Ota yhteyttä
Tekstikoko Font size smaller Font size normal Font size bigger

03.08.2022 | A-Blogi

Tarja Virolainen

Maailmankuvani kasvaa kohtaaminen kerrallaan

Viestintäpäällikkömme Tarja Virolainen on tehnyt pitkän uran yksityisellä sektorilla. Hän kertoo blogissaan, miltä tuntui tulla järjestöön töihin ja miten työ on avartanut hänen ajatteluaan.

”Rehellisyyden nimissä en muista, milloin viimeksi olen ollut näin onnellinen.”

Tämä on ollut vastaukseni, kun minulta on kysytty miltä uusi työni A-klinikkasäätiöllä on tuntunut.

Olin kesäisellä iltalenkillä, kun havahduin olotilaani kirmailessani pitkin merenrantoja. Tunsin onnea ja jäin oikein miettimään, mistä tämä kumpuaa.

Minulla on ollut hyviä työpaikkoja aiemminkin. Olen ollut onnellinen töissäni aiemminkin. Mikä tästä nykyisestä teki niin erityisen, että leijuin lenkilläni kuin ilmapallo.

Asia oli lopulta aika yksinkertainen. Kuin kolmen palan palapeli, jonka osat yhdistyvät kokoaan suuremmaksi.

Teen merkityksellistä työtä

Autamme ihmisiä, jotka ovat avun ulottumattomissa. Apu voi olla konkreettista: leipää ja villasukkia tai sitten ihan vain sitä, että pysähdymme hetkeen ja kysymme, mitä sinulle kuuluu, miten sinä voit.

Kohtaamme ihmisiä kaduilla ja verkossa siinä tilanteessa, missä he sillä hetkellä ovat. Emme tuomitse, syyllistä tai neuvo, ellei neuvoa erikseen kysytä.

Jalkauduin heinäkuussa ensimmäistä kertaa kohtaavan työn tiimimme mukana Helsingin kaduille.

Tapasimme Aleksis Kiven kadulla päihteitä käyttävän naisen, joka kertoi olleensa joskus armeijassa ja todistukseksi hän lateli muutaman komennon. Hän oli onnellinen siitä, että sai meiltä hellepäivänä vettä janoonsa, puhtaat sukat itselleen ja miehelleen sekä kangaskassin, johon kerätä pulloja. Saimme vielä kiitoshuudon peräämme, koska hän halusi kertoa, miten hyvää työtä teemme.

Ajattelin sillä hetkellä, että olen asunut Helsingissä lähes kolmekymmentä vuotta ja tämä on se puoli kaupungista, jota en ole nähnyt. Tajusin myös, että työmme on lopulta hyvin yksinkertaista: teemme sitä ihminen ihmiselle, kohtaaminen kerrallaan.

Image

Työssämme on mukana yhteiskunnallinen ulottuvuus

Pääsin mukaan työstämään A-klinikkasäätiön tavoitteita Suomen tulevalle hallitukselle. Otamme kantaa huumeita koskevaan sääntelyyn, alkoholipolitiikkaan, rahapelilainsäädäntöön sekä muihin addiktioihin ja riippuvuuskäyttäytymisen muotoihin liittyviin toimenpiteisiin.

Näkemyksemme perustuvat asiantuntemukseen. Henkilöstöömme kuuluu alansa huippuja. Teemme addiktiotutkimusta kotimaassa ja kansainvälisesti. Verkostomme on laaja käsittäen vaikuttajia ja tekijöitä yhteiskunnan eri osa-alueilta politiikasta mediaan, yrityksiin, toisiin järjestöihin, yliopistoihin, tutkimuslaitoksiin, kokemusasiantuntijoihin ja kaikkeen siltä väliltä.

Olen oppinut ymmärtämään, että addiktiot eivät ole minusta irrallinen asia vaikkei välittömään lähipiiriini ole kuulunutkaan ketään riippuvuudesta kärsivää.

Kyse ei nimittäin ole siitä, että addiktio näkyisi päällepäin. Kuka tahansa meistä voi olla koukussa someen, seksiin, parantaa lääkkeillä keskittymistään ja suorituskykyään tai ostaa huumeita tor-verkosta.

Erilaisten riippuvuuksien kirjo on niin laaja ja niin monisyinen, että olen oikeastaan vain ymmärtänyt sen, miten paljon siinä on ymmärrettävää.

Image
A-klinikkasäätiöläiset Porin SuomiAreenalla

Meillä on hyvä tiimi

”Vallataan vaikka talo huumeita käyttäville ihmisille, jos keskustelun herättäminen huumekuolemien suuresta määrästä sen vaatii”, sanoi toimitusjohtajamme Hannu Jouhki minulle työhaastattelussa huhtikuussa.

”Hitto, täällähän on hyvä tekemisen meininki”, ajattelin ja taisinpa sanoa sen ääneenkin.

Meitä säätiöläisiä on noin seitsemänkymmentä henkilöä ympäri Suomen. Arvomme ovat ihmisarvon kunnioittaminen, luottamuksellisuus, suvaitsevaisuus ja vastuullisuus. Ne todella näkyvät käytännössä ja porukkamme on poikkeuksellisen arvo-ohjautunutta.

Pidän aktiivisuudesta ja konkretiasta, joka työhömme liittyy. Emme istu pöytien takana saarnaamassa kuinka asiat kuuluisivat olla vaan teemme tekoja muutoksen eteen: jaamme vesipulloja kaduilla, järjestämme chat-keskusteluja Lasisen lapsuuden kokeneille, olemme mukana maahanmuuttajataustaisten nuorten jalkapalloturnauksessa tai keskustelemme Oulun kaupungin päättäjien kanssa siitä, miksei kaupungissa ole tarpeeksi käyttövälineroskiksia.

Olemme samaan aikaan asiantuntijoita ja tekijöitä.

Työmme edellyttää ratkaisujen hakemista, näkökulmien kuuntelua sekä rehellisyyttä itsensä ja yhteiskunnan kanssa. Tämä on työtä, jota on tehtävä silmät auki.

Olen onnellinen, että saan olla mukana ja kasvattaa omaa maailmankuvaani kohtaaminen kerrallaan.

Tiimissäni on muuten avoinna varainhankinnan asiantuntijan paikka. Jos kiinnostuit, niin kurkkaa lisätietoja täältä ja laita hakemusta tulemaan!