Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

16.04.2020 | Yleinen

Tarja Virolainen

Nuoret tarvitsevat nyt aikuista keskustelukumppania

Koronavirusepidemian aiheuttamat rajoitustoimet mullistivat myös nuorten elämän. Chattipalvelun ohjaaja voi olla tärkeä tukija, kun koko muu maailma on kiinni. 

Rajoitustoimien voimaantulosta on kulunut kohta viisi viikkoa. Tuhansille nuorille ne tarkoittivat aivan uudenlaista arkea. Koulua täytyy käydä kotoa käsin eikä ystäviä voi tavata samalla tavalla kuin ennen.

Muutos näkyy myös auttavien tahojen työmäärässä. Nuorten keskustelutuen tarve on kasvanut ja erilaisille etätuen muodoille on nyt entistä suurempi kysyntä.

Lasisen lapsuuden Varjomaailma-sivuston chatissa nuoret voivat varata ajan ja keskustella ohjaajan kanssa valitsemastaan aiheesta 45 minuutin ajan. Nuorten ensireaktiot tilanteeseen maaliskuun puolivälissä olivat lähinnä hämmentyneitä.

“Nuorilla oli maaliskuussa vielä taistelutahto päällä. Etäkouluun ja kaikkiin eristystoimiin suhtauduttiin asenteella, että kyllä tämä klaarataan”, kertoo Varjomaailman chattipalvelussa ohjaajana viime kesästä saakka toiminut psykiatrinen sairaanhoitaja Jenni Niemelä.

“Maaliskuun lopussa alkoi tulla puhdasta ahdistusta siitä, ettei kavereita voi nähdä kuten ennen. Ahdistus ja pelko tulevat kuitenkin aina viiveellä. Uskon, että kesällä ja syksyllä psykiatrian poliklinikoille tulee lähetevyöry.”

Samansuuntaiset ajatukset jakaa perheohjaaja Emilia Koivistoinen, joka on toiminut ohjaajana Varjomaailman yksilöchateissa huhtikuun alusta. Hän kertoo epävarmuuden ja ajoittaisen tulevaisuuden pelon olevan vallitseva tunnetila nuorten keskusteluissa. Koivistoisen mukaan aiemmin ahdistusta tai masennusta sairastaneiden nuorten oirehdinta on lisääntynyt eristystoimien myötä.

“Turvallisen aikuisen kannustusta, rohkaisua ja keskustelutukea on tarvittu nyt todella paljon.”

Poikkeuksellinen arki voi synnyttää kodeissa tilanteita, jotka ovat nuorille ahdistavia ja vaikeita. Nuorten on kuitenkin usein haastavaa kertoa ongelmista suoraan. Kun koulunkäyntikin on siirtynyt kotiin, päivittäiset aikuiskontaktit voivat olla olemattomat, eikä muuttuneita kotioloja välttämättä huomata missään.

Chattien anonymiteetti avaa väylän puhua vaikeistakin aiheista. Niemelä kertoo esimerkin nuoresta, jonka oli vaikea kertoa omalle hoitotaholle vanhempien päihteiden käytöstä. Chatista nuori sai työkaluja tilanteen eteenpäin viemiseen. 

”Nuoret löytävät avuntarjoajia internetistä erittäin näppärästi”, Niemelä kertoo. Hänen mukaansa tieto eri palveluista kantautuu nuorten korviin ystävien kautta, mutta myös eri somekanavissa nähdyt mainokset ja toimintojen julkaisut auttavat nuoria löytämään oikeiden palveluiden pariin.

Ulkopuolisen keskusteluavun tarve korostuu perheiden viettäessä aikaa vain keskenään. Niemelä painottaa varhaisen avun olevan tehokkain tapa ehkäistä nuorten oireilua myöhemmin. Huolet ja pelot tulisi voida puhua auki, ennen kuin ne kasvavat ahdistukseksi, joka vaatii pitkäaikaista hoitoa.

Monet toimijat ovat lisänneet chatti- ja puhelinpalveluitaan. Nyt onkin oleellista saattaa tieto avuntarjoajista nuorten tietoisuuteen. Perherauhan julistus -kampanja onkin kutsunut eri toimijoita liittymään perherauhanturvaajiksi. Sivusto kokoaa avuntarjoajien palvelut helppokäyttöiseksi tietopankiksi, josta myös nuoret voivat etsiä tarpeisiinsa soveltuvan avun.

Perherauhan julistus on A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -työn ja Helsingin kaupungin ideoima kampanja. Sen mahdollistamisessa on mukana Alko osana alkoholihaittojen ennalta ehkäisemiseksi tehtävää vastuullisuustyötä.

Varjomaailman chatteihin pääset täältä: Varjomaailman chat. Varjomaailmassa otetaan jo nyt vastaan ilmoittautumisia vastaan syksyllä 2020 alkavaan 14-17-vuotiaille suunnattuun ohjattuun nettiryhmään. Ilmoittautumiseen pääsee tästä: nettiryhmään ilmoittautuminen.
Varjomaailma ja Nuortenlinkki järjestävät yhteistyössä huhtikuun ajan ryhmächatteja keskiviikkoisin klo 18-20.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon
Lue lisää