Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

24.11.2022 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Nuoret ja some – vuosisadan rakkaustarina?

Minulle on elävästi jääneet mieleen rakkaan äitini sanat hänen ojentaessaan pienelle ekaluokkalaiselle ihka ensimmäistä Nokian näppäinpuhelinta: ”Tällä ei sitten tehdä muuta kuin soiteta.” Nyt yli kymmenen vuoden jälkeen taskussani, käteni ulottuvilla, on kuin toinen ulottuvuus, toinen maailma. Sori äiti, mutta näillä tehdään nykyään paljon muutakin kuin soitetaan. Lukuisia mummoja siteeraten: ”Nuoret ovat kasvaneet puhelin kiinni käteen.”

Me nuoret olemme kasvaneet somen läsnäollessa. Omalla kohdallani perinteisen karttapallon korvasi Madventures, matematiikan oppiminen tapahtui osittain YouTubessa ja Polaroid on alkanut kuulostamaan huippuälykkäältä jäätikköä tutkivalta droidilta. Ehkä juuri tämä tekee meistä nuorista katalyyttejä digitalisaatiossa? Kenties erilaisten sovellusten käyttäminen ja elämän keskittäminen mediaan ei olekaan turhanpäiväistä ajanhaaskausta, vaan ehkä jopa evoluution perustuvaa valmistautumista tulevaan. Nopeasti digitalisoituvassa ja mediajohtoisessa yhteiskunnassa teknologia kehittyy hurjaa vauhtia ja tuo erityisesti meille nuorille lukemattomasti mahdollisuuksia.

Somessa nuoret oikeasti vaikuttavat

Media on tuonut nuoret myös parrasvaloihin. Päällimmäisenä tästä tulee mieleen muutama vuosi sitten mediasta melkoisen niskalenkin ottanut Greta Thunberg. Nuori ympäristöaktivisti sai median avustuksella miljoonien ihmisten sydämet sulamaan napajäätikköjemme lailla puhuttuaan ilmastonmuutoksesta. ”How dare you” olisi yhtä hyvin voinut jäädä epätoivoisen turistin huudahdukseksi eksyttyään Kuortin markkinoille, mutta some nosti sen yhdeksi tunnetummista sanonnoista läpi historian. Mediassa valtaa on rohkeus ja erilaisuus, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että useasti rahalla on myös oma osuutensa asiassa. Arvonimi ”neljäs valtiomahti” ei siis ole aivan tuulesta temmattu.

”With great power becomes great responsibility” -Stan Lee

Ylistyssanojen jälkeen on syytä palata takaisin maanpinnalle. Täytyy muistaa, että jokaisella kortilla on kääntöpuolensa. Netin kasvottomat ja nimettömät trollit voivat laukoa rajuakin tekstiä vailla minkäänlaista itsesensuuria. Nuoren itsetunto on kovalla koetuksella joutuessaan tällaisen rumputulen kohteeksi. Disinformaation määrä on myös valtava. Harjaantumaton silmä voi ottaa ajattelemattomuuttaan järjettömältäkin kuulostavat jutut täysin totena.

Median viihdearvon ollessa korkea, addiktiot voivat kehittyä jopa täysin huomaamatta.

Tykkäykset eivät koskaan tule korvaamaan oikeaa välittämisen tunnetta, vaikka niitä internetissä pakonomaisella tarpeella jahdattaisiinkin.

Erityisesti nuorten täytyy oppia hallitsemaan mediaa, tai muuten media alkaa hallita sinua.

Voi olla, että me nuoret elämmekin eräänlaisessa mikrosirusymbioosissa. Saan kuitenkin olla ikuisesti kiitollinen 15-vuotiaalle Miskalle, joka päätti kiinnostua mediasta ja median tuottamisesta. Tämä on antanut minulle paljon, aina uusista ystävistä työpaikkaan asti. Media on erittäin hyödyllinen, nykyään lähes välttämätön työkalu, jos sitä osaa käyttää oikein.

Anna arvio sisällöstä

This field is hidden when viewing the form
Voimakkaasti eri mieltäEri mieltäNeutraaliSamaa mieltäVoimakkaasti samaa mieltä
Oliko tämä sivu sinulle hyödyllinen?
1 tähti = Ei yhtään, 5 tähteä = Erittäin paljon
Lue lisää