02.06.2022 | A-Blogi
Tarja Virolainen
Kun pääministeri juhlii viinilasi kädessä, mikä on lasillisen merkitys?
Kuvaan pääministeri Sanna Marinin juhlinnasta viinilasi kädessä ei voinut olla törmäämättä jääkiekon MM-finaalin hypetyksessä. Olisiko kuva iloisesta pääministeristä saanut yhtä laajaa huomiota ilman viinilasia, miettivät Päihdelinkin kehittämiskoordinaattorit Tiia Ruokosalo ja Taru Hahto.
Somekansa innostui viinilasi kädessä tuulettavasta Sanna Marinista: ”Meillä on coolein pääministeri ever.” (MTV Uutiset 30.5.2022)
Sosiaalinen media ja uutisotsikot täyttyivät sunnuntaisen jääkiekon MM-finaaliottelun jälkeisestä hypetyksestä. Yksi osa hypetystä oli kuva, jossa pääministeri Sanna Marin kannusti Leijonia voittoon. Kuvassa hänellä oli kädessään oletetusti lasillinen viiniä. Moneltakaan meistä tuskin jäi huomaamatta yksittäiseen viinilasilliseen kohdistunut valokeila.
Jäimme pohtimaan kyseisen kuvan ja eritoten viinilasiin kohdistetun huomion määrää. Onko lasillinen viiniä meille rentoutumisen, irtioton ja jopa inhimillisyyden symboli? Olisiko kuva iloisesta ja hymyilevästä pääministeristä saanut yhtä laajaa huomiota ilman viinilasia?
Railakas kuva pääministeristä villitsi suomalaiset: ”Kiitos Sanna.” ”Leijonat voitti kultaa, Sanna Marin internetin.” (IS 30.5.2022)
Pohdinta lienee paikallaan, kun yksittäisen – joskin vaikutusvaltaisen – ihmisen vapaa-ajalla tekemä valinta saa aikaan näin poikkeuksellisen laajan reaktion. Minkälaisen yhteiskunnallisen merkityksen lasillinen viiniä saa mielissämme?
Antaako viinilasi meille viestin yhdenvertaisuudesta ja lähestyttävästä tavanomaisuudesta? Ikään kuin yhteiskunnallisesti tärkeässä roolissa oleva henkilö todistaisi olevansa kuin yksi meistä? Vai ajatellaanko alkoholin kenties luovan välillemme yhteenkuuluvuutta erityisissä hetkissä? Mitä muita merkityksiä kuva pääministeristä viinilasin kanssa meille edustaa?
Mikä on oma suhtautumisemme alkoholiin iloisen tunnelman luojana ja jopa mahdollistajana?
Näin Sanna Marin ja viinilasi villitsevät suomalaisia somessa. Pääministerin tuuletus jääkiekon finaaliottelussa innoittaa sosiaalisen median käyttäjiä. (IL 30.5.2022)
Yhteen kuvaan ja sen saamiin reaktioihin piiloutuu päihdetyön näkökulmasta ristiriitaisia ja jopa hämmentäviä ajatuksia ja tunteita. Pääministerin iloinen juhlinta viinilasin kera on somekansan lähtökohtaisesti positiiviseksi tulkitsema asia. Kuva on tuonut Suomelle paljon myönteistä huomiota myös maailmalla.
Tämän kaiken iloisen uutisoinnin keskellä meidän tulee muistaa, että joka päivä suuri joukko ihmisiä tasapainottelee alkoholin kohtuu-, riski- ja ongelmakäytön rajamailla. Alkoholi ei ole kaikille rennon rempseä asia, eikä se edusta kaikille myönteisiä mielikuvia ja kokemuksia.
Vahvistammeko yhteiskunnassa tämänkaltaisilla alkoholiin liittyvillä reaktioilla ilmiötä, jota voidaan valitettavasti pitää jopa normina: alkoholi on hauskanpidon ja juhlimisen tunnusmerkki. Ei juhlaa ilman alkoholia. Voisiko tulevaisuudessa tämä normi olla murrettavissa? Millä muilla tavoin meidät voisi mieltää ”cooleiksi”?
Kaikki alkoholin käyttö ei ole ongelmallista. Toisaalta THL:n juomatapatutkimuksen mukaan yli puoli miljoonaa suomalaista juo alkoholia niin, että se on tuonut heille pitkäaikaisten terveyshaittojen riskin.
Mikäli koet huolta omasta tai läheisesi alkoholin käytöstä tai toivoisit siihen muutosta, löydät tukea tilanteeseen Päihdelinkistä. Jokainen oman hyvinvoinnin vuoksi tehty valinta on merkittävä.
Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia on verkkokurssi ihmisille, jotka haluavat muutosta alkoholinkäyttöönsä. Kurssi tarjoaa tietoa, vinkkejä, tehtäviä ja näkökulmia alkoholinkäytöstä nimettömästi ja maksuttomasti sähköpostin välityksellä.
Päihdelinkin neuvontapalvelu tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuksiin liittyvää verkkoneuvontaa nimettömästi ja maksuttomasti. Voit kysyä omasta tai läheisen tilanteesta. Voit myös valita, haluatko vastauksen päihdealan ammattilaiselta vai kokemusasiantuntijalta.
Tykkää, jaa, kommentoi