjille’ ja ihmisille, jotka vähänkään miettivät ja haluavat tarkastella omaa alkoholinkäyttöään. Esimerkiksi: miksi käytän alkoholia joka lauantai. Tai: miksi tuntuu olevan sellainen olo, etten pysty viettämään vapaa-aikaa ilman että siinä on lasi juomaa mukana.”

Uusi alku -verkkokurssi käynnistettiin joulun alla 2020. Ensimmäisen puolen vuoden aikana sen on tilannut sähköpostiinsa 1 263 ihmistä. Päihdelinkin oma-apuosiossa verkkokurssin tehtäviä on tehnyt 285 OmaPäihdelinkkiin kirjautunutta henkilöä. Tehtävät ovat todennäköisesti kiinnostaneet myös palveluun kirjautumattomia.

Uusi alku -verkkokurssi on hälventänyt omaan juomiseen liittyvää huolta.

Palautekyselyn perusteella kurssista on ollut hyötyä. Kyselyn vastaajista 93 % kertoi verkkokurssin täyttäneen omat odotukset. 

Uusi alku -verkkokurssi on myös hälventänyt huolta omasta juomisesta. Kurssin niin alku- kuin loppukyselyssä kysyttiin osallistujilta, paljonko oma alkoholinkäyttö huolestuttaa itseä juuri sillä hetkellä. Alkukyselyssä ihmisiä, joita tilanne huolestutti paljon tai erittäin paljon, oli 74 % kaikista vastaajista. Loppukyselyssä osuus oli tipahtanut 5 %:iin.

Tällaista palautetta Uusi alku -verkkokurssi on saanut osallistujilta: 

”Se, että otin asian esille auttoi jo paljon ja tämän kurssin seuraaminen ei vaatinut kauheasti. Tähän oli helppo alkaa.”

”Antoi ajattelemisen aihetta. Nyt jo 12. viikko ilman alkoholia. Uni, mieli ja kroppa terveempänä.”

”Totesin, että juominen on vai tyhmä tapa, joka ei oikeasti auta yhtään mihinkään, päinvastoin. Siitä oli muodostumassa pikkuhiljaa lisääntyvä tapa tissutella iltaisin, mikä pitemmän päälle on vaarallista. En aio palata entiseen.”

”Kurssi auttoi minua merkittävästi uuden elämänpolun aloittamisessa. En olisi uskonut vaikutusta näin merkittäväksi. Tämä on aidosti pistänyt minut miettimään omia elämäntapojani ja auttanut löytämään keinoja päästä eteenpäin.”

”Loistava kurssi! Olen käyttänyt alkoholia viime vuosina, 5–15 pulloa saunaoluita ja 1,5 pulloa viiniä viikossa. Lomalla vähän enemmän. Työt hoituu, liikun, eivätkä läheiset ole ilmaisseet huoltaan. Mutta – aina välillä olen halunnut vähentää, mitään ei ole tapahtunut. Viime syksynä aioin/yritin useamman kerran. Vähän yllätyin, olin ajatellut, ettei minulla mitään addiktiota ole, mutta kyllä on. Tämä 1 kk nollalinja on tosin mennyt aika helposti, mutta aamuisista sähköposteista on ollut paljon apua ja lisämotivaatiota. Sisältö on kiinnostavaa ja ytimekkäästi kirjoitettu – oikein odotan klo 9 spostia aamuisin. Ehdotus: sposti voisi tulla aikaisemmin, esim. klo 7, niin sen ehtisi lukea ennen töitä.”

Lue lisää Uusi alku -verkkokurssista Päihdelinkistä ja ilmoittaudu mukaan.