Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

05.11.2021 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Nuorten irtautumista päihteistä tulee tukea oikea-aikaisesti ja toistuvasti

Päihdetyö tarvitsee monta ulottuvuutta alkaen ennaltaehkäisevästä työstä haittoja vähentävään ja elämänlaatua parantavaan työhön. Näillä kaikilla on oma paikkansa, mutta päämäärä on yhteinen: tarjota tukea ja apua, luoda ja rakentaa turvaa.

Huumeisiin kuolee Suomessa viikoittain noin neljä ihmistä. Tämä ei välttämättä ole yksioikoinen totuus, sillä moniin kuolemiin voidaan yhdistää päihteet, vaikka ne eivät olisi merkitty kuolinsyyksi. Huumekuolemien määrä voi olla täten todellisuudessa vielä ajateltua suurempi. Näistä ihmisistä yhä useampi on valitettavasti yhä nuorempi. Yksikin näistä kuolemista on liikaa. Mitä olisi voitu tehdä toisin? 

Keinottomuus oman läheisen auttamisessa on lamaannuttava tunne, vaikka haluaisimme olla tukena. Jokainen yritys auttaa on silti merkityksellinen ja jokainen avuntarjous mahdollistaa hetken, jolloin apuun voidaan tarttua. On hienoa huomata, kuinka eri toimijat ovat lähteneet puhumaan päihteidenkäyttöön liittyvistä menetyksistä. Epäkohtien nostaminen esiin lisää tietoisuutta. Jospa voisimme jonain päivänä päästä sellaiseen tilaan, missä apua voi saada ajoissa ja sitä myös uskaltaa pyytää, itselleen tai läheiselle. 

Jokainen yritys auttaa on merkityksellinen ja jokainen avuntarjous mahdollistaa hetken, jolloin apuun voidaan tarttua.

Sain kollegaltani musertavan uutisen muutama viikko sitten: nuori oli menehtynyt päihteisiin ja nuoren vanhemmat toivoivat voivansa lahjoittaa muistamiset Nuortenlinkin ehkäisevään päihdetyöhön nuorille.

Vanhempien sanoma on vahvasti yhä mielessäni: ”Jos edes yksikin toinen nuori voisi jättää aloittamatta käytön.” Epätodellisen tuntuisessa tilassa surun sekä samanaikaisen kiitollisuuden ja liikutuksen keskellä huomaan ajattelevani, kuinka pyyteettömästi läheiset pyrkivät tekemään kaikkensa, jottei yksikään nuori tai yksikään läheinen joutuisi kokemaan samaa tilannetta. Tämä ajatus on pysäyttävä.

Päätän tekstini tähän kuivaten samalla kyyneleen silmäkulmastani. Hiljenen kunnioittaen tämän juuri menehtyneen nuoren muistoa, sekä jokaista menetettyä henkeä ja heidän läheisiään.