Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

01.03.2021 | Yleinen

Tarja Virolainen

Mikko Salasuon kolumni: Korona-ajan itsekkyys on läpitunkevaa

Mikko Salasuo miettii Tiimi-lehden kolumnissaan korona-ajan todellisuutta. Eri tahojen, toimijoiden ja myös yksilöiden oman edun tavoittelu on silmille käyvää. 

Tarina sinivalkoisesta kansasta, joka aina kovan paikan tullen vetää täysillä yhteen, on kaunis kansallisidealistinen kertomus. Nälkävuosina, vuoden 1918 tapahtumissa, 1930-luvun pula-aikana, talouslamoissa ja miksei koronankin kohdalla on nähty, miten valikoivalta ja ohuelta pohjalta tällainen runebergiläinen narratiivi ponnistaa.

Heimot, kylät, yhteisöt tai suvut ovat erilaisia kriisejä kohdatessaan käpertyneet itseensä ja sulkeneet muut ulkopuolelleen. Nälkävuosina vieraita uhiteltiin asein jatkamaan muualle kuolemaan nälkään ja sisällissodassa väärinajattelevat ammuttiin hengiltä hihanauhan värin perusteella. Häivähdys yhtenäisyyttä nähtiin 1940-luvulla, mutta sekin vasta äärimmäisen pakon edessä.

Ei päivääkään, etteikö jokin taho ole penäämässä itselleen etuoikeuksia, poikkeuksia tai tukia.

Korona-ajan itsekkyys on läpitunkevaa. Ei päivääkään, etteikö jokin yhteiskunnallinen taho tai toimija ole penäämässä mediassa itselleen etuoikeuksia tai poikkeuksia. Ja tietenkin loputtomasti tukia: siis rahaa. 

Jokainen sosiaalinen kupla tai heimo vakuuttaa olevansa korvaamaton ja yhteiskunnan tärkein kivijalka. Suomi ei missään tapauksessa selviä koronakriisistä, mikäli urheilijat eivät saa etuilla koronajonossa, aikuiset käydä hikoilemassa ahtaissa kuntosaleissa, nuoriso jorata aamuun asti kapakoissa, lapset pääse kunnon sisäkaukaloon pelaamaan jääkiekkoa, Lappiin lennätetä brittejä tapaamaan joulupukkia tai länsipohjalaisiin työnnetä ensimmäisinä Pfizerin piikkejä.

On päästy todistamaan myös yksilöiden äärimmäistä itsekkyyttä.

Kun koronarokotukset ovat käynnistyneet, on päästy todistamaan myös yksilöiden äärimmäistä itsekkyyttä. Media on raportoinut sote-alueiden rokotevastaaville tulleista yhteydenotoista, joissa itsensä erityisen tärkeiksi kokevat ihmiset vaativat päästä rokotejonon keulille. 

Egoistinen performanssi nähtiin tv-reportaasissa Kansalaistorilta, kun joukko rokotevastaisia new age -hihhuleita penäsi toinen toistaan absurdeimmin perustein Suomea luopumaan koronarokottamisesta: totta kai minä tiedän länsimaista lääketiedettä paremmin, koska olen menninkäisterapeutti ja juttelen öisin ufomiesten kanssa!

Ihan ehtaa runebergiläisyyttä myös 2020-luvulla.

Teksti: Mikko Salasuo

Kolumni on julkaistu Tiimi-lehdessä 1/2021. Mikko Salasuo on Helsingin yliopiston talous- ja sosiaalihistorian dosentti ja työskentelee vastaavana tutkijana Nuorisotutkimusverkostossa.

Pieni pyyntö sinulle: auta meitä saamaan enemmän näkyvyyttä päihdetyölle. Painetun Tiimi-lehden tilausmaksu on vain 25 euroa vuodessa, ja sillä saat lehden kotiisi tai työpaikallesi viisi kertaa vuodessa. Tilauslomakkeen löydät tämän sivun alalaidasta. Tervetuloa Tiimin lukijaksi!